De naam zegt het al: bij Relaxed Guided Dives maak je heerlijke ontspannen duiken. Bij dit IDD 5* Dive Center zit je goed als je zoveel mogelijk mooie duiken wilt maken; want ze bevinden zich in het midden van Curaçao, direct langs de doorgaande weg. Uniek is dat zij als enige de OWD-cursus voor volgelaatsduiken aanbieden. In gesprek met eigenaren Petricia en Rob Botbijl.

Hoe is het allemaal begonnen?

Sinds 2005 wonen wij op Curaçao, waar Rob gestationeerd was via de Koninklijke Marine,  en nadat Petricia eerst 2 jaar lang uitvluchten heeft gezocht om niet te leren duiken, hebben wij in 2007 onze eerste introduik gemaakt. Meteen waren we enthousiast  en na onze open water cursus heeft Rob achter elkaar door alle cursussen tot instructeur gevolgd. Petricia heeft het wat rustiger aan gedaan en eerst een aantal jaren als divemaster ervaring op gedaan voor ze instructeur werd. Nu delen we onze passie graag met onze duikers en aankomende duikers.  

En nu hebben jullie een eigen duikcentrum! 

Ons duikcentrum bestaat sinds 2008. In eerste instantie was het ons idee om met een busje gidsduiken te gaan aanbieden, daar is de naam Relaxed Guided Dives ook door ontstaan. Vlak na de oprichting kregen we echter de kans ons huidige duikcentrum over te nemen. De naam dekt de lading dus niet meer, we bieden veel meer, maar van onze klanten horen we wel dat we onze naam eer aan doen, dus die laten we zoals hij is. Onze locatie is op Martha Koosje 10, in een klein landhuisje. Grappig is dat mensen vaak niet doorhebben dat Martha Koosje ons adres is en denken dat Petricia Martha heet! Onze locatie is in onze ogen perfect omdat hij precies in het midden van het eiland ligt en je er op weg naar de mooiste duiklocaties altijd langs komt. 

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op La Palma

Welke opleidingen bieden jullie aan? 

Bij Relaxes Guided Dives bieden we cursussen van zowel PADI als ook IDD. We zijn heel blij dat we ons zelfs een IDD 5* Dive Center mogen noemen. Naast duiken met het traditionele masker, bieden we ook duiken met het volgelaat duikmasker aan. Via IDD mogen we zelfs de open water cursus met dit masker bieden! 

Hoe zit het met duiken?  

We bieden gidsduiken aan vanaf het strand. Maar zelfstandige duikers kunnen bij ons ook terecht om duikuitrusting te huren of hun tanks te laten vullen. Ook organiseren we verschillende specialty’s waaronder Lionfish Hunter. Tijdens deze specialty proberen we op locaties te duiken die anders minder makkelijk toegankelijk zijn. Al onze tanks zijn geschikt voor gebruik met zowel DIN- als INT aansluiting en nitrox is aanwezig. We zijn een OCEANReef authorized dealer en service station, als ook een authorized Cressi Dealer.  

Jullie bieden iets heel unieks aan. 

We zijn tot op heden het enige duikcentrum op het eiland waar de openwatercursus via IDD met volgelaats duikmasker gedaan kan worden. Ideaal voor mensen die om wat voor reden dan ook geen ademautomaat in hun mond kunnen houden, maar ook voor mensen die problemen hebben met het klaren van hun oren. Ze hebben nu immers veel meer verschillende manieren van klaren en ademen op een natuurlijkere manier, door neus en mond. We bieden ook introductieduiken aan met dit masker en gecertificeerde duikers die nog geen ervaring hebben, kunnen bij ons een gidsduik met dit masker doen. Bevalt dit, dan kunnen ze daarna de specialty cursus full face mask duiker doen.   

Anderen lezen ook:  Mares en SSI in de spotlight

Hoe groot zijn de duikgroepen?

We werken met kleine groepjes, geen minimum aantal duikers in een groep, wel een maximum van 4 personen per instructeur/divemaster. Hierdoor is er veel persoonlijke aandacht, wat erg gewaardeerd word door onze duikers. Indien de veiligheid het toestaat, maken we foto’s die de duikers gratis toegestuurd krijgen. Aangezien we op verschillende locaties duiken en er niet altijd voorzieningen zijn op de locatie zelf hebben we altijd een noodtelefoon bij ons, EHBO-koffer en zuurstofkoffer. Natuurlijk hopen we dat deze nooit nodig zullen zijn, maar het is goed ze bij te hebben. De duikers krijgen ook altijd vooraf te zien waar een en ander in de auto te vinden is. Ook duiken we met de wettelijk verplichte duikboei.  

Hebben jullie een huisrif?  

Onze duikschool bevindt zich niet aan het water, maar aan een doorgaande weg die leidt naar de mooiste duiklocaties. En dat we niet aan het water zitten, blijkt onze kracht! Mensen komen langs om hun tanks te vullen op weg naar hun duiklocatie, of om uitrusting te huren. En wij zelf zijn niet gebonden aan een huisrif, maar kiezen voor elke duik een andere locatie. Dat is overal waar we met de auto kunnen komen. Dus ook op de minder bekende locaties. Op deze manier doen cursisten meer verschillende ervaringen op en zien onze duikers sowieso meer van het eiland. Als ze dan ook nog eens met ons meerijden, vertellen we ze veel over wat we onderweg zien en de geschiedenis van het eiland.  

Anderen lezen ook:  Nederland biedt hulp aan bij onderzoek oorlogswrakken

Een relaxtere duikvakantie kan volgens mij niet als we bij jullie duiken… 

Wij spoelen de uitrusting altijd zelf, dat hoeft de klant niet te doen. Hierdoor hoeft de duiker ook niet mee terug naar Relaxed Guided Dives na de duiken. Als niet duikers in zijn/haar groep met eigen vervoer naar het strand zijn gekomen waar wij duiken, is de duiker na de duik meteen vrij om verder te gaan met zijn/haar vakantie. Als duikers pakketten onbeperkt lucht of nitrox bij ons afnemen, dan bezorgen wij de tanks op hun logeeradres (afhankelijk van de locatie.) Ook nog leuk om te weten: we hebben leuke handgemaakte souvenirs van Crochet op Curaçao! 

Duiken checklist:

  • IDD 5* duikcentrum
  • Alle PADI & IDD opleidingen 
  • Prachtige locatie
  • Volgelaatsmasker duiken
  • Begeleide kantduiken
  • Materiaalopslag & vullen

www.relaxed-guided-dives.com