De vrijwilligers van de KNRM deden een schokkende ontdekking: de meeste van de dodelijke duikongevallen betreft duikers met een leeftijd boven de vijftig jaar. Daarom sloegen zij de handen ineen met de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde en vormden zij de bewustwordingscampagne ‘Check je hart’. Duiken sprak met Mattijn Buwalda, bestuurslid van de NVD.

Waarom is deze campagne zo belangrijk?
Leeftijdsdiscriminatie is uit den boze,” stelt Mattijn. “De gemiddelde leeftijd van duikers wordt steeds hoger. Met het vorderen van de leeftijd neemt ook het risico op hart- en vaatziekten toe. Het is daarom ontzettend belangrijk dat oudere duikers zich bewust worden van het risico op een hartaandoening, helemaal in combinatie met duiken. Niet alles kan meer op een bepaalde leeftijd. Voorkomen is dan beter dan genezen.”

Als er onder water een probleem met het hart optreedt, leidt dat vaak tot een dodelijk duikongeval.
“Dat is ook niet gek: onder of op water is het onmogelijk om iemand te reanimeren en als je beneden je bewustzijn verliest, verdrink je,” legt Mattijn uit. Uit onderzoek blijkt dan ook dat meer dan een derde van de dodelijke duikongevallen wereldwijd wordt veroorzaakt door problemen met het hart. Er zijn vele risicofactoren: overgewicht, een hoge bloeddruk of bepaalde medicatie. Mattijn: “Dat zijn toch factoren die we vaak bij oudere duikers zien. Duiken is belastend voor het lichaam en kan in zulke gevallen leiden tot een hartaanval of duikerslongoedeem.”

Wat kunnen we van de campagne verwachten?
“Om duikers op leeftijd bewust te maken van de risico’s, geven we lezingen bij duikverenigingen” vertelt Mattijn. “In ongeveer een uur worden de oorzaken van duikongelukken besproken, de risicofactoren in kaart gebracht en gekeken naar wat duikers nou zelf kunnen doen om duikongelukken te voorkomen. Preventief onderzoek bij de huisarts, bijvoorbeeld, of minder belastend duiken.”

Anderen lezen ook:  DUIKEN SEPTEMBER 2018



Hoe krijg ik deze lezing bij mijn duikvereniging?
“De duikartsen van de NVD komen graag naar jouw duikvereniging om deze lezing te geven. Dit is geheel kosteloos, omdat wij de bewustwording zo belangrijk vinden. Een lezing is aan te vragen bij het secretariaatsbureau van de NVD. Zij verbinden je dan aan een duikarts bij jou in de buurt, “ aldus Mattijn.

Benieuwd? Mail je aanvraag naar secetariaatsbureau@duikgeneeskunde.nl.