De wolkrab werd in augustus 2016 voor het eerst ontdekt in de Oosterschelde. Het afgelopen jaar is door vele duikers naar deze nieuwkomer gezocht. En met succes, zowel in 2016 als in 2017 zijn er op meerdere plaatsen in de Oosterschelde wolkrabben gezien. Deze eerste ontdekking en verdere waarnemingen zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Biodiversity Records.

 

BRON: Nature Today

De ontdekking van de Wolkrab (Dromia personata) in de Oosterschelde in de zomer van 2016 was groot nieuws onder krabbenliefhebbend Nederland, en ver daar buiten. Na die eerste ontdekking heeft een groot aantal duikers uitgekeken naar dit uitstekend gecamoufleerde dier.

En met succes, in zowel 2016 als in 2017 zijn er op meerdere duikplaatsen in de Oosterschelde een aantal exemplaren gespot. En, mede dankzij facebook en andere sociale media, zijn deze waarnemingen ook gemeld aan de ontdekkers van het eerste exemplaar, Floris Bennema en Godfried van Moorsel. Samen met krabbenexpert Reindert Nijland van de Wageningen Universiteit hebben ze deze waarnemingen nu vereeuwigd in een publicatie over de ontdekking en verspreiding van deze bijzondere krab in Nederland.

 

16 waarnemingen van wolkrabben

In de tweede helft van 2016 zijn er op drie duikplaatsen in totaal 16 waarnemingen van wolkrabben gemeld, en in 2017 zijn er op twee plekken (waarvan 1 nieuwe locatie) in totaal drie wolkrabben gemeld. Het blijft erg moeilijk om deze dieren te vinden. De wolkrab wordt ook wel sponskrab genoemd, omdat hij perfect verstopt zit onder de spons die hij met zich meedraagt op zijn rug. De Oosterschelde staat helemaal vol met sponzen. De meeste van deze sponzen zitten echter niet op de rug van een krab, maar gewoon op een steen of een oester. De ontdekkers van het eerste exemplaar hebben daarom, ondanks vele extra duiken in de Oosterschelde, zelf geen wolkrabben meer gezien. Reindert Nijland had meer geluk en kwam er zelf eentje tegen bij de Zeelandbrug in oktober 2016, maar ook hij heeft ze daarna niet meer kunnen vinden. Dankzij de vele andere duikers die goed hebben opgelet is er nu toch een mooi overzicht van het voorkomen van de wolkrab verschenen. Hiermee is meteen ook de kracht van citizen science aangetoond. Interessant detail is verder dat er ook één wolkrab is aangetroffen met een dodemansduim (de enige Nederlandse zacht koraalsoort) in plaats van eens spons op zijn rug, iets wat ook nog nooit eerder gezien was.

Anderen lezen ook:  Op 80 meter diepte in de bubbel: diepduikoefening Deep Divex

Alle historische waarnemingen van de wolkrab in de zuidelijke Noordzee uit de literatuur. En 1 stip voor de Oosterschelde van de 2016/2017-waarneming (Bron: Wageningen University & Research)

 

Meer informatie

Tekst: Reindert NijlandWageningen University
Foto: Mick Otten (leadfoto: wolkrab)