DJI is wereldwijd bekend om drones met uitstekende camera’s. Die zelfde expertise en kwaliteit zijn ook te vinden in hun actiecamera, de DJI Osmo Action. Gecombineerd met de aluminium T-housing heb je een indrukwekkende, maar toch zeer compacte 4K onderwatercamera die geschikt is tot maar liefst 250 meter diepte.
Tekst en foto’s: Marco Heesbeen
De DJI Osmo Action is een opvallende Action Cam. Aan de voorkant zie je een kleine monitor en de lens. De lens wordt beschermd door een extra lensfiltercap, die over de lens geschroefd wordt en eenvoudig vervangen kan worden bij eventuele beschadiging.
Praktisch en veilig. Op de bovenkant bevinden zich de aan/uit-knop, opnameknop, microfoon en een led.
Aan de linkerzijde vind je de Quick Switch-knop en het compartiment met het micro SD kaartslot en USB-C aansluiting. Het waterdichte batterijcompartiment neemt de onderkant in beslag en het 2.4” touchscreen vult de gehele achterzijde.
Een speciaal ontworpen koelsysteem zorgt voor extra warmteafvoer om oververhitting te voorkomen. Belangrijk, want dat is iets waar de laatste generaties GoPro’s regelmatig last van hebben. De Osmo Action is zelf al waterdicht tot 11 meter, wat zorgt voor extra veiligheid.
Indrukwekkende prestaties
Ondanks de beperkte afmetingen beschikt de Osmo Action over indrukwekkende prestaties. De lens heeft een zeer grote beeldhoek van 145 graden.
Met de 12 megapixel CMOS-sensor maak je hoge resolutie foto’s en 4K video. De geavanceerde beeldstabilisatie genaamd Rocksteady zorgt ervoor dat je stabiele video-opnamen kunt maken in vrijwel alle omstandigheden.
Het toestel biedt een uitgebreide reeks opnamemogelijkheden zowel voor video als foto: HDR- video, timelapse, bracketing, burst en nog meer. Ook is het mogelijk om super- slowmotionbeelden te maken, tot maar liefst 8x in Full HD!
T-housing
Het aluminium onderwaterhuis is compact en straalt robuustheid uit. De drie bedieningsknoppen zijn van roestvrij staal en een vervangbare zinkanode dient als offermetaal en garandeert een extra lange levensduur.
Een stevige metalen sluiting en twee schroefaansluitingen aan de onderzijde maken het huisje compleet. Niet alleen de lens, maar ook de monitor aan de voorkant is perfect zichtbaar in de behuizing.
Zo is het mogelijk om de compositie te controleren tijdens het maken van selfies. Het venster aan de voorzijde verraadt ook het innovatieve magnetische accessoire systeem. Een macrolens en diverse filters kunnen namelijk magnetisch op het huis worden bevestigd.
Omdat het onderwaterhuis van metaal is gemaakt, ontstaat er een optimale afvoer van warmte. Condens of aanslag op de lens wordt daardoor vrijwel uitgesloten. Verder zorgt het er natuurlijk ook voor dat de camera minder warm wordt.
Super eenvoudig
De cameraset klaarmaken voor gebruik is heel eenvoudig. Ik laad de accu van de camera op met een USB-C kabel. Een volledig lege accu laad je op in slechts anderhalf uur.
Daarna plaats ik nog een micro SD-kaartje in de camera. Het onderwaterhuis klap ik open, ik leg de camera erin en sluit het af met de metalen clip. Klaar!
Eén van de mooiste functies van de camera zijn de custom modes. Daarmee kun je tot vijf voorkeuze-sets maken. In zo’n custom mode kun je alle gewenste instellingen zoals witbalans, beeldformaat, resolutie, beeldstabilisatie en dergelijke opslaan.
Tijdens je duik kun je dan met een druk op de knop wisselen tussen de verschillende custom modes. Zo kun je supersnel alle optimale instellingen kiezen voor een bepaald soort opname. Ik heb thuis goed nagedacht over de instellingen en vijf verschillende custom modes aangemaakt. Onder water heb ik hier veelvuldig gebruik van gemaakt. Het werkt heel handig.
Te water!
De eerste duik die ik maak met de DJI Osmo Action is in een zoetwaterplas in Brabant. De behuizing heb ik bevestigd op een WeeFine tray met twee handvatten. Dat maakt het makkelijker om de camera stil te houden tijdens video-opnamen en zo kan ik ook een videolamp bevestigen.
Het zicht is prima en heel af en toe komt zelfs het zonnetje nog even kijken. De lichtgevoeligheid van de camera blijkt dik in orde. Zeker in de wat ondiepere gedeelten blijkt een lamp overbodig en levert de camera zonder extra licht uitstekende beelden. Ik speel wat met de verschillende custom modes waarin ik verschillende witbalansinstellingen heb geprogrammeerd.
De automatische witbalans doet het erg goed. Het speciale onderwaterprogramma lijkt meer geoptimaliseerd voor blauw water en geeft in dit heldergroene water een onnatuurlijke tint. Een derde witbalans modus is de custom white balance, waarbij je zelf een kleurtemperatuur kunt instellen.
Als je werkt met een videolamp kun je de kleurtemperatuur van je lamp instellen en heb je altijd perfecte, natuurgetrouwe kleuren. De automatische witbalans geeft in de meeste gevallen ongeveer hetzelfde resultaat als de custom white balance en werkt opvallend goed.
Tijdens de duik kom ik diverse stekelbaarsjes en een paar snoeken tegen. De baarsjes zijn schuw, maar enkele snoeken laten zich gewillig fotograferen. Na zo’n anderhalf uur zoeken we de kant weer op. De camera is intensief gebruikt en toch blijkt de accu nog lang niet leeg. Bij normaal gebruik moet je gemakkelijk twee achtereenvolgende duiken kunnen maken zonder de accu op te laden of te wisselen.
Fluitje van een cent
De tweede en derde duik maak ik in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Ik heb de optionele macrolens meegenomen. Om hem op te bergen als je hem niet gebruikt, kun je een zogenaamd parking station op je tray bevestigen.
De macrolens wordt magnetisch op het onderwaterhuis geplaatst. Zodra de lens in de buurt van de lens komt, schiet hij vanzelf op exact de juiste plaats. Met een handbeweging haal je hem er weer af en bevestig je hem op dezelfde manier weer op het parking station. Het magneetsysteem werkt erg handig en het wisselen is een fluitje van een cent.
Ook heb ik de optionele Button Extension Caps geplaatst. Deze extra grote knoppen maken het bedienen van het onderwaterhuis met dikke handschoenen een stuk gemakkelijker. De standaard knoppen zijn prima te bedienen maar dit is echt véél prettiger. Een must-have accessoire!
Op diepte schakel ik de videolamp in. De laagste stand, 10%, blijkt al voldoende voor de camera. Ik zie een klein heremietkreeftje en maak er een foto van nadat ik de macrolens geplaatst heb. Achteraf blijk ik te dicht bij te zijn geweest waardoor de foto niet helemaal scherp is.
Met de macrolens erop kun je behoorlijk dichtbij scherpe opnamen maken. Ik schat in vanaf zo’n 10 centimeter. In het Grevelingenmeer kom ik een mooie grote zeepaddenstoel tegen. Eerst maak ik er een aantal fraaie groothoekfoto’s van. De groothoeklens is wijd genoeg om de paddenstoel met omgeving mooi vast te leggen. Zowel met omgevingslicht als met invullicht van de WeeFine videolamp ontstaan fraaie plaatjes. De groothoeklens leent zich ook uitstekend om mijn buddy te fotograferen.
Ik wissel vervolgens wederom tussen de verschillende custom modes en merk dat de automatische witbalans en de handmatige witbalans op 5000K beide vergelijkbare kleuren opleveren, waarover ik dik tevreden ben. Ook met tegenlicht heeft de Osmo Action geen moeite.
Videomodus
Nu ik de foto’s heb gemaakt, ga ik aan de slag met video. De sierlijke bewegingen van de zeepaddenstoel komen volledig tot hun recht in de slowmotion videomodus. Je kunt tot 8x slowmotion kiezen.
Voor dit onderwerp blijkt 4x voldoende. Het resultaat is prachtig.
Daarna schiet ik nog wat close-up videobeelden van hetzelfde onderwerp. Hierbij gebruik ik de videolamp op een krachtigere instelling zodat de kleuren en contrasten wat intenser worden. Ook dit pakt enorm goed uit.
Na de duik kun je de beelden gelijk overzetten op je Smartphone of tablet met de speciale DJI app. Het is natuurlijk ook mogelijk om de beelden met een USB-kabel over te zetten naar je computer.
Conclusie
De DJI Osmo Action met T-housing is een zeer interessante onderwatercamera. Ondanks zijn zeer beperkte formaat, presteert de camera opmerkelijk goed. De beeldstabilisatie en de witbalans functioneren ook onder water uitstekend en de custom modes zijn een uitkomst.
Het onderwaterhuis is zeer mooi afgewerkt en extreem robuust (250 meter) wat ook tech- en wrakduikers zal aanspreken. Het magnetisch accessoiresysteem zorgt ervoor dat je een macrolens of filter gemakkelijk en snel kunt plaatsen.
Als je regelmatig met (dikke) handschoenen duikt, is de optionele Button Extension Cap set (grote knoppen set) een dikke aanrader. In goede omstandigheden maakt de Osmo met alleen omgevingslicht al hele fraaie beelden, maar met een videolamp erbij ben je ook voorbereid op duiken met minder licht en worden de kleuren en contrasten nog intenser.
Voor liefhebbers van 3 mm kleine slakjes is deze camera minder geschikt, maar voor alle anderen die op zoek zijn naar een compacte camera om stabiele 4K videobeelden en 12 Megapixel onderwaterfoto’s te maken, is dit een echte aanrader.
Info DJI Osmo Action
DJI Osmo Action met aluminium 250 meter onderwaterhuis.
Prijs: € 449