Dat de Oosterschelde onder water nog mooier is dan er boven, wisten jullie natuurlijk al.

Als je denkt dat alles grauw en donker is in de Oosterschelde, kijk dan naar De Bergsediepsluis, het leven in donkere wateren, want het tegendeel is waar. Duiker en filmer René van der Laan uit Tholen maakte, vanuit zijn enorme fascinatie voor de pracht onder water, deze film over zijn favoriete duikplek bij de Bergsediepsluis. “Het onderwaterleven van de Oosterschelde is ongekend mooi en kleurrijk. Daar wil je iedereen deelgenoot van maken”, zegt Van der Laan.

De Bergsediepsluis bij Tholen is een favoriete duikplek voor vele Nederlandse en Vlaamse duikers. Als je de eerste ondiepe wierzone door bent en je duikt daarna dieper, dan zie je waarom. “Al die duikers komen hier niet voor niets. De diversiteit onder water is zo ontzettend groot. De verschillende anemonen, de talloze naaktslakken, zeedahlia’s, de sepia’s en de snotolven. Veel mensen weten dat niet, ze realiseren zich niet dat de flora en fauna zo bijzonder is, hier in Zeeland”, zegt Van der Laan.

“De Oosterschelde is niet alleen een plek om trots maar vooral om zuinig op te zijn”, zegt Bas van der Sanden, bioloog en collega duiker. “Je ziet dat door de klimaatveranderingen de temperatuur van het Oosterscheldewater hoger wordt. Het water wordt warmer en dat heeft gevolgen voor sommige diersoorten. Elke diersoort heeft zijn eigen kritische temperatuurzone. Boven bepaalde temperaturen is het dan niet meer leefbaar. Dat betekent dat er soorten gaan verdwijnen. Dat zien we helaas ook terug in de Oosterschelde”.

Project Baseline

De duikplek bij de Bergsediepsluis is ook een meetpunt voor de non-profitorganisatie Project Baseline. Dat is een wereldwijd project waarbij in allerlei wateren gegevens verzameld worden om de veranderingen op langer termijn vast te kunnen leggen. Duikers worden gevraagd om bv. de temperatuur, het zuurstofgehalte, het zicht te noteren en door te geven. Het meetpunt bij de Bergsediepsluis is het enige meetpunt in de Oosterschelde.
De documentaire is nog te zien tot en met zondag 8 januari 2023.
Anderen lezen ook:  Wereldprimeur voor de Grevelingen: aanleg eerste Tiny Sea Forest