In de baai van Lagun op Curaçao ligt het prachtige appartementencomplex Bahia Apartments & Diving. Met een duikschool op het terrein zelf, sta je binnen enkele passen met je duikuitrusting in zee. En wat kan je mooi duiken in de baai! Onderwaterfotograaf Tim Steenssens neemt ons mee op een nachtduik.

We staan al volledig opgetuigd in het warme water van de baai wanneer de laatste zonnestralen over de bergkam priemen. We doen een nachtduik met de altijd enthousiaste duikgids Anna en een jong koppeltje Bas en Laura op het huisrif van Bahia Apartments & Diving bij Lagun. Meestal zwemmen we een eind de baai uit alvorens onder te duiken, maar bij een nachtduik kan het aan de rotsen die de baai vormen ook heel interessant zijn. We besluiten daarom om met z’n allen iets sneller onder water te gaan en de rotswand af te scannen. Zo gezegd, zo gedaan.  

Onverwachte onruststoker

Al bij de eerste blikken zie ik een kleurrijke murene druk jagend tussen de rotsen kronkelen. Soldaatvissen die zich hadden klaargemaakt voor de nacht kunnen de onverwachte onruststoker maar matig waarderen. Hier en daar kan ik ook het dons van een flamboyante vuurworm ontwaren. De dagploeg trekt zich na een lange werkdag terug en de nachtploeg neemt de fakkel over, fris en monter, klaar voor eender wat. Wat is het fascinerend om de veranderingen te observeren die onder water plaats vinden van zodra de dag ingeruild wordt voor de nacht!

Buddy’s kwijt

Al vlug ben ik de andere duikers kwijt, maar dit hadden we boven water al voorzien en afgesproken. Mijn buddy voor vanavond is mijn camera en ik zal me voornamelijk concentreren op foto’s maken. Ik heb voor de gelegenheid de 45mm macro lens en 2 miniflitsers met snoot meegenomen. Eens kijken wat het rif nog in petto heeft.  

Anderen lezen ook:  Bonaire, ‘The place to be’ voor beginner of gevorderde duikers!

Kerstbomen fotograferen

Her en der zitten kleurrijke Spirobranchus giganteus ofwel kerstboomwormen, een dankbaar macro-onderwerp. Deze kleine diertjes zien eruit als kleurrijke kerstbomen en zitten soms gegroepeerd in bosjes op het hardkoraal. Ze variëren van felroze tot diepblauw.  Ik heb mijn camera uitgerust met twee flitsers om de perfecte belichting te creëren. We willen gaan voor een foto met een wow-factor waarbij de kleuren van het koraal en de kerstboomwormen nog levendiger tot uiting komen. Ze moeten van het scherm spatten. Eén van de flitsers is daarom voorzien van een speciale kleurfilter om de gewenste achtergrond te creëren. De andere flitser is uitgerust met een snoot voor een gerichte en selectieve belichting. Hiermee kan ik de kerstboomworm tot in het kleinste detail belichten zonder dat de rest van het rif te veel belicht wordt. Het verhindert ook dat de kerstboomworm zelf een paars tintje krijgt, de kleur van de kleurfilter. Zodoende wordt de worm in zijn natuurlijke kleur gecapteerd.

Laaiend enthousiast

We gaan los met snoot en kleurfilter en amuseren ons kostelijk, wanneer plots een octopus weg schiet in het licht van de duiklamp. Voor mij ook het signaal om nog eens op de duikcomputer te kijken. We zijn al bijna 60 minuten onder water. Stilaan zwemmen we terug naar de ingang van de baai waar ik Anna en de rest van de duikers opmerk die zichtbaar genieten wanneer een grote zeeschildpad tussen hen in komt zwemmen. Klaarblijkelijk was ook zij nog op zoek naar de ideale plek om de nacht door te brengen. Boven water is iedereen laaiend enthousiast. Ook Anna heeft een octopus gespot en haar gasten zijn uitzinnig blij het water uitgekomen. Wat zijn we als duikers toch gezegend! 

Anderen lezen ook:  Oogstrelend, Oostpunt van Curaçao

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de reis naar Curacao?

Vanaf Amsterdam vlieg je met TUI direct op Curaçao. Dit duurt ongeveer 9,5 uur. Ook kan je de terugvlucht direct op Amsterdam vliegen. Het kan zijn dat je een tussenstop moet maken op Bonaire, dat is afhankelijk welke dag en tijd je vliegt.  

Hoe ziet het verblijf eruit van Bahia Apartments & Diving?

Van studio tot luxe 4-kamerappartement: je hebt volop keus bij Bahia Apartments & Diving! Alle kamers hebben een keuken en airco. De wifi werkt overal goed. In het restaurant met uitzicht over de baai van Lagun kun je heerlijk lunchen en avondeten. ’s Ochtends is er een broodjesservice. Je kan bij aankomst het boodschappenpakket bijboeken, dan is je koelkast goed gevuld en hoef je na een lange reis er niet zelf nog op uit. Autohuur kan je ook via Bahia Diving & Apartments regelen. 

En het duikcentrum?

Het duikcentrum bevindt zich op de onderste verdieping van het gebouw. Binnen een paar stappen sta je op het strand van Lagun. Het duikcentrum is ruim en je krijgt je eigen plek toegewezen met box en hanggedeelte. Dit wordt ’s avonds afgesloten. Wil je voor dag en dauw duiken, dan kan je je duikspullen ophangen in het nachtlocker, waar je dan de sleutel van krijgt. DIN en INT aansluitingen op de tanks, nitrox mogelijk. In overleg met de divemaster bepaal je met je groepje waar je gaat duiken. Alle duikstekken liggen op maximaal 15 minuten rijden of je gaat gewoon lekker voor de deur duiken op het huisrif. Pick-up service vanaf het vliegveld mogelijk.

Anderen lezen ook:  Handige weetjes: Reisfacts Curaçao

Meer informatie over Bahia Apartments & Diving