Geboortenieuws uit Bonaire: er komen op dit moment veel nesten van zeeschildpadden uit. Afgelopen week werden er door medewerkers van Sea Turtle Conservation Bonaire – die nesten aan het controleren waren – steeds meer nesten gevonden. Er werden zelfs overdag baby-zeeschildpadjes gezien!

Jonge zeeschildpadjes, die net uit het ei komen, verlaten hun nest meestal op de koudere momenten van de dag: ’s avonds, rond zonsondergang of heel vroeg ’s ochtends. Kaj Schut, STCB: “Maar heel soms komen ze ook overdag uit hun nest, bijvoorbeeld als het bewolkt of regenachtig is en het zand niet zo warm is als op een stralende dag. We hadden net een nieuw nest van groene zeeschildpadden ontdekt toen deze jonge dikkopschildpadjes ineens vlakbij met tientallen tegelijk uit het zand kwamen!”

https://www.facebook.com/bonaireturtles/videos/445600895944952/?hc_ref=ARSWXhGOGpu0gpwT_OPIT-DnaV8lKhgcobHt2j5xkULs9Q5x2ozV9As0HPhhglg1O1E&fref=nf&__xts__[0]=68.ARAi9yzJMy49l3j6XPmGjSSX5_wDjbvVJvChECc38OVuxZch-yqkynKGHU5mEMvr7DoOLgf4Kf5LalqW01FhLL7kzXfkS2QVDx4AGbxXlVFAw4sMOfEps0B6hXtKjues7WIa_PY&__tn__=kCH-R

Op Bonaire komen dikkopschildpaddengroene zeeschildpadden en karetschildpadden eieren leggen. Tot nu toe zijn 32 nesten ontdekt op Bonaire en 36 nesten op Klein Bonaire. Per nest komen er zo’n 100 tot 200 zeeschildpadjes uit, afhankelijk van de soort.

Dikkopschildpad

Alle soorten zeeschildpadden hebben de status kwetsbaar of bedreigd. Dikkopschildpadden, ook wel onechte karetschildpadden genoemd, zijn zwaargebouwd en komen zowel in Europa als in subtropische zeeën voor. Het belangrijkste legstrand van de Middellandse zee (op het Griekse eiland Zakynthos) is beschermd.

Bekijk ook: In de laatste 10 jaar 20.000 nieuwe zeedieren ontdekt

Foto: René Lipmann

 

Anderen lezen ook:  Duikers ontdekken onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog