De Sealife SportDiver is alweer een poosje op de markt en blijkt een zeer groot succes te zijn. Dit is dan ook de reden voor SeaLife om de SportDiver familie uit te breiden met de SportDiver Ultra, waardoor hij nu geschikt is voor bijna alle IOS en Android smartphones en ook nog eens met een leger aan mogelijke gadgets kan worden gebruikt.

Tekst: Willem Versluis

Fotograferen met je telefoon onder water was voor heel veel mensen best een stap om te maken. Echter is die angst wel weggenomen door de zeer goede beveiligingen van de SportDiver, waardoor er niets met je telefoon kan gebeuren. Het onderwaterhuis op zich heeft al een zeer goede afsluiting met een O-ring, maar als extra zit er ook nog vacuümdetectie en een mechanisch anti-leksysteem op. Op het moment dat je het huis sluit ga je eerst met behulp van een meegeleverde vacuümpomp testen of hij daadwerkelijk goed is afgesloten. Pas als alles correct is geeft de app een teken dat je klaar bent om onder water te gaan. Deze app is overigens gewoon gratis te downloaden en te gebruiken en wordt ook regelmatig door SeaLife bijgewerkt met de nieuwste gegevens.

Wat is dan het verschil tussen de SportDiver en de SportDiver Ultra?

Nou, eigenlijk zegt de naam het al, de Ultra is gewoon een slag groter dan zijn al bekende broertje. Ook is de positie van het venster gewijzigd; waar het eerst horizontaal geplaatst was zit hij nu verticaal. Hierdoor kunnen de vele lenzen die tegenwoordig op de telefoons aanwezig zijn ook allemaal gebruikt worden. De maat van het venster is overigens hetzelfde als van de ‘gewone’ SportDiver, waardoor je dezelfde accessoires kan gebruiken.

Anderen lezen ook:  Apeks RK3 vinnen, niet zwaar en niet licht

Wat niet veranderd is, is het zeer grote en duidelijke scherm aan de achterzijde. Hierop kun je ook onder water alles makkelijk instellen en aflezen. Je kunt hier overschakelen tussen filmen, fotograferen, instellingen en je kunt terugkijken. Ook zie je hier de batterijcapaciteit van zowel de telefoon als de SportDiver ( 50 uur, 2 AAA batterijen). Je heb hier verder de optie tot 10 X digitale zoom. De lichtintensiteit van het scherm zelf is ook aanpasbaar, wat vooral is het lichteblauwe water van pas kan komen. De bediening is met zijn 4 grote knoppen op de achterzijde en een robuuste afdrukknop ongewijzigd gebleven.

 

SportDiver lens-adapter

Naast de Ultra komen er nog veel meer leuke nieuwigheden om je foto’s en filmpjes nog mooier te maken. Als eerste is er de lens-adapter die rechtstreek op de behuizing gezet kan worden. Hiermee heb je de mogelijkheid om extra externe lenzen te gebruiken, waardoor je meer kunt spelen met macro of groothoek.

SportDiver 52 mm groothoeklens

SeaLife komt ook gelijk met een 52 mm Wide Angle Dome-lens, die met behulp van de adapter op het huis bevestigd kan worden. Met deze lens vergroot je het gezichtsveld van je telefoon met 43%, waardoor je tot drie keer dichter bij je onderwerp kan komen. De lens is overigens ook op andere camera’s met een 52 mm schroefdraad te gebruiken.

SportDiver 15 cm groothoeklens

Naast deze Wide Angle-lens komt er ook later in dit jaar nog een 15 cm Wide Angle-lens voor de SportDiver. Deze plaats ook rechtstreeks op de behuizing van de SportDiver, zonder adapter. Met deze voorzetlens vergroot je het gezichtsveld met 40%, waardoor je veel dichter bij je onderwerp kan komen terwijl wel alles je je beeldkader past. Door de grote diameter van de lens is hij ook zeer geschikt om half/half-opnames te maken. Deze lens kan onder water gewisseld worden.

Anderen lezen ook:  De effecten van jetlag zo klein mogelijk maken

 

Flex-Connect Ultra Dual Tray

Als je voor nog betere kleuren wilt gaan kun je natuurlijk gaan werken met externe verlichting. Nu had SeaLife natuurlijk al een heel uitgebreid Flex-Connect systeem maar doordat de SportDiver Ultra een stukje gegroeid is, moest er ook een nieuwe tray komen. Hij is qua vorm ook een geheel andere tray geworden in de vorm van de halve boog. Hierdoor komt de camera voor de armen te staan waardoor er meer ruimte vrijkomt voor je handen. Je kan nu gemakkelijk twee lampen monteren en nog voldoende ruimte hebben voor de bediening, zelfs in koud water met dikke handschoenen. Door deze nieuwe vorm kan je een grotere behuizing kwijt, maar het geheel is smaller dan met de oudere Dual Tray. De Ultra Dual Tray kan overigens ook gebruik worden voor ander cameramerken door zijn universele ¼-20 aansluiting.

SeaDragon 2500

Ondanks de ingebouwde roodfilters en de eventuele externe filters kan je met een externe lamp pas echt goed de kleuren in je beelden naar boven halen. Het gebruik van losse filters heeft beperkingen omdat deze afhankelijk zijn van diepte en de bestaande hoeveelheid licht. De SeaDragon 2500 is hier het meest geschikt voor. Deze lamp geeft 2500 lumen licht en dan ook over zijn hele brandtijd en niet als bij zo vele andere lampen alleen in het begin. De lamp heeft een brandtijd van een 60 min. op vol vermogen, maar is ook dimbaar naar 50 en 25%. Met zijn mooie brede 120° hoek en 5000 kelvin kleurtemperatuur is dit de ideale foto/video lamp.

Anderen lezen ook:  De gevaarlijkste dieren ter wereld (en geen haai te bekennen in de top 5!)

Flex-Connect Drijfringen

De drijfringen in het Flex-Connect systeem zijn gemaakt van een schuim met een hoge dichtheid en voorzien van een stevige beschermlaag. Je koopt ze in een set van 4 stuks en ze hebben per stuk een positief drijfvermogen van 140 gram. De ringen zijn eenvoudig op de Flex-armen te schuiven.

SportDiver Color Filters

In de app zitten standaard verschillende roodfilters ingebouwd, welke op diverse dieptes goed bruikbaar zijn. Ook wordt er bij ieder SportDiver standaard nog een extern roodfilter meegeleverd. Hiernaast heeft SeaLife ook nog 2 extra filters ontwikkeld: een magentafilter speciaal voor het groene water en een geelfilter om de natuurlijke kleuren in het blauwe water te hertstellen.

Moisture Muncher Capsules

Deze capsules passen in de speciale uitsparing in het onderwaterhuis en voorkomen dat je set aanslaat bij wisselende dieptes en temperaturen. Tevens voorkom je hier corrosie en schimmelvorming mee. De capsules zijn blauw van kleur en naarmate ze hun volledige absorptie bereiken, worden ze roze.

SportDiver-app

Nog even over de gratis te downloaden app. De SportDiver-app wordt regelmatig door SeaLife bijgewerkt met de nieuwste updates. Je installeert hem op je telefoon, waarna hij een Bluetooth-verbinding maakt met het onderwaterhuis. Je bedient alles via deze app, die zeer uitgebreid is. Je hebt een volledig handmatig instelbaar menu welke te vergelijken is met de luxe spiegelreflexcamera’s. Je kan er ook voor kiezen om in RAW of in RAW+JPEG op te slaan, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt voor eventuele nabewerking. Voor de minder technisch aangelegde onderwaterfotograaf: Geen zorgen, hij hij heeft ook bijzonder goede automatische instellingen.

Prijs SportDiver Ultra: € 379,00

Meer info: SportDiver Ultra