Het kleinere zusje van het Great Barrier Reef, het Barrièrerif in Belize, is het op één na grootste rif ter wereld. Helaas staat ook dit rif regelmatig onder druk. Naast olieboringen dreigde men nu ook de mangrovebossen te kappen.

Het prachtige koraalrif bij Belize staat sinds 2009 op de lijst van ‘werelderfgoed in gevaar’ van UNESCO. En daarom voerde WWF de afgelopen jaren een wereldwijde campagne. Dankzij de hulp van natuurliefhebbers die massaal de petitie tekenden, heeft de Belizaanse overheid olieboringen bij de koraalriffen van Belize permanent verboden.

Mangroves Belize in gevaar

Maar helaas, mangrovebossen werden nog steeds gekapt om ruimte te maken voor niet-duurzame, industriële ontwikkelingen. De mangrovebossen zijn langs vrijwel alle kustlijnen van Belize en haar eilanden te vinden. Het vormen belangrijke kraamkamers van de zee en ze beschermen de kust tegen erosie bij extremer weer. Die erosie is ook weer schadelijk voor de koraalriffen. De riffen hebben dus ook veel baat bij de aanwezigheid van mangrovebossen.

Het tij is gekeerd

De druk van UNESCO, de petitie en de media heeft ervoor gezorgd dat de regering van Belize nu ook in actie komt voor de mangroves. De regering heeft nu regelgeving aangenomen die de mangroves beter gaan beschermen. Daar worden wij natuurlijk heel erg blij van.

Bekijk ook: Belize: permanent verbod op olieboringen rond enorm koraalrif

 

Anderen lezen ook:  Nederlandse scheepswrakken in de wereld geïnventariseerd