Eindelijk wordt mijn nieuwe wetsuit via een pakketdienst bij mij thuisbezorgd! Ik heb er al enige tijd op moeten wachten, want de Camaro Alpha 5 Pro overall is speciaal voor mij op maat gemaakt. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij eruit ziet en helemaal hoe hij duikt!

Tekst: Franka Appelman Foto’s: Tim Steenssens

Eerst het pak meer eens bekijken, het is een wetsuit met een frontrits. Voor mij een nieuwe ervaring, want tot nog toe heb ik altijd pakken aan gehad met een rugrits. Roze accenten zorgen voor een vrouwelijk gevoel in het pak (voor zover dat mogelijk is in een wetsuit!). Het pak heeft aparte zijpanelen, waardoor hij extra bewegingsvrijheid geeft. Extra voordeel: op het oog ziet hij er daardoor ook mooi getailleerd uit. Het pak is 5 mm, maar op de tast is hij een stuk dikker. Hij doet zeker niet onder voor mijn oudere 7 mm wetsuit, maar het kan ook dat deze laatste een stuk minder dik is geworden door het veelvuldige gebruik. Dat hij dikker aanvoelt, zou kunnen komen door de mooie voering van Dry Stretch plush lining, waardoor ik het pak makkelijk aan en uit kan.

Ik trek het pak gelijk  aan om hem te passen. Wat heerlijk dat ik zo in mijn wetsuit kan schieten, en niet allerlei moeite en bijzondere capriolen hoef uit te halen om hem aan te krijgen! Mijn voeten glijden in één keer door de benen en de seals heen, en ik kan hem makkelijk omhoog trekken. Ik kan mijn armen makkelijk in de armen van de wetsuit krijgen zonder daarbij het gevoel te hebben mijn schouders uit de kom draaien. Mijn eerdere ervaringen met frontritsen waren heel anders. De G-lock frontrits is asymmetrisch geplaatst. De frontrits trek ik door tot aan de linkerzijde van mijn hals. Door een dubbele voering bij de hals met een dubbel klittenband, kan ik hem goed rondom mijn hals afsluiten, zonder dat ik het gevoel heb dat mijn ademweg wordt afgedrukt. Erg fijn! 

Anderen lezen ook:  5 redenen om je duikvakantie naar de Medes Eilanden te boeken bij Unisub 

Geheel op maat

Dat ik zo makkelijk in mijn wetsuit kom, komt ook doordat dit pak speciaal voor mij op maat gemaakt is. Een duikpak moet perfect zitten om de duiker warm en comfortabel te houden. Camaro heeft standaard 45 maten op voorraad, met onder andere de ‘king en queen size’ pakken (voor zowel mannen als vrouwen). Zo zou er voor iedere duiker een pak moeten zijn. Om te beoordelen welk pak mij het best zou passen, heb ik mijn maten (gemeten op >20 plekken) moeten doorgeven via een speciale maattabel. Ik blijk een zeldzaam geval te zijn en niet in 1 van die 45 pakken te passen; er wordt een speciaal pak voor mij gemaakt in de Oostenrijkse fabriek van Camaro. Ook wel spannend om al die maten zelf op te meten, waarbij manlief me heeft geholpen. Heb ik op precies de goede plekken gemeten? Het pak past me goed, waarbij er wel wat extra ruimte zit bij de bovenbenen/billen. Komt dit doordat we het toch niet goed hebben opgemeten? Of doordat ik in de tussentijd ‘helaas’(?) wat ben afgevallen? We zullen het niet weten. 

 

 De test

Ik kan niet wachten om mijn pak uit te proberen, en vind één van mijn buddy’s bereid met me te gaan duiken in de Nederlandse zoetwaterplas het Bronsbergenmeer. Ergens vind ik het wel spannend om met een 5 mm pak in Nederlands water te gaan duiken. Het kan best koud  zijn onder de thermocline! Ik ben echter gewend aan deze temperaturen, dus laat ik het toch maar proberen. Wanneer ik het water inga, voel ik de Camaro Alpha 5 Pro langzaam vol lopen maar eenmaal vol,  voel ik nauwelijks water in het pak stromen. Dit met dank aan de dubbele seals aan armen en benen en aan de dubbele kraag. Aan de oppervlakte in het water is het nog lekker warm; rond de 18°C. maar dieper zal dat wel een stuk minder zijn. En ik wil graag naar de mooie veenblokken, waar je toch wel een stukje voor moet afdalen….

Anderen lezen ook:  Waterproof D7X Nylotech droogpak bij Herman Lieven

Eenmaal onder duikt het pak heerlijk. Ook heb ik het lekker warm. Langzaam dalen we af naar 10 meter. Ik schrik als ik op mijn duikcomputer kijk. Het is nog maar 10 graden! Maar we zetten door; ik wil echt graag de veenblokken zien. Daar zijn ze! We zitten inmiddels op 14 meter, tevens het diepste punt van deze duik. Het is het nog maar 6 graden…  Echter isoleert het pak dusdanig goed, dat ik de kou bijna niet voel. Er komt geen koud water in mijn wetsuit, en het door mijn lichaam opgewarmde laagje water houdt me goed warm. Ik kan het zeker 15 minuten uithouden op deze temperatuur, genietend van de mooie veenblokken. Koude handen maken het noodzakelijk dat ik de warme temperatuur weer opzoek. Camaro Alpha 5 Pro zorgt ervoor dat mijn lichaam niet afkoelt!  


Conclusie 

Ondertussen ben ik heel wat duiken verder, en heb ik eigenlijk de gehele zomer in dit wetsuit van Camaro gedoken. Duiken in Nederlandse zoetwaterplassen, in Zeeland (met de Grevelingen en de Oosterschelde) én in de Noordzee. Ook bij meerdere duiken op 1 dag houdt het pak me goed warm. De Dry Stretch plush lining zorgt ervoor dat de binnenkant snel opdroogt, waardoor ik geen koud en nat pak hoef aan te trekken bij de tweede duik. Het grootste genot van dit pak is en blijft het feit dat ik hem zo makkelijk aan en uit kan trekken. Dus het pak is zeker een aanwinst voor mijn duikuitrusting, en kan goed gebruikt worden in de Nederlandse zomers!  

Anderen lezen ook:  Wat heeft geluidsvervuiling voor effect op zeezoogdieren?

 Facts

  • Gemakkelijk aan- en uittrekken 
  • 5 mm Open Cell neopreen 
  • Zachte binnenvoering Dry Stretch plus lining 
  • Asymmetrisch G-Lock frontrits 
  • Bijna 94% waterdichtheid 
  • 45 maten of maatwerk 
  • 3 jaar gratis reparatie service 

www.camaro.at