Als je op duikvakantie gaat, wil je natuurlijk zoveel mogelijk duiken maken in die tijd. Maar hoeveel is nu nog veilig? Een duidelijk antwoord hierop is natuurlijk niet te geven. Het is sterk afhankelijk van het type duik, de duur en de diepte van de gemaakte duiken.

Met de komst van de duikcomputer worden de grenzen van de veiligheid alleen maar verder opgezocht. Steeds meer duikers zien de duikcomputer als een heilige graal die alleen de waarheid vertelt. Je moet echter niet vergeten dat het een combinatie is van rekenmodellen die deze schijnveiligheid geven. Ieder lichaam is anders en ook de gevoeligheid voor stikstofopname en -afgifte is per situatie en per persoon verschillend. Een belangrijke uitlokkende factor voor het ontstaan van decompressieziekte is de drukvariatie. Hoe vaker je duikt op een dag, des te vaker is er sprake van drukverschil. Deze drukverschillen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van stikstofbelletjes.

Kans op decompressieziekte

Dus sowieso is het een feit dat bij meerdere duiken per dag de kans op decompressieziekte toeneemt. En niet alleen de opstijgingen zijn dan een risicofactor. Maar ook de oplopende hoeveelheid reststikstof van de eerder gemaakte duiken van die dag. Het maakt niet uit of je nu beginnend duiker bent of zeer ervaren hoe je lichaam omgaat met de opgeslagen stikstof. Er treedt niet zoiets op als gewenning als je vaker duikt. Als je diepe duiken maakt, is er nog meer drukverschil en ook dit vergroot de kans op problemen.

Rustdag inplannen tijdens je duikvakantie

Als je er dan toch voor kiest om meerdere duiken per dag te maken, is het wel aan te raden ondiepere duiken te plannen. Voor zowel de drukverschillen als je reststikstof is dat veiliger. Ook het gebruik van nitrox zorgt voor minder kans op problemen. Je hebt dan natuurlijk wel een dieptebeperking maar dat werkt ook alleen maar gunstiger. Door te duiken met nitrox maar je duiken wel te plannen alsof je op lucht duikt, heb je een kleinere stikstofbelasting. Als je je duik toch gaat plannen op nitrox vervalt dit voordeel natuurlijk weer. Ook is het verstandig om na drie tot vier duikdagen een rustdag in te plannen. Je zal je dan ook weer fitter voelen voor de volgende duikdagen. Kortom, zoek de grenzen niet op en laten we het met elkaar veilig en gezellig houden aan de waterkant.

Anderen lezen ook:  ’s Werelds oudste scheepswerf ontdekt op 11 meter diepte

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook: Lucht, nitrox en vermoeidheid