Frogfish, ook wel bekend als hengelaarsvissen, zijn fascinerende zeedieren met unieke kenmerken. Hier zijn enkele van hun opvallende eigenschappen:

1. Camouflage:

Frogfish zijn meesters in camouflage. Ze kunnen zich aanpassen aan hun omgeving door de kleur en textuur van hun huid te veranderen, waardoor ze bijna onzichtbaar worden voor prooien en roofdieren.

2. Hengelachtige uitgroeisels:

Een opvallend kenmerk van frogfish is hun “hengel” (illicium) die uitsteekt boven hun kop. Aan het uiteinde van deze hengel bevindt zich een “aas” (esca), dat lijkt op een prooi. Ze gebruiken dit aas om vissen en andere kleine zeedieren aan te trekken, waarna ze met hun enorme bek razendsnel toeslaan.

 

3. Grote bek:

Frogfish hebben een extreem uitrekbaar bek die ze kunnen openen en sluiten in een fractie van een seconde. Hierdoor kunnen ze prooien die groter zijn dan hun eigen lichaam inslikken.

4. Vinnen:

Hun rugvin en buikvinnen zijn vaak aangepast en lijken op kleine pootjes. Hiermee kunnen ze over de bodem van de zee bewegen.

5. Kleine en bizarre lichaamsvorm:

Frogfish hebben vaak een compact, plomp lichaam met verschillende uitstulpingen en gezwellen, waardoor ze een vreemde en interessante verschijning hebben.

6. Kleine ogen:

In vergelijking met hun lichaamsgrootte hebben frogfish vaak kleine ogen. Dit komt omdat ze voornamelijk vertrouwen op hun goed ontwikkelde reukzin en het vermogen om bewegingen waar te nemen met hun zijlijnorgaan.

Frogfish worden meestal aangetroffen in tropische en subtropische wateren, met name in de buurt van koraalriffen. Ze zijn meesters in het imiteren van hun omgeving en het vangen van prooien met behulp van hun unieke jachttechnieken.

Anderen lezen ook:  Blue Explorers, duikcentrum met familiegevoel

Foto’s: Tim Steenssens

 

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Schorpioenvis

De Koffervis

Platvissen