Scubapro heeft een nieuw topmodel toegevoegd aan hun droogpakken line-up. De Evertech Dry Breathable. En waar kun je een droogpak beter testen dan in eigen land? Daniel Versteeg neemt het pak mee naar Zeeland en Vinkeveen. 

Per post ontvang ik de nieuwste aanwinst van Scubapro en ik ben erg benieuwd of het past. De lengte en pasvorm zijn goed, maar de pols- en nekseals zijn daarentegen te groot. «Geen probleem,» zeggen ze, «We wisselen direct alle seals!» De Evertech Dry Breathable is voorzien van het Si-Tech ringsysteem. Dit systeem staat toe dat, zodra je per ongeluk je polsseal aan de waterkant kapottrekt, je deze direct zelf kunt vervangen. Met vijf clips is de binnenring vastgeklemd aan de buitenring. Deze zorgen voor een waterdichte afdichting. Wauw, dat is handig. Binnen twintig minuten zijn beide polsseals en de nekseal vervangen. Dit kan een duik redden!

Scubapro Evertech Dry Breathable

De polsseals kun je zelf vervangen.

Scubapro Evertech Dry Breathable

De blauwe bretels zie je direct.

In Zeeland maak ik de eerste testduik. Mijn voeten zitten zo in de heavy duty schoenen en de klittenband strap om mijn enkels trek ik aan. Deze voorkomen dat mijn voeten uit de schoentjes schieten als er te veel lucht in komt. Een grof profiel onder de zool is ideaal op de duikstekken waar de bodem glibberig is. Slijtvast en sterk! Ik trek het droogpak verder aan en zoek mijn bretels, alhoewel, zoeken…. Ik heb ze direct gevonden. Vaak zijn de bretels donker van kleur en moeilijk te vinden in de broekspijpen. Maar deze bretels zijn blauw en zie je direct.

Scubapro Evertech Dry Breathable

Diagonale BDM metalen frontrits.

Ik trek de metalen waterdichte rits en de tweede kunststof rits dicht. Deze laatste rits dient ter bescherming van de metalen rits. Wat mij opvalt, is dat de standaard pockets op beide benen zeer groot zijn en ze zijn voorzien van D-ringen, bungees en een opbergvak voor je wetnotes. Aan de buitenzijde van elke pocket zit ook nog eens een rits met een klein opbergvak. Ideaal voor kleine spulletjes of om gevonden plastic tijdens de duik in op te bergen.

Scubapro Evertech Dry Breathable

D-ringen en klittenbandsluiting.

Andere inflator

We maken een duik bij Stavenisse Oostnol en moeten ruim 200 meter lopen voordat we bij het water zijn. De zon schijnt en ik merk dat ik begin te zweten. Gelukkig weet ik dat de Evertech Dry Breathable voorzien is van een ademend trilaminaat zodat transpiratievocht weg kan. Maar het voorkomt zeker niet dat je niet gaat zweten! Alle naden zijn dubbel gestikt en voorzien van waterdichte tape. Water heeft dus geen kans om binnen te komen. We lopen het water in en doen onze laatste materiaalcheck voor we gaan duiken. Onderdeel hiervan is om te controleren of de kranen allemaal openstaan. Zonder moeite kom ik bij alle drie mijn kranen. De bewegingsvrijheid die de Evertech geeft, is zeer fijn.

Ademend trilaminaat.

Tijdens de afdaling blaas ik met de Si-Tech inflator wat lucht in het droogpak. In plaats van een drukknop boven op het ventiel, moet je bij deze inflator aan de zijkant een knop indrukken. Deze manier vergt even wat aanpassing, maar dat is misschien ook omdat ik het niet gewend ben. Voor de fotosessie van de Evertech Dry Breathable duiken we in de heldere wateren van Vinkeveen. De temperatuur is inmiddels flink gezakt en ook met mijn dikkere onderpak heb ik genoeg ruimte. Zonder moeite trek ik mijn rits dicht en word ik niet beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Een mooie feature op de armen van het droogpak is het I-safe controlesysteem. Je duikcomputer haal je door een vaste lus om je arm heen en je bevestigt deze dan op de normale manier. De lus fixeert de plek van je duikcomputer waardoor je bij het uitdoen van je trimvest niet per ongeluk je duikcomputer afgooit.

Anderen lezen ook:  Aqua lung oppervlakteboei, een must have

We springen het water in en duiken richting de kettingen die door het duikgebied lopen. Ondiep is het licht heel goed aanwezig en dit is dan ook de beste plaats om een paar foto’s te schieten. Mijn buddy maakt de foto’s en geeft mij de beschermkap van de groothoekpoort. Aangezien ik ruimte genoeg in mijn pockets heb, wil ik deze hierin opbergen. Ik trek de flap los en probeer de beschermkap in de pocket te stoppen. Dit lukt na een paar keer aandringen, maar gaat niet van harte. Ik duw te vaak de flap mee. De flap van de pocket is namelijk zeer zacht en flexibel. Bij navraag bij Scubapro blijkt dat in de nieuwe versie een versteviging is aangebracht in de pockets.

Seal stuk aan de waterkant? Deze vervang je ter plekke!

Warme nek

Tijdens het maken van de foto’s zie ik op mijn computer dat het water alweer vijf graden is. Ik voel verder niet echt veel kou binnendringen. Nu zal mijn onderpak hier veel mee te maken hebben, maar wat mij ook opvalt is dat mijn nek nog warm is. Vaak is een pak met een latex of siliconen seal koud op de nek. Scubapro heeft dit opgelost door een warme kraag aan de buitenzijde van de seal te plaatsen. Deze heeft ook als bijkomend voordeel dat de seal niet zal slijten door de longhose die hierlangs schuurt. Na het maken van de foto’s duiken we dieper om nog even van de duikstek te genieten.

Hoogwaardige Si-Tech ventielen.

Ik merk dat de inflator van mijn pak al snel begint te wennen. De deflator op de arm is voor mij helaas iets te ver naar voren op de arm geplaatst. Ik zelf duik voornamelijk in de horizontale positie en ook tijdens mijn opstijging blijf ik op deze manier in het water hangen. Bij het ontluchten van het pak moet ik mijn arm extreem opzij reiken om de deflator op het hoogste punt te krijgen. Nu zullen ook heel veel duikers in een verticale houding aan hun opstijging beginnen en dan is de deflator wel prima gepositioneerd. Het hangt dus helemaal aan de manier van duiken af of dit een punt van aandacht voor je wordt.

Anderen lezen ook:  Zeepaardjes uit opvang Ecomare terug naar zee

We komen boven en ik zet mijn dubbelset weg. Onder het genot van een lekkere koek spreken we de duik door en daarbij houd ik mijn pak aan. Waarom zou ik hem uitdoen? Hij zit super, ik heb alle ruimte en hij houdt mij droog en warm. Scubapro heeft een heel mooi droogpak uitgebracht waar je jaren plezier van kan hebben.

Scubapro Evertech Dry Breathable 

+ licht en ademend

+ Si-Tech ringsysteem

+ warme kraag

+ dubbel gestikte naden

+ veel bewegingsvrijheid

–  plaats deflator

Prijs: € 1315

www.scubapro.com

Tekst: Daniel Versteeg Foto’s: Sebastiaan van Aken

Bekijk ook: Scubapro Definition 5 & 7: Bijna weer natpakkentijd!