Larry Connor, een Amerikaanse vastgoedmagnaat en miljardair, heeft aangekondigd dat hij een nieuwe poging onderneemt om het wrak van de Titanic te bereiken met een duikboot. Deze aankondiging komt minder dan een jaar na de tragische implosie van de Titan, een commerciële duikboot, waarbij alle vijf inzittenden omkwamen.

Op 18 juni 2023 verloor de Titan het contact met zijn moederschip tijdens een expeditie naar het wrak van de Titanic. Aan boord waren avonturier Hamish Harding, zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, expeditieleider Paul-Henri Nargeolet, en OceanGate-CEO Stockton Rush. Na zes dagen van intensieve zoekacties werd duidelijk dat de duikboot was geïmplodeerd, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen.

Wetenschappelijke missie op 3,8 kilometer diepte

Larry Connor is vastberaden om te bewijzen dat het mogelijk is om op veilige wijze de diepten van de oceaan te verkennen. Hij heeft Patrick Lahey, een van de meest ervaren duikbootbestuurders ter wereld, ingeschakeld om een duikboot te bouwen die veilig en herhaaldelijk de diepte van de Titanic kan bereiken.

18 miljoen euro

Het ambitieuze project, met een geschatte kosten van ruim 18 miljoen euro, bevindt zich momenteel in de ontwerpfase. Lahey zal voortborduren op de Abyssal Explorer, een bestaand model dat hij jarenlang heeft ontwikkeld. Dankzij de geavanceerde hydrodynamische vorm zou een trip naar de Titanic minder dan twee uur duren.

Extreme uitdagingen

Larry Connor is geen onbekende in extreme uitdagingen. Op 72-jarige leeftijd vestigde hij een wereldrecord door een parachutesprong te maken met de HALO-techniek (High Altitude, Low Open), waarbij hij pas na een vrije val van meer dan twee minuten zijn parachute opende. Daarnaast maakte hij twee jaar geleden deel uit van de eerste volledig commerciële vlucht naar het internationale ruimtestation ISS en heeft hij de Kilimanjaro beklommen en een rivier in de Himalaya bedwongen.

Anderen lezen ook:  Getest: Garmin G1 Solar duikcomputer en smartwatch in 1

Foto: Shutterstock