Goedemorgen!’, ‘Morguh!’. Het begin van onze PADI IDC op Koh Tao begon lekker Nederlands met een bakkie, medecursisten Lisa en Jos en Marcel van den Berg, onze Nederlandse PADI Platinum Course Director. Wij hadden hem in november al ontmoet op een eco-dag, dus het was ook een gezellig weerzien. Het leek ons wel slim om de IDC in het Engels te doen, omdat dit ons beter voorbereid op werk in de Aziatische duikwereld, maar het was best fijn om af en toe te kunnen terugvallen op het Nederlands.
Divemaster
We hebben onze Divemaster een jaar eerder in Nederland afgerond en er zijn wel wat verschillen met nu, buiten de taal dan. Tijdens deze PADI IDC zullen we 2,5 week van 09.00-17.00 bezig zijn met studeren en de audemars piguet royal oak replica verwachting is dat de avonden ook wel vol zullen lopen. Dit heeft voor- en nadelen. In Nederland hadden wij langer de tijd om alle stof en praktische oefeningen met elkaar te kunnen doornemen en het rustiger op te bouwen. Dit heeft als gevaar dat de dagelijkse beslommeringen de overhand zouden kunnen krijgen, omdat je je Divemaster cursus in Nederland er in principe ‘bij’ doet. Gelukkig werden wij in Nederland juist erg goed bij de les gehouden en hebben we nog steeds contact met ‘ons groepje’. Eens kijken hoe dat nu gaat zijn hier bij Sairee Cottage Diving op Koh Tao.
Gezellig! Sairee Cottage Diving op Koh Tao.
‘Morning!’, er sluiten ook nog een Zwitser, Chinees, Engelsman, twee Amerikanen en onze Argentijnse PADI IDC Staff Instructor Julian aan. Iedereen kijkt eerst de kat uit de boom. Fijn, wij voelen ons thuis bij mensen die niet gelijk van de hoogste toren blazen. Na een aantal dagen praten, eten en drinken we met elkaar alsof we elkaar al jaren kennen. Zo’n IDC cursus verbindt echt snel. Het mooie aan deze groep vonden wij, dat we allemaal een beetje in dezelfde levensfase lijken te zitten. Rond de dertig, geen behoefte meer aan die prima kantoorbaan thuis en alles wat erna zou horen te komen, maar op zoek naar een andere, beter passende manier van gelukkig zijn. De oplossing die wij hier allemaal voor hebben bedacht is: duikinstructeur worden. In ieder geval als startpunt.
Omdat de IDC nogal uitgebreid is en het veel te veel is om in een keer goed op te kunnen schrijven, kiezen we dit keer voor een blog in een drieluik. Voor nu willen wij het graag hebben over de eerste week. De tweede week en het examen volgen dan later.
Op de eerste dag hebben we het vooral gehad over wat we van de cursus verwachtten en of dat overeen kwam met wat we daadwerkelijk voorgeschoteld zouden krijgen. Na het gebruikelijke papierwerk doken we gelijk de fysica en fysiologie in. De onderwerpen die voor de meeste cursisten het lastigst zijn. Zeker als de Divemaster cursus alweer even geleden is. Gelukkig zouden deze onderwerpen nog tot vervelens toe terugkomen en hadden we talloze oefenopgaven tot onze beschikking. Practice makes perfect. En dat is ook echt zo, vooral waar het gaat om het gebruik van je PADI RDP-tabel. De resterende theorie over uitrusting, gezondheidsrisico’s en het milieu volgde rap in de eerstvolgende dagen.
Duiktheorie PADI-RDP
Voorbereiden duikoefeningen
Daarnaast begonnen we met het voorbereiden van de duikoefeningen op duikinstructeurs niveau in beschut water. Dit hield in, het verzorgen van een keurige briefing voor elke duikskill die aan ons werd toebedeeld. De anderen voerden dit dan uit, maar nooit helemaal volgens de gewenste standaard. Herkende je het probleem direct en corrigeerde je het netjes dan slaagde je, anders kreeg je een 1. Het krijgen van een 1 zorgde ervoor dat je deze oefening op het PADI Instructeurs Examen (IE) in ieder geval niet zou verprutsen. Daarnaast hadden wij tijdens onze Divemaster cursus al meegekregen dat je als duikinstructeur groots en meeslepend mag zijn. Dat maakt de bewegingen voor studenten een stuk duidelijker. Dus dat wij ons als ware onderwater dirigenten gedroegen werd zeker op prijs gesteld.
Anika van-Leeuwen van Hal
De duiktheorie en toetsen gingen de rest van de week door, evenals het lesgeven in het klaslokaal, beschut, maar nu ook het open water. Op dezelfde manier als in het zwembad, maar dan zonder de demo met alle poespas. Het duikles geven begon al steeds meer te wennen en we gingen nu voor kort maar krachtig.
Weer werden voor elke duik skill problemen toebedeeld. Een puntje van een vin op de grond tijdens het hoveren, een ademteug tijdens de CESA, het even wegkijken van de lijn tijdens een afdaling met de controlelijn als referentiepunt. Maar gelukkig ook hele duidelijke, zoals het verkeerd opzetten van je masker of het uitspugen van je ademautomaat. We werden op alles voorbereid en kwamen ook aan land maar moeilijk los van ons nieuwe stramien.
Zelfs de soya saus voor de fried rice werd met duikgebaren over tafel doorgegeven. En op het strand werd regelmatig droog geoefend. Wat voor omstanders misschien vooral leek op een obscuur potje hints, was voor ons bloedserieus. Al konden wij onze lach bij bepaalde Rescue oefeningen maar moeilijk inhouden. Mocht er geen carrière als duikinstructeur inzitten, kunnen we altijd nog een theatergroep beginnen.
Padi rescue oefenen op het land.
Aan het einde van deze eerste week waren de belangrijkste leerpunten in het PADI A tot Z, van briefing tot debriefing:
– Stamp de PADI volgorde van doelstelling (zoals in de standaarden genoemd), waarde, organisatie en demo-stappen goed in je hoofd. En vergeet bij het debriefen niet te beginnen met iets positiefs, gevolgd door een verbeterpunt.
– De vaste volgorde geldt ook voor klaspresentaties die je altijd begint met een leuk bruggetje, vervolgt met het antwoord op de vraag, die je pas later behandelt en je je studenten ook over passende vervolgcursussen en uitrusting vertelt. Vergeet de interactie niet! Dit herhaal je vervolgens nog minimaal twee keer en voilà, jouw presentatie staat als een huis.
– Bij twijfel laat je de oefening altijd overdoen vanaf het begin.
– Vergeet niet je Divemaster te betrekken bij de oefeningen.
– Ga op gepaste afstand zitten van je studenten, zodat je direct kunt (in)grijpen, afhankelijk van de oefening.
Op naar week 2! Bring it on, maar wel na twee dagen rust. Wat waren we daar aan toe. Cheers!