Weg met de keuzestress, moeten ze bij Scubapro hebben gedacht toen ze de nieuwe Seawing Supernova vinnen ontwikkelden. 

Tekst: Pim Valk Foto’s: Raymond Wennekes 

Deze vinnen zijn volgens de productinformatie een verbeterde versie van de inmiddels zeer bekende Seawing Nova. Ze hebben onder andere een verbeterd vinblad dat moet zorgen voor nog meer comfort en nóg betere voortstuwing. De aanpassingen hebben ook invloed op het makkelijker kunnen uitvoeren van de frogkick. Maar het allergrootste verschil is toch wel de mogelijkheid om het voet- en bladgedeelte van elkaar te scheiden. Een mogelijkheid die je trouwens wel bij meer vinfabrikanten tegenkomt. Dat maakt bijvoorbeeld het vervoer van de grote vinnen gemakkelijker, waardoor ze ook in je handbagage passen. Alleen Scubapro gaat nog een bijna letterlijke stap verder: je kunt niet alleen de vinnen uit elkaar halen, maar ze ook voorzien van andere voetpockets! Zo kun je je duikvinnen met pockets voor schoenen in een handomdraai wijzigen in vinnen voor blote voeten. Enorm handig als je de vinnen bijvoorbeeld wilt gebruiken om te snorkelen wanneer je op vakantie bent. Je hoeft dan niet te zeulen met duikschoentjes. Ben je weer thuis, dan bouw je de vinnen weer eenvoudig om. Het bespaart je de aankoop van een extra paar vinnen. Je hoeft alleen maar voetpockets in jouw maat aan te schaffen; die kosten ongeveer een kwart van de prijs van de vinset. Nog een groot voordeel is dat de vinbeleving hetzelfde blijft bij beide soorten pockets omdat je gebruik maakt van hetzelfde blad.

Anderen lezen ook:  Special packs van Suunto D4I Novo, D6I Novo en SuuntoD6I Novo Zulu met slangloze lucht-integratie

Uitgetest op Cyprus 

Dat klinkt allemaal veelbelovend maar hoe pakt dit in de praktijk uit? Tijdens mijn trip naar Cyprus heb ik de gelegenheid om dit uit te proberen. Omdat ik zelf regelmatig duik met de Seawing Nova’s ben ik benieuwd of ik verschil merk tussen de beide vinnen. Het blad ziet er in ieder geval iets anders uit qua vorm. Verder het bekende matzwarte en zacht aanvoelende materiaal dat kenmerkend is voor dit vintype. Ze zijn ook net zo licht (positief drijfvermogen). Dat maakt ze gelijk – voor mij althans – minder geschikt voor droogpakduiken. Ik ben aan de wat zwaardere jetfins gewend, met een negatief drijfvermogen. Scubapro levert in de toekomst echter extra weight skegs bij de Seawing Supernova vinnen. 


Eenmaal in het water zitten de vinnen comfortabel aan m’n voeten. Ze beschikken over de bekende bungee heelstrap. Je merkt bijna niet dat je ze aanhebt en de vinslagen gaan heel natuurlijk, vooral de frogkick gaat als vanzelf. Geen vervelende trillingen ofzo (wat ik bij andere merken wel eens heb). Inderdaad produceren ze nogal wat voortstuwing, wat maakt dat je sneller vooruitkomt. Niet per se noodzakelijk voor mij want ik wil vooral veel zien, dus langzaam zwemmen. Inderdaad gaat de frogkick prima met deze vinnen. Daarin voel ik wel verschil met het vorige type. Verder is er niets op af te dingen en moet ik zeggen dat ze me prima zijn bevallen tijdens het duiken. Geen enkele keer heb ik er kramp door gekregen of heb ik andere ongemakken ervaren. Wat het meeste opviel is dat ze  heel natuurlijk aanvoelen.

Anderen lezen ook:  Blue Planet II: Onze blauwe planeet

Wisseltruc

Maar dan… Het moment van de grote wisseltruc is aangebroken en ik ga de voetpockets verwisselen. Scubapro levert een speciale tool bij de vinnen om de klemmen uit de vinbladen te wippen. Aan elke kant zit er één. Het vergt een klein beetje handigheid maar als je het eenmaal doorhebt is het niet meer dan een handomdraai. In plaats van de tool zou je ook een schroevendraaier met een breed blad kunnen gebruiken. Bij de eerste poging vliegt het klemmetje met een grote boog de lucht in. Oh nee, dat was niet de bedoeling – gelukkig weer snel teruggevonden. De tweede klem gaat al wat beter en vliegt niet meer zo ver, de rest gaat probleemloos. Nieuwigheid, denk ik dan maar. Er worden trouwens vier reserveklemmetjes meegeleverd dus je kunt even vooruit. Het ontkoppelen van de pocket gaat heel eenvoudig, net als het weer aansluiten van de andere pocket. Klemmetjes er weer in duwen en klaar is Klara. Zo is de vin binnen 5 minuten (inclusief de search and rescue) omgetoverd tot een zwembad- of blote voetenvin.

Met een speciale tool, die Scubapro meelevert met deze vinnen, kun je de klemmen uit de vinbladen wippen. Zelf je voetpockets kunnen verwisselen heeft grote voordelen.

Trendsetter

Scubapro lijkt er erin geslaagd te zijn om een trend te zetten op dit vlak. De vinnen en de pockets zijn in diverse maatvoeringen verkrijgbaar dus jouw combi zit er altijd bij. Wat ik zelf nog een prettige feature vind, is de verstelbare hielbungee. Je kunt hierdoor de bungee net iets meer of minder strak zetten. Ik heb daar profijt van gehad. Niet in de laatste plaats door zijn uitstekende zwemeigenschappen en verwisselbare pockets zijn deze vinnen multifunctioneel en echte allemansvrienden, geschikt voor vele type duiken en duikers.

Anderen lezen ook:  #suuntofotochallenge, valt de jury voor een naaktfoto?

Specs supernova 

Maximaal comfort en efficiëntie
Hielband: bungee heelstrap (verstelbaar)
Zelf pockets verwisselen
Natuurlijke vinslag, ook voor frogkick
Lichtgewicht
Prijs: € 219 (€ 49 voor de optionele full foot pocket) 

 

Optioneel is de voetpocket met gesloten hiel. De Supernova vinnen worden geleverd met tas en multitool.