De briefing vóór de duik is absoluut een must. Het gaat immers om jouw veiligheid en die van je buddy.

Daar is het rif. Have fun! Kort en bondig, en ook inhoudelijk klopt het. Maar een goede briefing mag wel iets meer inhoud hebben. Bij deze voorbespreking van de duik draait het immers om de veiligheid! Tijdens een goede duikbriefing worden de volgende punten besproken.

Door Christoph Brix

Foto 1: de duikplaats.

De duikleider legt kort uit om wat voor duik het gaat – een rifduik waar je weer bij de boot terugkomt, een driftduik, een bergmeer. Hoe ga je het water in en uit? Hoe is het zicht? Staat er stroming en zo ja, welke kant op? Op al deze vragen moet in de briefing antwoord worden gegeven. Als er risicofactoren zijn, zoals grotten, koude, duisternis of scheepvaartverkeer, moeten ook die vermeld worden.

Foto 2: de duikplanning.

Wie duikt met wie? Welke plek in de groep nemen de buddyparen in? Wat is het geplande duikprofiel en wat is de maximale diepte? Allemaal punten die duidelijk moeten zijn.

De briefing is niet alleen bedoeld om af te spreken waar je heen duikt. Het gaat daarbij vooral om de veiligheid van de duikers.

Foto 3: noodgeval onder water.

Natuurlijk wil je niet dat er onder water iets gebeurt, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Draag op voorhand al oplossingen aan voor diverse scenario’s, zoals een vermiste duiker, klaarproblemen of een defect aan de uitrusting. Ook de buddycheck vermeld je hier.

Anderen lezen ook:  Onderwaternavigatie: Zoeken en bergen

Foto 4: redding.

Elke duiker moet weten wat hij in geval van nood moet doen. Waar kun je bellen? Wat is het alarmnummer? Wat is de juiste naam van de duikstek? Waar kun je de EHBO-koffer en zuurstof vinden?

Foto 5: de buddy.

Een hele stroom aan informatie, maar laten we vooral de buddy niet vergeten. Hoe voelt hij zich? Is de duik voor hem niet te hoog gegrepen? Heeft hij nog reststikstof van de vorige duik in zijn lichaam? Te weinig slaap? Te veel gedronken?

Briefing voor een technische duik

Uiteraard geldt alle hiervoor besproken informatie ook voor een technische duik. Maar in dit geval wordt het duikplan tot in het kleinste detail besproken (foto A). Ook de positie binnen de groep mag geen vragen op roepen (foto B). Ook de gasplanning moet aan de orde komen (foto C). En als je samen de decoplanning bekijkt, kun je daarover geen verschil van mening krijgen (foto D).

Een must – Tijdens een technische duik moet je weten wat je buddy wanneer gaat doen. Tijdens de briefing wordt dat tot in het kleinste detail besproken.

En met een uitgebreide briefing en buddycheck daarna heerlijk het water in