Op de bodem van de Noordzee is het bijna intacte wrak ontdekt van een Amerikaanse B-17-bommenwerper van de Tweede Wereldoorlog. De ontdekking gebeurde bij de aanleg van de hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. 

Het wrak wordt nu onderzocht en geïdentificeerd. Al zou dat onderzoek wel al vergevorderd zijn. Er zijn ook menselijke resten gevonden, meldt VRT.

Tijdens het bodemonderzoek voor de kabelverbinding zijn de onderzoekers gebotst op een stuk van de aluminiumvleugel en een onderdeel met schoepenrad. Op het plaatwerk waren nog onderdeelnummers te zien, wat de identificatie van het wrak makkelijker maakt voor de onderzoekers. Die nummers komen voor in de lijsten van onderdelen van de B-17-bommenwerpers van de Amerikanen.

Na onderzoek van documenten en overleg met de Amerikaanse overheid, zou het kunnen gaan om een van vier toestellen waarvan tot op de dag van vandaag een of meerdere bemanningsleden vermist zijn.

In een B-17 konden zo’n 9 tot 10 bemanningsleden zitten. Het toestel – bijgenaamd “vliegend fort” – kon 2 tot 5 ton aan bommen meenemen. De zware bommenwerper werd massaal ingezet tijden de Tweede Wereldoorlog voor aanvallen op Duitse industrie en steden.

Bron: hln.be

In de DUIKEN juli uitgave staat een uitgebreide reportage over een B-17 Flying Fortress, dit toestel ligt bij het eiland Vis.

Wil je dit nummer bestellen? Mail ons op vipwinkel@vipmedia.nl of bel: 076-5301720 of vanuit België 03-6455661.

Anderen lezen ook:  Suunto EON Core, bovenaan mijn verlanglijstje