De aantrekkelijkheid van de onderwaterwereld van Egypte is zowel voor de beginnende als gevorderde duiker bekend. Wat helaas ook bekend is bij velen, is dat de vloek van de Farao je kan overvallen op duikvakantie…

De vloek van de Farao staat in de rest van de wereld bekend als de reizigersdiarree. Je loopt dit op door het eten en drinken van met bacterie besmette waren. De bacteriën zijn eigenlijk normaal in het land maar onze westerse darmen kunnen daar niet goed tegen. Het begint vaak met misselijkheid, overgeven, buikpijn, buikkramp en natuurlijk diarree. In de meeste gevallen is het probleem na drie tot vier dagen over. Waarbij opgemerkt moet worden dat het belangrijkste is om uitdroging te voorkomen. Zeker als er een combinatie is met overgeven. Je verliest dan heel veel vocht op een dag in een warme omgeving.

Vochthuishouding tijdens duikvakantie

Zoals we weten van het duiken is een goede vochthuishouding zeer belangrijk. Als je dan ook zo veel vocht verliest is het belangrijk dit goed aan te vullen. Dit kan je doen met water, lichte bouillon of thee. Bij verdere uitdroging is het verstandig te starten met zogenaamde ORS. Dit staat voor Oral Rehydration Solution. Dit zijn zakjes waarbij een combinatie van suiker en zout zijn samengesteld die je dan in water oplost. Door deze speciale samenstelling wordt vocht sneller opgenomen vanuit de darm.

Met name bij kinderen en oudere mensen dien je extra op te letten voor uitdroging. Bij ernstige diarree die gepaard gaat met koorts, overgeven en ook bloed en slijm bij de ontlasting, is het verstandig een dokter te waarschuwen. Veel duikers hebben in hun reisapotheek het middel loperamide dat ervoor zorgt dat je minder vaak ontlasting hebt. Dit kan handig zijn als je ver van een toilet verwijderd bent. Echter, dit kan ook verstopping veroorzaken en het is goed je te realiseren dat het de genezing niet versnelt. Gebruik dit dan ook niet langer dan twee dagen achter elkaar. Gebruik het helemaal niet bij bloederige diarree. Ook is het goed te realiseren dat de orale anticonceptiepil minder goed werkt bij diarree.

Anderen lezen ook:  Safety Factory: «Duiken en veiligheid gaan hand in hand»

Huis-, tuin- en keukenadviezen

Bij aanhoudende diarree kan gekozen worden voor het antibioticum ciprofloxacine. Ook veel huis-, tuin- en keukenadviezen die je op het internet kunt vinden zou je kunnen proberen. Denk hierbij aan het drinken van citroensap, het eten van geraspte appel met een beetje kaneel erover, cola met een beetje zout erin of banaan. De echte werkzaamheid van al deze adviezen blijft altijd moeilijk te achterhalen. Veruit het belangrijkste blijft dus voorkomen dat er uitdroging optreedt.

De reizigersdiarree is prima te voorkomen door goede hygiëne. Dat betekent handen wassen na het toilet, voor het eten en voor het koken. Drink mineraalwater uit afgesloten flessen, thee met water dat goed gekookt heeft of vruchtensap. In ieder geval geen kraanwater. Gebruik ook ijsblokjes van gekookt water. En als je een lekker ijsje wilt eten, doe dit dan alleen als het verpakt is. Als je fruit eet, schil dit dan en maak het schoon met gekookt water of water uit flessen. Eten goed laten koken, liefst langer dan een kwartier.  Eet als het kan geen rauw vlees en als laatste: bescherm je voedsel tegen vliegen. Fijne vakantie! 

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook:

Schijnveiligheid

Vloek van de Farao deel 2