Met een shorty in een meer duiken in plaats van een droogpak? Waar ook nog eens iets te zien is? De Oostenrijkse Klopeiner See, het warmste zwemmeer van Europa, heeft in de zomer bijna tropische temperaturen. Barbara en Wolfgang Polzer duiken het water in van ruim 28 graden.

Hoe is dit mogelijk dan? Opwarming van de aarde? Nee, invloed van geisers? Wederom nee. De reden voor deze warme temperaturen is te wijten aan de karakteristiek van de waterlagen.

In de loop van het jaar wordt maar een beperkt deel van het water gemengd. De waterlagen met zijn bijbehorende thermoclines zijn dus zeer stabiel en de toplaag warmt hierdoor heel snel op. De eerste zes meter is in het vroege voorjaar al een heerlijke 25 graden. De meest stabiele thermocline ligt op 20 meter diepte.

Deze is extreem troebel, enkele meters dik en is de overgang naar een bijna zuurstofvrije, pikdonkere en koude diepe zone. De vissen weten dit ook en in de bovenste waterlagen vind je diverse soorten baars, snoek, karper en opvallend veel meervallen. Het zicht in de Klopeiner See is, afgezien van enkele turfachtige zones, zeer goed te noemen, weet Anneliese Helmreich uit te leggen. Zij runt samen met haar man Leo al enkele jaren het enige duikcentrum in het gebied op de zuidoever van het meer.

Toevallig vind je hier ook nog eens de beste duikgebieden van het meer, dus een zeer geschikte uitvalsbasis voor een dagje heerlijk duiken.

Een verborgen onderwaterbos trekt veel meervallen aan.

Een beetje raar

Via een stevige metalen trap lopen we het water in en dalen we in korte tijd af. Aangenaam water verwelkomt ons en de eerste karpers komen even een kijkje nemen. We neuzen rond bij een oefenplatform en een paar vinslagen later zitten we opeens midden in een bos!

Anderen lezen ook:  De Wild Onder Water

Verschillende armdikke bomen steken verticaal uit de bodem en vormen een uitstekend toevluchtsoord voor een groep jonge baarzen.

Verderop zien we een groot silhouet tussen de takken en als we dichterbij komen, geloven we onze ogen niet – er zit een flinke meerval tussen de takken! Deze vis, niet echt sierlijk te noemen, zit als een gier in de boomtop en heeft het schijnbaar naar zijn zin.

Het is bekend dat de overwegend nachtelijke roofvis overdag rust. Maar meestal vind je ze op de bodem langs oevers met dichte begroeiing, en niet op twee meter boven de grond in de bomen. Volledig ontspannen laat de meerval, die meer dan een meter lang is, ons dichterbij komen en als we te dicht in de buurt komen, zwemt hij traag weg om vervolgens bij de volgende boomtop weer rustig te gaan hangen.

Trap bezet? Geen probleem. Met een commandosprong lig je zo in het warme water.

Langzaam zwemmen we door het bos en ontdekken nog enkele meervallen in dit sprookjesbos. Langs de bodem zien we opeens een gouden gloed tussen de takken. Een snoek, vertrouwend op zijn perfecte camouflage, blijft rustig liggen en geeft ons de tijd om enkele mooie foto’s te maken.

Op de terugweg zwemmen enkele grote karpers langs en na een goed uur in het water te hebben gelegen, stappen we heerlijk warm het water uit. En dat in een shorty!! Zo kan ik wel wennen aan zoetwaterduiken. We spreken met Helmut, een ervaren duikinstructeur van de duikschool. Hij neemt veel duikers mee voor hun eerste duik in dit meer en zij komen allemaal met veel enthousiasme het water uit.

Zelfs organisatoren van sportweken van scholen hebben deze zoetwaterplas ontdekt door ieder jaar met hun klassen terug te komen. Anneliese geeft ons nog een geheime tip mee. Het maken van een nachtduik is absoluut een must.

Snoeken laten zich makkelijk benaderen.

Nachtwandeling onder water

Zo gezegd, zo gedaan. Als het donker is, trekken we onze shorty weer aan en duiken het warme water weer in. Het onderwaterbos ligt er nu verlaten bij en na ongeveer 10 minuten duiken met de oever aan de rechterschouder, komen we aan bij een kleine steile muur.

Anderen lezen ook:  Schuwe zeelt in beeld

De muur bestaat uit kalksteen en zit vol met barsten, gaten en overhangen die de moeite waard zijn om te inspecteren. De lange snorharen van kleine meervallen zijn meermaals in deze gaten te zien. Tijdens deze duik zien we zeker wel tien kleine meervallen tussen de 15 en 30 centimeter. Je kan niet anders dan enthousiast worden door deze grote hoeveelheid van deze bijzonder vissoort.

Vlakbij de uitstap duiken we op een meter diepte in een kleine baai. Heldere turquoise schubben schitteren ons tegemoet. Zonnebaarzen liggen lekker te slapen. Deze exotische soort komt oorspronkelijk uit Amerika en zijn voor fotografen erg mooi om op de foto te zetten.

Bij ons staat de Klopeiner See zeker in de top van onze meest favoriete zoetwatermeren. Als je een zeer visrijk, familievriendelijk en vooral warm duikgebied met meervalgarantie wilt zien, ben je hier aan het juiste adres!

In de bovenste waterlaag is het een heerlijke 28 graden.

Info Klopeiner See

Ligging: ongeveer 25 kilometer ten oosten van Klagenfurt

Oppervlakte: 1,11 km2

Lengte: 1,2 kilometer

Breedte: 0,9 kilometer

Gemiddelde diepte: 23 meter

Max diepte: 48 meter

Hoogte: 446 meter

Klopeiner See, warmste meer van Europa? tot 28 graden

Vergunning

Je hebt een duikvergunning nodig die alleen verkrijgbaar is bij het duikcentrum. Deze kost € 3 per dag en een jaarkaart kost maar € 15. Het hele meer is met deze vergunning te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat veel instappen zich bij de stranden bevinden waar weer een extra toegang gevraagd wordt tussen de € 2,90 en € 4,40.

Anderen lezen ook:  Manta Madness Malediven impressie DUIKEN-lezersreis

Duikcentrum

Anneliese en Leo runnen hun goed uitgeruste duikcentrum met verkoopafdeling. Zeven verschillende duikplekken liggen in de buurt. Een duik inclusief fles-, lood- en luchtvulling kost € 13.

Vanaf 10 geboekte duiken krijg je 20% korting. Een 24-uurs vulstation is aanwezig. Tegen meerprijs kan je nitrox vullen tot 100% zuurstof. Er zijn 20 complete sets beschikbaar voor de verhuur (€ 29 per dag) Het duikcentrum is elke dag geopend van juni tot augustus, behalve op dinsdag van 09:30 tot 18:00 uur. In het laagseizoen zijn ze alleen geopend in het weekend. www.easydive.at

Wat is er te zien?

Het hele jaar door kun je duiken in dit visrijke meer. Mijn zijn 400 meter hoogte wordt het al beschouwd als een bergmeer – stel de bergmeermodus van je duikcomputer er dus op in. Het beste zicht kun je verwachten van mei tot juni en in september.

Gemiddeld drie tot vier meter, maar tien meter zicht is ook zeker mogelijk. Het meest interessante gebied is vanaf de oppervlakte tot zes meter diepte. Hier zie je ook de meeste vissen en weinig planten. De hoeveelheid meervallen die je ziet is sensationeel. Interessant zijn ook de bijzondere zonnebaars en de tamme karper. In hele strenge winters zijn ook ijsduiken mogelijk.

Met een shorty duiken in dit meer? Met de warme zomertemperaturen is dit helemaal geen probleem.

Tip

Zorg dat je de gratis Active Card Sudkarnten krijgt voor veel sport- en waterplezier. www.klopeinersee.at/aktivcard-suedkaernten/

Leuke uitjes

Enkele beroemde steengrotten zijn hier te vinden (www.hoehlen.at ), een groot familiepark in de boomtoppen met hangbruggen (www.walderlebniswelt.at) en het Madurodam in de hoofdstad Klagenfurt (www.minimundus.at). Bij het Seerose restaurant wachten prachtige zonsondergangen je op met heerlijk eten (www.seerose-klopeinersee.at)