Zeepaardjes… Ook al heb je ze nog niet gezien, je bent direct verliefd. Want wat zijn ze leuk! Dit sprookjesachtige wezentje vind je in de zee, en zelfs in eigen land! Wist je dat ze tot de langzaamste zwemmers ter wereld behoren? Dit en nog meer leuke feitjes lees je hieronder.   

 1. Camouflage-experts

  Zeepaardjes zijn meesters in camouflage. Ze hebben vaak stekels of knobbels op hun huid, waardoor ze op zeewier lijken. Deze aanpassing helpt zeepaardjes om zich te verbergen voor roofdieren en om prooien te besluipen.

 1. Omgekeerde zwangerschap

  Bij zeepaardjes draagt het mannetje de eieren. Het vrouwtje legt haar eitjes in een buidel aan de voorkant van het mannetje, waar ze veilig worden bewaard en zich ontwikkelen. Het mannetje bevalt uiteindelijk van de babyzeepaardjes door kleine openingen in zijn buik.

 1. Precisie-jagers

  Ondanks hun trage verschijning zijn zeepaardjes behendige jagers. Ze voeden zich hoofdzakelijk met kleine garnalen en plankton. Het feit dat ze hun prooi met grote precisie kunnen grijpen, komt door hun unieke bouw en het vermogen om hun ogen onafhankelijk van elkaar te bewegen.

 1. Kleine zwemmers

  Zeepaardjes behoren tot de langzaamste zwemmers in de oceaan. Ze verplaatsen zich door middel van een snelle knikkende beweging van hun rugvin, die tot 50 keer per seconde kan trillen. Ondanks hun gebrek aan snelheid, zijn zeepaardjes behendige navigators in hun onderwateromgeving.

 1. Monogame bondgenoten

  Zeepaardjes zijn bekend om hun monogame levensstijl. Vaak vormen ze levenslange partnerschappen met hun partner. Wanneer ze eenmaal een partner hebben gevonden, begroeten ze elkaar elke ochtend met een speciaal dansritueel waarbij ze hun staarten verstrengelen.

 1. Het kleinste zeepaardje

  … is het pygmeezeepaardje (Hippocampus bargibanti). Deze soort, die ongeveer 1,5 tot 2,7 centimeter lang wordt, is een meester in camouflage en wordt vaak gevonden op gorgonen waar het bijna identiek lijkt op kleine stekels en knobbeltjes. Goed kijken dus!

 1. Het grootste zeepaard

  is de Hippocampus abdominalis, ofwel het big belly zeepaardje. Deze soort kan tot 35 centimeter lang worden. In vergelijking met andere zeepaardjes is dit aanzienlijk groter. Dit grote zeepaardje wordt aangetroffen in de wateren rond Australië en Nieuw-Zeeland.

Foto’s: Patrick Kranenbroek

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

De Rifmanta

De walvishaai 

De Mola Mola 

Anderen lezen ook:  DUIKEN MAART: Malta is en blijft een sprookje