Op BOOT en Duikvaker stond Camaro met een primeur, een baanbrekend warm XA-10 thermo-onderpak voor droogpakduikers. Met een schuin oog heeft het Oostenrijkse duikmerk gekeken naar de skiwereld, maar ook naar motorpakken. Maar waarom en wat is er toegepast? Onze redacteur en fervent droogpakduiker Carlo Vreugde zocht het uit. 

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: Dinas Aalders 

Op dit moment is er redelijk wat keus in een goed onderpak. Camaro heeft veel onderzoek gedaan naar de beste combinatie om altijd en goed droog te blijven. Alleen als je droog bent, blijf je optimaal warm. De kracht van Camaro is dat zij gaan voor de beste pasvorm om deze warmte goed vast te houden. Daarom beschikken zij ook over de meeste maten voor alle soorten duikers in breedtes en lengtes. Waarom een baanbrekend warm thermo-onderpak? De reden is dat het heel lastig is om alle onderdelen van een onderpak technisch op elkaar af te stemmen. Duikers produceren tijdens een duik redelijk wat vocht dat snel en goed afgevoerd moet worden van het lichaam. Dat lijkt eenvoudig, want in een droogpak transpireer je veel sneller, ook als het water koud is. Daarom draag je altijd als eerste een basislaag. Dit is een van de belangrijkste onderdelen om goed droog te blijven. Juist deze laag moet goed het vocht doorgeven aan de volgende laag. En dat is dan het onderpak zelf. Deze moet aan behoorlijk wat eisen voldoen en het is meestal de dikke warme laag die je warm moet houden. Ook hier moet het vocht doorheen naar buiten toe.  

Afgekeken van skipakken

Baanbrekend op dit gebied van Camaro, is het eindresultaat gebaseerd op technieken uit de ski-wereld. Een skiër is continu lichamelijk bezig en wil niet gehinderd worden door dik materiaal. Een snelle doorgifte van vocht is hier belangrijk, plus warmte is essentieel voor de koude buitenlucht. De BC Flex basis-laag is gemaakt van platen naden voor comfortabel dragen en dun flexibel materiaal, dat totaal geen vocht opneemt en je warm houdt. Het geeft dit zeer snel door aan het thermo-onderpak, plus het voorkomt het binnendringen van vocht van buitenaf. Dit is gerealiseerd door een unieke combinatie van twee vezels. De eerste is hydrofiel (trekt water aan) en de tweede is hydrofoob (stoot water af), condensatie en zweet worden zo groot mogelijk over de buitenkant verdeeld om bijzonder snel te drogen. Tegelijkertijd voorkomt de hydrofobe vezel dat het water door de zwaartekracht terug migreert.  

Anderen lezen ook:  Duiken in Zuid-Afrika: tijgerhaaien & corona blog #1

Niet koud meer

Het XA-10 thermo onderpak is lekker warm en gemaakt van dun materiaal dat bestaat uit een zachte en flexibel fleecelaag. Deze laag behoudt zijn warmtestructuur bij waterdruk als je diepgaat. Het mooiste is de buitenlaag die het vocht over de gehele oppervlakte automatisch verspreidt. Het BC Flex materiaal zorgt er eenvoudig voor dat condensatie direct van het lichaam wordt afgevoerd en er dus geen koud, klam gevoel ontstaat – of simpel gezegd: je bent niet meer koud. De skiër heeft dit niet nodig maar de duiker weer wel. Een pluspunt van het Camaro X- droogpak is dat deze uit het water het vocht ook kwijt kan vanwege zijn ademende functie. Ook hier is een hydrofiel en hydrofoob vezels in gerealiseerd. Het nieuwe zeer elastische XA-10 fleecemateriaal met Quick Dry-functie zorgt voor een snel vochttransport naar buiten. Wanneer het materiaal aan de binnenkant in contact komt met vocht, zet het membraan op en wordt transpiratie onmiddellijk naar buiten getransporteerd, waar het in dampvorm kan worden vrijgegeven. Hierdoor blijft de huid aangenaam warm en droger. In andere onderpakken wordt conventionele polyestervezel toegepast. Deze vezels blijven nat en het vocht kan niet van het lichaam worden afgevoerd. Het resultaat is een onaangenaam, vochtig gevoel plus je lichaam koelt af. De productie van BC Flex materiaal en XA-10 fleece is complex en is alleen verkrijgbaar bij Camaro.  

De Test

Als GUE-duiker herhaal je vaak je skills om up to date te blijven en in noodsituaties goed te reageren.  Samen met mijn buddy voeren we diverse oefening uit waarbij ik niks merk van mijn mijn onderpak. De flexibiliteit van mijn droogpak is precies hetzelfde als de flexibiliteit van mijn onderpak. Dat is ook goed te zien hoe het dunne thermo-onderpak in elkaar is gezet. Onder de oksels zit extra flexibel materiaal, waardoor de armen overal kunnen komen zonder enige tegendruk. De broek van de BC-flex heeft een hogere snit boven de heupen waardoor de rug bedekt blijft als je voorover buigt onder water. De XA-10 is lekker warm, zelfs als ik door een thermocline ga en de kou direct op mijn gezicht slaat. Mijn duikbuddy kijkt mij aan en seint; “lekker koud hier.” Maar daar heb ik totaal geen last van. Wanneer ik mijn droogpak uittrek, is mijn onderpak helemaal droog. Pas wanneer ik wegrijd met mijn auto, merk ik transpiratiedruppels op mijn voorhoofd. Tja, daar wel. Ik moet me omkleden want ik heb het gewoon te warm. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt! 

Anderen lezen ook:  Wetsuit goed onderhouden en drogen

Twee opties

Het XA-10 pak is te verkrijgen in twee opties. Een thermo-onderpak in zijn geheel; overall, is altijd lekker warm omdat het uit één stuk bestaat. Het nadeel is dat als je snel naar het toilet moet eerst de bovenkant moet losritsen en dan doe je de bovenkant met mouwen omlaag. Zit je buiten op het toilet, dan heb je het natuurlijk koud. Ik heb daar niet zo’n last van, maar daarom is er ook een tweedelige optie. Een losse broek met een (bijna) los vest. Vanuit de motorwereld is de techniek overgenomen dat je de broek en het vest van achteren aan elkaar kan ritsen. Op die manier maak je van een tweedelig pak bijna een eendelig pak. Het voordeel is dat je onder water wel lekker warm blijft. De broekspijpen en de mouwen van het lekkere warme fleecepak hebben mooie brede lussen. Deze gaan onder de voeten door zodat het fleecepak goed op zijn plek blijft zitten. De lussen om je handen zijn voor luchtdoorvoer naar de droogpakhandschoenen als je gebruikmaakt van polsseals. Maak je gebruik van neopreen handschoenen, dan doe je deze niet om je handen en heb je er verder geen last van.  

Voor- en nadelen?

Ten eerste dat het onderpak heel licht is om mee te nemen. Het is niet dik en past het makkelijk in mijn rugzak. Voor reizen is dit ideaal, want ik wikkel er gewoon mijn automatenset in. Op die manier heb ik het belangrijkste altijd bij mij in het vliegtuig. Verder zorgt het dunne onderpak er ook voor dat het sneller droog is dan mijn oude onderpak. Ook de technische materialen zorgen voor een betere waterafvoer als het uit de wasmachine komt. Het geheel is te wassen op dertig graden en daarna hang je het op om te drogen. Er zijn niet echt nadelen van de BC Flex basislaag en het thermo onderpak als je het mij vraagt. Het enige wat ik heb kunnen vinden is dat het binnenzakje goed is voor enkel een autosleutel en een betaalkaart. Dan heb je het wel gehad, want mijn waterdichte portemonnee past er niet in.

Anderen lezen ook:  Boys and their toys

Nog een voordeel zijn de heerlijke grote warme zakken. Dit is de locatie die ik heb gebruikt om alles in op te bergen. Ik was bang dat mijn wingheupriem hier iets zou knellen, maar dit is niet gebeurd. Wat ik niet heb kunnen testen zijn de warmte-eigenschappen van het technische XA-10 Thermo fleece als je bijvoorbeeld een lek in je droogpak krijgt. Dit gebeurde bij een van mijn duikbuddy’s die een scherp stuk hout onder water raakte waardoor zijn droogpak snel volliep. Hij had beperkte warmte van zijn onderpak. Het technisch fleece beschikt wel over eigenschappen om een gedeelte van de warmte te behouden, wat uiteraard minder is in een natte omgeving.  

Conclusie

Voor zijn prijs is dit een baanbrekend technisch vernuft thermo-onderpak dat goed is afgestemd op de kritische duiker die het heerlijk warm wil hebben. Met een uitstekende pasvorm en flexibiliteit krijg je waar voor je geld en kou is verleden tijd. Dit is een uitstekende aanvulling op elk droogpak en het wachten is nog op de XA-10 sokken. 

Camaro XA-10 thermo-onderpak 

  • 3-lagen structuur 
  • Zeer warm thermofleece binnenkant 
  • Steekzakken 
  • Zachte thermofleece kraag 
  • Borstzak 
  • Lichtgewicht 
  • In twee opties verkrijgbaar 

Prijs

Overall: € 395,

XA-10 vest € 249,95,

XA-10 broek € 199,95,

BC flex top € 129,95

BC flex Pants  € 99,95 

www.camaro.at