Een team van wetenschappers heeft in 2018 Mexico een verbinding gevonden tussen twee bestaande grotsystemen. Daarmee is het de langste onderwatergrot ter wereld. “De tunnel zit boordevol geheimen over de Maya’s”, klinkt het. De recordgrot is ongeveer 347 kilometer lang.
Het team van ingenieurs, archeologen en andere wetenschappers zijn meer dan tien maanden bezig geweest aan het zogenaamde Great Mayan Aquifer-project. Daarbij onderzoeken ze het ondergrondse netwerk van de Mayapiramides in Mexico.
Dat leidde tot een ontdekking die gezien wordt als “de belangrijkste archeologische onderwatervondst ter wereld”. De wetenschappers vonden een grottensysteem van maar liefst 347 kilometer lang, dat de grotten van Sac Actun in Tulum en de Dos Ojos-grotten met elkaar verbindt. Ter vergelijking: dat is bijna een enkeltje Breda-Parijs.
100 archeologische elementen
“Deze ontdekking geeft ons een duidelijker beeld van hoe de Maya’s zich hebben kunnen ontwikkelen”, zegt Guillermo de Anda, die het onderzoek leidt. “Het geeft ons de mogelijkheid om hun rituelen, pelgrimsoorden en grote nederzettingen te begrijpen.”In het grottensysteem werden ook meer dan 100 archeologische elementen gevonden. “Overblijfselen van uitgestorven fauna, archeologie, keramiek, graven van de Maya’s… Het stelt ons in staat om de mogelijke patronen van eerdere nederzettingen te zien.”
Verborgen kamers
Wetenschappers hadden al jaren een vermoeden dat er onder de mysterieuze piramides in Mexico een labyrint van ondergrondse rivieren en grotten schuilgaat. Dat ondergrondse netwerk zou hen volgens legendes toegang kunnen verschaffen tot verborgen kamers in het hart van de geheimzinnige bouwwerken.