Wanneer je gaat kijken hoeveel vinnen er zijn, kan je nog weleens gaan twijfelen wat nu voor jou de juiste is. Daarom leek het ons een leuk idee om eens te kijken welk type vin nu bij welk type duiker past. Ons DUIKEN Test Team dook de duiktoren van Enschede in en probeerde vele soorten vinnen uit. Het verslag én hun ervaringen!

Tekst: Carlo Vreugde  & foto’s: Carola van Duikeren

Dat is nog eens een mooie insteek; welke vin past nu eigenlijk bij mij? Vandaag zijn vijf duikers aanwezig, van beginnend tot ervaren recreatief, van onderwaterfotograaf tot technisch. Maar welke vinnen moeten we dan testen? Zoals we weten, zijn er enorm veel merken en soorten! Uiteindelijk kijken we naar onze collega PADI Media die merkneutraal ScubaLab merkenvergelijkingen doet. Er is één merk dat voor alle vinnen een ScubaLab award heeft ontvangen. Daarom hebben we gekozen om Tusa-vinnen testen. Alle merken hebben vergelijkbare vinnen en wij kijken naar het soort vin dat het beste past bij het type duiker. Hierdoor kan je in hetzelfde prijssegment bij een ander merk vin kijken wat bij jou het beste past!

Hoe zijn duikvinnen ontstaan?

Dit begon al heel vroeg, Leonardo da Vinci Italië (1500), Gioavanni Alfonso Borelli Spanje – (1608), Benjamin Franklin – Verenigde Staten (1700) gebruikten hout aan hun voeten om vooruit te komen onder water. De Fransman Louis de Corlieu was de eerste met gepatenteerde vinnen in 1933. Direct daarna kwam de Amerikaan Owen Chuchill met een rubberen zwemvin. De eerste volledige voetvin kwam van de Italiaan Luigi Ferraro uit 1948 met de Rondine van Cressi en Kazuo Tabata bracht in 1952 duikvinnen van Tusa op de markt. Daarna volgde George Beuchat in 1964 met de Jetfins. In de jaren 80 en 90 zijn veel vinnen populair geworden die nog steeds worden gebruikt. Alleen de ontwikkeling van vinnen hebben niet stil gestaan.

Dit zijn ze!

De test voeren we uit bij Dive World in Enschede. Alle faciliteiten zijn aanwezig en je kan hier eenvoudig het water in en uit. Ook zijn we niet afhankelijk van het weer. De perfecte testlocatie dus! We mogen alle vinnen bekijken, bijzonder om te zien hoeveel ze soms van elkaar verschillen. Daar heb ik eigenlijk nooit zo op gelet. De zes vinnen die we mogen testen zijn in zeven kleuren te koop, behalve de Travel Right vin, die is in 2 kleuren beschikbaar. De verkoopprijs is de gemiddelde online gevonden prijs. De instap vin Imprex Duo, die niet al te duur is en beschikt over basis vin-eigenschappen. Vervolgens komt daarna de iets duurdere Solla vin, maar nog steeds betaalbaar met een betere voortstuwing. De iets duurdere klasse is de Hyflex Switch, deze beschikt over speciale voortstuwingseigenschappen. Met als laatste van de klassieke duikvin, de Hyflex Switch Pro. Deze heeft alles zoals de vorige, maar dan met een stuggere vin. Vervolgens zijn er twee afwijkende vinnen; de Hyflex Zoom oftewel de splitvin met propeller techniek en de Travel Right vin, licht en klein om makkelijk mee te nemen in de bagage.

De testers

1. De beginnende duiker
Een duiker die zojuist een duikbrevet heeft gehaald en begint met de eerste duiken. Hiervoor is Carola van Duikeren als testduiker ingezet. Zij heeft net 40 duiken in haar logboek genoteerd.

2. De recreatieve duiker
Een duiker die wat ervaring heeft en ook gezien kan worden als een sportieve duiker. Dit is Peter Koolen die meer dan 200 duiken op zijn naam heeft en houdt van een spannende duik.

3. De onderwaterfotograaf
Toch een aparte indeling voor de ‘fotograafduiker’ die voornamelijk stilligt voor het te fotograferen onderwerp. Dit zijn Patrick Kranenbroek en Nancy van Olffen. Beiden zijn ook redelijk ervaren en hebben meer dan 300 duiken genoteerd.

4. De geavanceerde duiker
Deze gaat voor de uitdaging en heeft bovengemiddeld meer duiken genoteerd. Dit zijn Arthur Klaphake en Carlo Vreugde.

Zo lees je de tabel:
Welke vin is voor welk type duiker het beste als je kijkt naar de verschillende mogelijkheden van de vinnen? Ga naar het kader van het type duiker die het beste bij jou past en lees zijn of haar ervaring!

Welke past bij mij?
Klaarmaken maar! In alle rust maken we onze duiksets gereed en in allre rust kleden we ons om in de ruime kleedkamers. De mooie instap naar het water heeft een groot platform waar Jolijn van Ommeren ons elke keer de nieuwe testvin aangeeft. Dat is nog eens handig! Diveworld geeft ons een unieke omgeving waarin we in wetsuit en droogpak alle vinnen kunnen testen. Met goed zicht proberen we alles uit, van snel en rustig vinnen tot en met alle slagen en snelheden over een vaste afstand. Op onze wetnotes maken we aantekeningen over de ervaringen.

Tijdens de heerlijk lunch van Diveworld, kroketten of frikandellen en broodjes kip en ham& kaas, zijn we weer gereed voor de volgende ronde. In totaal worden er diverse onderdelen van de vin beoordeeld: de pasvorm, het stuwvermogen, comfort, de overgang van de voet naar de vin, de belasting van het lichaam, het rendement van de energie die je in het vinnen stopt, de balans van de vin, het uiterlijk en als laatste de prijs- prestatieverhouding. Het is opmerkelijk hoe duikvinnen kunnen verschillen als je deze achterelkaar test. Alle ervaringen hebben we overzichtelijk op een rijtje gezet. Succes met de keuze van jouw nieuwe vin!

Imprex Duo
De Imprex Duo heeft het gepatenteerde gebogen blad ontwerp gepatenteerd bij Tusa. De Imprex Duo vin bestaat uit een tweedelig materiaal-ontwerp voor betere performance en een versterkte zijkant voor betere stabiliteit en meer voortstuwingskracht. Deze vin koop je voor € 79.

Anderen lezen ook:  Scubapro K2 onderkleding: Warm, warmer, warmst
Imprex Duo

+ € 79

Solla

+ € 109

Hyflex Switch

+ € 189

Hyflex Switch Pro

+ € 199

Hyflex Zoom

+ € 169

Travel Right

+ € 89

Type duiker Beginnend Beginnend Beginnend Beginnend Beginnend Beginnend
Pasvorm Pasvorm zit goed, gemakkelijk aan te krijgen Pasvorm zit goed en mijn schoen zit er goed in. De maat is hetzelfde als de standaardmaat die ik altijd heb 38-39, maat S. Makkelijk aan te trekken door bungee met een goede pasvorm. Een mooie pasvorm en de bungee is heerlijk. Zit goed en lekker. Een goede pasvorm als je een neopreen sokje gebruikt.
Stuwvermogen Een stugge vin, waardoor ik meer kracht moet zetten om vooruit te komen Weinig kracht nodig om vooruit te komen doordat de vin licht van gewicht is. Ook deze vin heeft weinig moeite nodig om goed vooruit te komen. Prima vin voor in rustig water maar ik weet niet als er stroming is. Indrukwekkend voor zo’n kleine vin. Het is stug, maar door het kleine formaat merk je hier wat minder van.
Comfort Niet geheel comfortabele. Best stug, waardoor ik snel kramp kreeg in mijn voet. Comfortabele vin, die iets stugger is waardoor ik sneller kramp krijg. De vin is goed qua gewicht, niet te zwaar of te licht. Dit geeft een comfortabel gevoel tijdens het duiken. Een soepele vin, niet te stug. Een comfortabele vin die ook soepel is en niet te stug. Zitten heel lekker en zwemmen ook fijn. Goed, zijn wel wat stuggere vinnen.
Overgang voet naar vin Overgang is mooi. Zit stevig en goed om de voet, net te los. Schoen zit goed in de vin. Waardoor het mooi om mijn voet zit en er geen speling is. Dit is prima en alles werkt goed. Prima, een soepel blad, je beweegt heerlijk soepel onder water. Heel goed, je krijgt een kracht verdeling met minimale inspanning.
Belasting lichaam Meer kracht nodig om vooruit te komen waardoor het meer belastend was voor mijn lichaam Ik heb hier meer kracht voor nodig, waardoor dit meer belasting geeft tijdens het duiken. Ik heb hier weinig energie voor nodig, waardoor mijn lichaam niet belast wordt. Geen belasting op mijn lichaam. Totaal geen belasting het zwemt zo soepel. Weinig, ik had nergens last van.
Rendement energie Kost meer energie om ermee vooruit te komen. Ook heb ik meer slagen nodig om vooruit te komen, doordat de vin wat lichter is. Kost weinig energie om met deze vin vooruit te komen. Dit werkt heel fijn voor mij. Ook hier heb ik weinig energie nodig om vooruit te komen. Deze vinnen kosten geen energie in rustig water. Dus optimaal rendement. Die is goed te noemen met weinig inspanning.
Balans Prima in balans. Hier merk ik niks van, dus dat moet goed zijn. Dit is goed. Iets minder dan de andere vinnen omdat ze zo soepel zijn. Deze liggen goed in balans.
Uiterlijk De vin ziet er degelijk uit, verder niet heel bijzonder. Gewoon een degelijke vin. Het is een kleurrijke vin, in 7 verschillende kleuren. Voelt kwalitatief goed aan. Een mooie uitstralende vin, die niet globaal oogt. Ook deze vin heeft een mooie uitstraling. Een mooie vin. Valt mee met de twee kleuren, maar zien er wel leuk uit.
Prijs- prestatieverhouding Prima vin, maar niet voor mij. Een degelijke prijs voor een degelijke vin. De prestaties die tegenover de prijs staan is zeer positief voor mij, ik zou deze vin zo kopen. Ik weet niet of ik hier wat extra geld voor zou neerleggen. De normale switch voelt voor mij net zo goed. Die is voor mij goed te noemen. Je moet wel sokjes erbij kopen, dan is dit een goede reisvin.
Type duiker Recreatief Recreatief Recreatief Recreatief Recreatief Recreatief
Pasvorm De voet gaat in zijn geheel goed om mijn schoen heen. Uitstekende pasvorm. Ik heb 42-43, maat L De maat is iets groter, ik had hier een M nodig in plaats van een L. Zit lekker en de bungee is heerlijk. Deze is ook nog verstelbaar, dat hoef je maar 1 keer te doen. Deze vin trekt heel makkelijk aan en sluit goed om mijn voet. Valt iets groter uit dan normaal. Nu een S in plaats van een M. Zit goed met de afstelbare bungee. Prima met neopreen sokken.
Stuwvermogen Is aanwezig maar minder dan de Solla, lichte voortstuwing. Uitstekend, ik ga snel vooruit met enkele slagen. Vin zwemt echt heerlijk. Veel minder stug, ik glij door het water. Deze vin is wat stugger, maar geeft daardoor wel een goed stuwvermogen. Het stuwvermogen is aardig, maar niet optimaal. De vin buigt voor mij net iets te veel door. Ik zwem hier zo mee weg. Deze vinnen geven een goede stuwing. Dit gaat redelijk snel, ook handig voor snorkelaars.
Comfort Voelde goed, maar net niet optimaal. Zeer prettig op alle vlakken. Echt een beleving voor mij. Deze vin zwemt heerlijk. Zitten heel fijn en past lekker en zwemmen goed. Deze is uitstekend, ik merk niks van de vin, alles gaat heel soepel. Zeker neopreen sokken hiervoor gebruiken.
Overgang voet naar vin Gemiddeld, komt door de slappere vin. Optimaal, zeer efficiënt, de voet merkt niks. Is heel goed, ik merk niks. Die is goed voor mij. Het blad is wat slapper en je merkt hier niks van, is goed. Er is een licht voetbed in de voetpocket. Dat voelt goed als je op de bodem staat. De overgang is goed.
Belasting lichaam Door het vele vinnen meer belasting, prima voor rustig water. Niks van gemerkt, uitstekend. Ik ben minder moe na deze duik dan met de andere vinnen. Geen belasting op mijn lichaam, ik zwem hiermee het langst rond. Minimaal, want ik merk hier niks van. Ik heb geen belasting ervaren, dit zwemt relaxed. Ik ben wel stugge vinnen gewend. Deze zijn klein van formaat dus het valt minder op.
Rendement energie Niet zo veel bij mij. Dat gaat optimaal, want ik heb weinig spierkracht nodig. Ik ben wel stugge vinnen gewend! Het kost mij veel minder energie dan de andere vinnen. Voor mij heel goed, ik zwem hier lekker mee weg. Deze is minder omdat je meer slagen moet maken door de slappere vin. Zeker in stroming, want dan gebruik je een kleiner vinslag. Alleen, hoe vaak komt dat voor? Pittige vinnen, niet te groot en toch krachtig.
Balans Is oké. Buiten verwachting, deze zijn goed. Uitermate goede balans. Zeer stabiel, deze is prima. De andere vinnen liggen beter in balans. Stabiliteit is goed.
Uiterlijk Ziet er goed uit voor zijn prijs. Dit is een mooie vin. Een hele mooie vin, die er supersonisch uit ziet. Zien er mooi uit, goed te herkennen onder water voor je buddy. Deze vin ziet er goed uit. Dit zijn opvallende vinnen, zien er goed uit.
Prijs- prestatieverhouding Een mooie vin voor een mooie prijs, maar niet voor mij geschikt. Betaalbare vin. Wel een duurdere vin, maar het rendement is ernaar. Als je veel duikt, is dit het zeker waard. De prijs en kwaliteit is uitstekend te noemen voor mij. Dit is zijn geld waard. Deze noem ik goed.
Type duiker Fotograaf Fotograaf Fotograaf Fotograaf Fotograaf Fotograaf
Pasvorm Pasvorm is goed. Maat L sluit goed aan op mijn laars van maat 45. Goede pasvorm, alleen dit model valt iets groter uit. Normaal heb ik een M en nu een S. Een prima pasvorm en de bungee maakt het aantrekken een genot. De pasvorm is goed en sluit goed aan op mijn voet. De pasvorm is goed en ik heb nu ook een M in plaats van een L. Je hebt echt neopreen sokken nodig.
Stuwvermogen Vin is redelijk stug, met de kikvors-slag krijg ik een goed stuwvermogen. Het blad is stug, ik moest daarom meer kracht zetten. Prima, ik denk meteen, dat zwemt lekker, het gaat zo soepel. Ik denk dat deze soepelere zou zijn dan de Switch, maar dat is niet zo. Hij zwemt net iets zwaarder. Heerlijk soepel, dit voelt heel licht. Ik weet niet hoe dit in de stroming zal gaan. Deze kleine vin heeft voor mij te weinig stuwvermogen.
Comfort Goed comfort, heerlijk mee gedoken. Zit prima, minder soepel in gebruik als de duurdere vinnen. Deze vinnen zitten voor mij super. Goede comfortabele vin, zwemt niet te zwaar. Maar de Switch vind ik wel soepeler zwemmen. Heerlijk comfortabel, vin zit als gegoten. Lastig in te schatten omdat ik geen neopreen sokken aan heb.
Overgang voet naar vin Sloot perfect aan. Overgang is prima, sluit goed aan. De vinnen zijn heerlijk flexibel en je merkt niet dat je ze aan hebt. Overgang is goed en de vin sluit netjes aan op mijn voet. De overgang is heel fijn, ik voel weinig weerstand in het water. Gaat goed.
Belasting lichaam Ik vind de belasting goed, maar de Switch is meer ontspannend. Ik moest harder werken, geen stugge vin gewend.

Belasting is goed, ik ben een stugge ving gewend. Minder relaxed als de duurdere vin.

Er is weinig druk op de knieën doordat het blad flexibel is en niet te vlak blijft. De vin is best soepel, echter net iets stugger dan de Switch. Waardoor ik wat minder soepel ging en de belasting iets hoger is. In stilstaand water is er nauwelijks belasting. Ik zwem heel erg soepel. Deze vin kost voor mij meer energie, omdat ik er moeilijk mee vooruit kom.
Rendement energie In vergelijking met andere vinnen is dit een zwaardere vin, die meer energie kost. Kost voor beiden wat energie. Deze vin kost mij weinig energie met een goede voortstuwing. Deze vin iets minder dan bij de Switch. Zwemmen kost nauwelijks energie met deze Switch Zoom. Waarschijnlijk is dit anders in stromend water. Niet zo hoog voor mij.
Balans Is goed Licht oké in balans. Gaat heel goed, is prima. Dit gaat goed. Ligt goed in balans. Is oké te noemen.
Uiterlijk Een standaard vin met een mooie glanzende kleur. Ziet er mooi uit. Een mooie vin om te zien. Een mooie futuristische vin en mooie kleuren. Deze vin is mooi en ziet er futuristisch uit. Een kleine compacte vin met wat standaard lijnen.
Prijs- prestatieverhouding Goed betaalbare vin, waarmee ik goed vooruit kan tijdens het duiken. Voor een beginnende duiker prima. Hier ben ik zeer tevreden mee. Ten opzichte van de Switch iets duurder, terwijl ik de Switch comfortabeler vindt. Als er geen stroming is dan is het de prijs zeer zeker waard. Voor op reis en snorkelen is dit geen dure vin.
Type duiker Geavanceerd Geavanceerd Geavanceerd Geavanceerd Geavanceerd Geavanceerd
Pasvorm Fijne vin, gewoon niets mis mee. Makkelijk om aan te doen. Een fijne vin waarvan de hielband bungee super is. Goed, mijn voet schuift niet in deze vin. Deze vin valt iets groter uit, normaal L en nu de M getest. Ook deze valt wat groter, normaal L nu een M. De voet schuift niet en is goed omsloten door de vin-pocket. Deze vin heft een neopreen sokje nodig om comfortabel te zijn.
Stuwvermogen Zeker een van de betere. Qua gevoel een gewone vin, prima. Stuwing is goed, maar je ervaart verschil in weerstand in opwaartse en neerwaartse slag. Zeer veel stuwing, want deze vin is wel wat stugger dan de Switch. Een goede stuwing bij een korte vinslag, de lange slag geeft minder stuwing. Hier is meer stuwing dan ik had verwacht voor zijn afmetingen.
Comfort Ik kan niet precies uitleggen waarom, maar het is een heerlijke vin. Minder goed als de duurdere vinnen. Een lekkere vin die prima in de voet aanvoelt. Heerlijk door de goede pasvorm en voorgevormde hielband. Wel kans op kramp mogelijk als je een stugge vin niet gewend bent. Zeer fijne vin, weinig kans op kramp. De bungee is top en sluit goed om je voet heen.
Overgang voet naar vin Voet comfort is iets minder als de Solla, maar zeker niet oncomfortabel Net iets minder goed als de duurdere vinnen. Achteruit zwemmen gaat goed. Positie van de voet is top. Deze vin voelt als een verlengstuk van mijn voet. Mijn voet blijft in de natuurlijke positie, zeer goed. Optimaal vanwege de goede pasvorm met een natuurlijke voet positie. Als je voet goed in de voet-pocket zit dan is deze optimaal.

Ik heb zonder sokken in een kleiner maat gezwommen en dit is oké te noemen.

Belasting lichaam Matig, dat komt door de goede stuwing, hierdoor is er ook meer belasting. Matig. Een goede efficiënte vin waarvoor de belasting minimaal is. Deze is hoog bij een sterke vinslag. Je moet wel een stugge vin gewend zijn. Laag, bijna niet voelbaar. Deze is laag tot medium.
Rendement energie Gewoon een goede voortstuwing met een normale vinslag. Voldoende voorstuwing, maar niet zoals de duurdere vinnen. Een zeer goede voortstuwing. Hoog rendement. Alleen bij de juiste slag is deze goed. Een grote vinslag werkt niet in de stroming, daarentegen werkt de kleine vinslag wel. Je krijgt veel stuwing voor zijn formaat.
Balans Is goed. Licht aardig in balans. Deze vin licht voor mij zeer goed in balans. Deze vin geeft wel een hele goede stabiliteit. Ze zijn wat soepeler, maar liggen nog wel in balans. Hier is een goede stabiliteit.
Uiterlijk Een nette vin, prima starters vin. Mooie vin om te zien netjes afgewerkt. Hier is zorg aan besteed, dit ziet er goed uit. Mooie vin met een mooie afwerking. Dit is een mooie vin om te zien. Een simpele vin in zwart of wit.
Prijs- prestatieverhouding De goedkoopste vin, maar zeker niet de slechtste. Sterker nog dit is een van mijn toppers. Ik voel niet veel verschil met de DUO, meer is wel iets duurder. Dit is waar voor je geld. Deze vin is duurder en vereist meer inspanning. Voor is het daarom hier iets minder. Voor zijn geld is deze vin zeer comfortabel en het zeker waard. Bij gebruik van een sok is dit zeker zijn geld waard als je op reis gaat.

 

Travel Right +€ 89

Beginnende duiker Recreatieve duiker Fotograaf duiker Geavanceerde duiker
Pasvorm Een goede pasvorm als je een neopreen sokje gebruikt. Prima met neopreen sokken. Je hebt echt neopreen sokken nodig. Deze vin heft een neopreen sokje nodig om comfortabel te zijn.
Stuwvermogen Indrukwekkend voor zo’n kleine vin. Het is stug, maar door het kleine formaat merk je hier wat minder van. Ik zwem hier zo mee weg. Deze vinnen geven een goede stuwing. Dit gaat redelijk snel, ook handig voor snorkelaars. Deze kleine vin heeft voor mij te weinig stuwvermogen. Hier is meer stuwing dan ik had verwacht voor zijn afmetingen.
Comfort Goed, zijn wel wat stuggere vinnen. Zeker neopreen sokken hiervoor gebruiken. Lastig in te schatten omdat ik geen neopreen sokken aan heb. De bungee is top en sluit goed om je voet heen.
Overgang voet naar vin Heel goed, je krijgt een kracht verdeling met minimale inspanning. Er is een licht voetbed in de voet-pocket. Dat voelt goed als je op de bodem staat. De overgang is goed. Gaat goed. Als je voet goed in de voet-pocket zit dan is deze optimaal.

Ik heb zonder sokken in een kleiner maat gezwommen en dit is oké te noemen.

Belasting lichaam Weinig, ik had nergens last van. Ik heb geen belasting ervaren, dit zwemt relaxed. Ik ben wel stugge vinnen gewend. Deze zijn klein van formaat dus het valt minder op. Deze vin kost voor mij meer energie, omdat ik er moeilijk mee vooruit kom. Deze is laag tot medium.
Rendement energie Die is goed te noemen met weinig inspanning. Pittige vinnen, niet te groot en toch krachtig. Niet zo hoog voor mij. Je krijgt veel stuwing voor zijn formaat.
Balans Deze liggen goed in balans. Stabiliteit is goed. Is oké te noemen. Hier is een goede stabiliteit.
Uiterlijk Valt mee met de twee kleuren, maar zien er wel leuk uit. Dit zijn opvallende vinnen, zien er goed uit. Een kleine compacte vin met wat standaard lijnen. Een simpele vin in zwart of wit.
Prijs- prestatieverhouding Je moet wel sokjes erbij kopen, dan is dit een goede reisvin. Deze noem ik goed. Voor op reis en snorkelen is dit geen dure vin. Bij gebruik van een sok is dit zeker zijn geld waard als je op reis gaat.

 

Anderen lezen ook:  Clean up in de Noordzee leidt tot entering door zwaarbewapende politie-eenheid