Prachtig filmpje onthult hoe bultruggen bubbels blazen om prooi te vangen. Met behulp van fraaie ‘bubbelnetten’ jagen de walvissen op prooidieren die niet door de barrière heen durven.

Onderzoekers hebben op schitterende wijze het jachtritueel van bultrugwalvissen weten vast te leggen. Op onderstaande video zien we dit ritueel zowel vanuit de lucht, als vanuit het perspectief van de walvissen zelf. “Het beeldmateriaal is baanbrekend,” zegt onderzoeker Lars Bejder.

Bubbelnet

Bultruggen hebben een hele slimme methode bedacht om prooi te vangen. Zo maken ze gebruik van zogenoemde ‘bubbelnetten’. Een groepje walvissen zwemt in een steeds kleinere cirkel rond de prooidieren terwijl ze gezamenlijk een gordijn van luchtbellen uit hun spuitgaten blazen. De prooidieren raken gevangen in een steeds kleiner wordend cirkeltje en durven niet door het gordijn van bubbels heen te zwemmen. Uiteindelijk worden ze door de bultruggen gegrepen.

Filmpje bultruggen

De onderzoekers legden het fascinerende jachtritueel vanuit twee verschillende hoeken vast. Zo gebruikten ze drones voor een prachtig bovenaangezicht. “Dit toont ons de schitterende dubbelnetten en hoe deze bellen naar het oppervlak komen,” zegt Bejder. Camera’s en sensoren die door zuignapjes aan de walvissen waren bevestigd, verzamelden videogegevens vanuit het oogpunt van de walvis. En dankzij beide methoden krijgen we een ongelooflijk gedetailleerd beeld van het geweldige voedingsgedrag van de bultrug. “Het is heel opwindend om deze twee gegevens naast elkaar te leggen,” aldus Bejder.

Wateren

De onderzoekers observeerden de walvissen in de wateren van Zuidoost-Alaska. Hier komen in de zomer ongeveer drieduizend bultruggen samen tijdens de voederperiode. Vervolgens trekken ze naar Hawaii – een zwemtocht van bijna vijfduizend kilometer – waar ze zich in de winter voortplanten. Wanneer ze Alaska verlaten, stoppen de bultruggen ook met eten totdat ze enkele maanden later weer terugkeren. “Hawaii is dus de broed- en rustplaats,” benadrukt Bejder. “We proberen te achterhalen hoe zwaar die migratie precies voor de dieren is en ook hoeveel ze moeten eten om de trektocht door te komen.” Het beeldmateriaal geeft daar ongetwijfeld meer inzicht in. “We kunnen nu observeren hoe deze dieren hun prooi manipuleren en vangen,” zegt Bejder. “Dit verschaft ons nieuwe inzichten die we nog nooit eerder hebben gekregen.”

Anderen lezen ook:  Zeepaardjes Texel, wat is er met ze gebeurd?

Niet voor het eerst

Het is trouwens niet voor het eerst dat camera’s meer duidelijkheid scheppen in het doen en laten van de bultrug. Het lukte het team namelijk ook al eerder om unieke beelden te maken van een pasgeboren walvis. Waarschijnlijk was het jong – op het moment dat de beelden gemaakt werden – nog maar enkele minuten oud.

Bron: Scientias

Bekijk ook: Unieke beelden van pasgeboren bultrug