Met de juiste opleiding en uitrusting kun je veilig in wrakken duiken.
Dit is waar je zeker op moet letten.

Of je nu op een schip, een vliegtuig of een auto duikt, wrakduiken is niet altijd even makkelijk. De meeste wrakken liggen immers op plekken met veel stroming en op grote diepte. Als je veilig wilt duiken, heb je de juiste ervaring nodig. Door een verkeerde planning van de duik, verdwalen en slecht gasmanagement zijn er al de nodige ongelukken gebeurd. Mag je als recreatief duiker een wrak binnengaan? Gezien de vaak extreme omstandigheden moet je daar goed voor zijn opgeleid en de ins en outs van het wrak kennen.

Opleiding

De eerste stap om wrakduiken te kunnen maken is een gedegen opleiding volgen. Je maakt kennis met de veiligheidsregels en bijzonderheden en doet ook praktijkervaring op – van het in kaart brengen van een wrak en penetratie, tot situaties met nul komma nul zicht en het gebruik van lijnen zodat je de uitgang weer kunt vinden. Wanneer je op diepere wrakken wilt duiken of ook de nultijden wilt overschrijden, heb je een technische opleiding nodig. Met de juiste opleiding kun je veilig wrakduiken maken. Je leert dan technieken voor de penetratie van wrakken tot een diepte van 50 meter – of nog dieper. Je duikt met een complete uitrusting voor technische duiken en met extra stageflessen. Wil je meer weten over technisch duiken, kijk dan eens bij GUE (www.gue.com), IANTD (www.iantd.com) of NAUI (www.naui.org).

Tips:

1. Voorzichtig trimmen: niet alleen stroming, maar ook scherpe objecten, netten en vislijnen kunnen op wrakken een probleem vormen. Wees voorzichtig en houd afstand van het wrak.
2. Het wrak in? Zomaar een nieuwe ruimte in het wrak binnengaan is voor een recreatieve duiker vragen om problemen.
3. Reel gebruiken. Om je te orienteren gebruik je in een wrak een reel. Zo kun je niet verdwalen.
4. Paniek in het wrak. Als je een wrak ingaat, heb je hetzelfde probleem als in een grot: een directe opstijging maken is niet mogelijk.
5. Weg zicht. Een verkeerde vinslag en het zicht reduceert tot nul. Zorg dus dat je de juiste skills beheert!
6. Verdwalen. Je kunt in een wrak zo de weg kwijtraken. Duik dus nooit zonder lijn of markeringen.

Anderen lezen ook:  Relax! Stromingsduiken