Deze week is onze Mexico-blogger Ruud Stelten op pad geweest met Matt en Kiki van La Casa Surya, een freediving en yoga school in Tulum. Zij verzorgen freedive cursussen en trainen vrijwel dagelijks in de cenotes. Ruud is erg benieuwd hoe dit in z’n werk gaat en of hij wellicht al freedivend nieuwe locaties kan ontdekken.

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

De eerste cenote die we bezoeken is Angelita, zo’n tien minuutjes ten zuiden van Tulum. Deze cenote, een 60 meter diep gat, is populair onder duikers, maar gelukkig is het op deze bewuste dag erg rustig. Van bovenaf lijkt het water super helder, maar al snel blijkt dat het zicht niet optimaal is, althans niet zo goed als in veel andere cenotes. Eenmaal te water gegaan worden de lijnen waarlangs zal worden gedoken snel geïnstalleerd en kan het freediven beginnen. Alhoewel Matt, Kiki en de twee cursisten rustig aan beginnen, gaan ze na verloop van tijd steeds dieper en worden de duiken ook steeds langer. Nou ben ik wel comfortabel in het water en ik kan ze de eerste 15 meter ook zonder problemen volgen, maar daarna wordt het toch lastig. Ik denk bij mezelf: “toch wel handig, zo’n tank op je rug.”

Freediven in cenote Angelita

Ontdekkingstocht

Na een intensieve sessie waarbij iedereen (exclusief mezelf) met gemak de 35 meter aan heeft getikt, is het tijd om op ontdekkingstocht uit te gaan. Al freedivend zwemmen we langs elk donker hoekje van de cenote, op zoek naar mooie plekken voor fotografie. De zijkanten van de cenote zijn begroeid met verschillende soorten vegetatie en enorme wortels die diep het water in steken. In mijn ooghoek zie ik een log, rond ding bewegen, een schildpad! Dit is geen groene of karetschildpad waarvan ik er inmiddels duizenden heb gezien, maar een moerasschildpad (Trachemys scripta venusta). Hij is aanvankelijk een beetje schuw en verschuilt zich snel tussen een paar bladeren. Langzaam kom ik dichterbij, hij lijkt zich inmiddels op z’n gemak te voelen en poseert netjes voor de foto. Aangenaam verrast verlaten we het water en maken we ons klaar voor het volgende avontuur.

In mijn ooghoek zie ik een log, rond ding bewegen, een schildpad!

Siete Bocas, Spaans voor zeven monden, naar de zeven gaten die zich op het terrein bevinden. 

Cenote Siete Bocas

Anderen lezen ook:  Van fouten leren: Stikstofnarcose bij chaotisch buddypaar

De tweede cenote die we bezoeken is Siete Bocas, Spaans voor zeven monden, naar de zeven gaten die zich op het terrein bevinden en onder water met elkaar in verbinding staan. Dit is dus geen groot diep gat, maar een ingewikkeld gangenstelsel dat is versierd met enorme stalactieten. Van bovenaf is het terrein netjes onderhouden, met afdakjes, hangmatten en zelfs een uitkijktoren. Eenmaal te water gegaan blijkt echter al snel dat de cenote zelf een andere wereld is; het zicht is niet slecht, maar ook in deze cenote is het water niet kraakhelder. De bodem is nergens te zien; als je naar beneden kijkt staar je in een diep, donker gat. Ik hou mijn camera stevig vast, als ik hem hier laat vallen dan vind ik hem nooit meer!

Gangenstelsel

Al freedivend verkennen we het gangenstelsel. Op sommige plekken zien we in de verte het zonlicht in de vorm van een lichtgroene gloed, het teken dat daar de volgende ‘mond’ is. De tocht van de ene naar de andere mond is echter grotendeels onder water. Op SCUBA is dit een eitje, maar op één ademteug moet je de tocht tussen deze plekken goed plannen; je kan tussendoor immers nergens omhoog om te ademen. We duiken steeds dieper het gangenstelsel in en verwonderen ons over de indrukwekkende formaties aan het plafond. Op een gegeven moment kunnen we niet meer verder, althans er is geen zonlicht meer te zien in de verte. Vanuit het laatste gat verkennen we de ondergrondse omgeving zo ver als we kunnen. Met elke fin kick die we dieper de cenote in gaan, gaat mijn hart sneller kloppen. Zo diep in de grot is misschien nog nooit iemand freedivend geweest. Het is hier zo mooi, ik wil niet terug. Nog een klein stukje verder dan, nog één foto… Na een dikke minuut is het tijd om om te draaien, terug naar het licht! Moe maar voldaan verlaten we het water.

Al freedivend verkennen we het gangenstelsel van Siete Bocas.

Gave ervaring

Anderen lezen ook:  Karibu Divers: Veel gezelligheid & privéhuisplas

Het was erg leuk om een kijkje in de wereld van het cenote freediven te krijgen. De rust onder water en de vrijheid van weinig uitrusting maken dit een heel andere ervaring dan SCUBA. Misschien dat ik toch maar een keer een freedive cursus moet gaan volgen…

Meer info: www.lacasasurya.com

Lees ook de vorige blog van Ruud uit Mexico: Het perfecte plaatje van een krokodil

Bekijk ook: In Mexico is de langste onderwatergrot ter wereld ontdekt