De plannen voor moderne bouwwerken bij Playa Lagun, Jeremi en Caracasbaai op Curaçao zorgen voor flinke weerstand onder de lokale bevolking. De aangekondigde constructies passen volgens velen niet bij de natuurlijke charme van de baaien. Peter Bot, manager van Bahia Apartments & Diving, spreekt zijn zorgen uit en roept op tot actie: “Playa Lagun is Playa Lagun niet meer.”

Grote zorgen om bouwplannen bij populaire duikplekken op Curaçao

De Curaçaose bevolking komt massaal in verzet tegen de plannen om moderne bouwwerken te realiseren bij de populaire stranden Playa Lagun, Jeremi en Caracasbaai. Vooral de snelheid waarmee deze ontwikkelingen zijn aangekondigd en gestart, zorgt voor argwaan. OP Curacao.nu is te lezen dat waarnemend GMN-minister Gilmar Pisas aangaf aan dat er haast geboden was omdat het toegewezen budget voor strandontwikkeling eind dit jaar zou vervallen. “Er is een bedrag gereserveerd op de begroting van dit jaar, en daarom moesten we snel handelen,” aldus Pisas. Toch blijft de vraag waarom de fundering bij Playa Lagun al was gestort, wat volgens Pisas door een “overijverige aannemer” op eigen initiatief is gedaan. De bouw werd inmiddels stilgelegd, maar de fundering is er al.

Zo zou het eruit komen te zien…

Playa Lagun verliest haar charme

Duikers en lokale ondernemers zijn fel gekant tegen deze ontwikkelingen. Peter Bot is manager van het duikcentrum van Bahia Apartments & Diving dat zich in de baai van Lagun bevindt. Hij is een van de voorvechters van het behoud van Playa Lagun in zijn natuurlijke staat. Hij uit zijn zorgen over de impact van de bouw: “Wij vinden het een slecht idee om diverse redenen. Het strand is te klein voor de geplande constructies en de vissers kunnen hun boten niet meer veilig stellen bij ruwe zee. Bovendien is de locatie door stormgevaar ongeschikt, de constructie zal de volle klap krijgen.” Bot wijst ook op de overdaad aan voorzieningen: “Er is geen reden om een nieuw restaurant neer te zetten, er zijn er al drie. De sociale functie van het strand gaat verloren. Playa Lagun is Playa Lagun niet meer, het idyllische plaatje wordt kapotgemaakt.”

Anderen lezen ook:  Haaien en roggen in de waddengebieden

Vrees voor vervuiling en verlies van natuur

De zorgen gaan verder dan alleen het verlies van het karakter van de baaien. Bot benadrukt ook de ecologische impact: “Meer afval zal in de baai eindigen, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor het zeeleven en de duikervaring die deze plek zo uniek maakt.” Naast de bouw bij Playa Lagun, zijn er ook plannen voor de ontwikkeling van het strand Boca Simon. Volgens Bot is dit strand echter veel te klein voor de geplande bouwwerken en zal de stormgevoelige locatie problemen veroorzaken.

Zo ziet de baai er nu uit.

Wat kun jij doen om te helpen?

De lokale bevolking en betrokken duikers zetten zich in om de plannen te stoppen. Peter Bot roept op tot actie: “We moeten bekendheid geven aan deze kwestie en de petitie tekenen:” Hij hoopt dat deze initiatieven genoeg druk zullen uitoefenen om de bouwplannen te heroverwegen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Bot blijft de ontwikkelingen op de voet volgen en blijft hoopvol dat het project uiteindelijk niet doorgaat. De komende dagen staan er verschillende protestacties gepland, waarbij handtekeningen worden verzameld om de regering tot een halt te roepen. Maandag komt de PM om met de bewoners van Lagun te praten.

De toekomst van de ongerepte baaien van Curaçao hangt aan een zijden draadje. Blijf duiken.nl volgen voor de laatste updates over dit urgente probleem.

Er zijn al restaurants genoeg, waaronder het restaurant van Bahia Apartments & Diving.

Bekijk ook de video van waarnemend GMN-minister Gilmar Pisas en bezorgde Lagun-bewoner Peter Koster:

Anderen lezen ook:  Film over Titan duikbootramp wekt discussie op