Boy Klein van de Full Face Mask Shop is een groot fan van duiken met volgelaatsmaskers en kent alle ins en outs van deze comfortabele en veilige manier van duiken.

«Je kunt net als boven water ademen door je mond en je neus»
Volgelaatsmaskers zijn niet vreemd voor jou. Vertel?

Na het behalen van mijn diploma duikinstructeur 14 jaar geleden, rolde ik per toeval in de wereld van professionele klussen onder water. Hierin kwam ik voor het eerst in aanraking met volgelaatsmaskers, die door beroepsduikers heel veel worden gebruikt. Het duiken met een volgelaatsmasker heeft mij meteen gegrepen. Ik schreef een PADI Distinctive Specialty Full Face Mask en mocht destijds als één van de weinige PADI-instructeurs deze opleiding verzorgen. Sindsdien duik ik nagenoeg altijd met volgelaatsmasker, het hele jaar door.

Full Face Mask Shop

Waarom ben je deze maskers ook gaan verkopen?

Ik merkte dat ik steeds vaker aanvragen kreeg van cursisten voor de specialty van het volgelaatsmasker. Eenmaal gedoken met een volgelaatsmasker raakten de cursisten zo enthousiast dat ik dikwijls de vraag kreeg of ik deze maskers ook verkocht. Dat heeft mij ertoe doen besluiten ook deze tak van de sport in te gaan. Momenteel verkoop ik als enige ‘duikwinkel’ puur en alleen volgelaatsmaskers en aanverwante producten.

Welke merken verkoop je?

Ik ben dealer van de merken Interspiro en OceanReef. OceanReef is speciaal voor de recreatieve duiker ontwikkeld. De maskers van Interspiro waren tot voor kort alleen voor de professionele markt beschikbaar, maar ik heb de mogelijkheid gekregen om ze ook aan sportduikers aan te bieden. Ook verkoop ik producten van het merk Metalsub die speciaal bedoeld zijn voor volgelaatsmaskers. Bijvoorbeeld bevestigingsmodules voor een lamp en camera.

Full Face Mask Shop

Wat zijn enkele voordelen en nadelen van een volgelaatsmasker?

Het duiken met een volgelaatsmasker heeft vele voordelen ten opzichte van het traditionele bijtstukje en losse bril. Een paar voorbeelden:

* Comfort: nooit meer een koud gezicht, geen bijtstuk meer in de mond – ontspannen kaken;

* Een groter vizier en dus meer zicht onderwater;

* Water in je duikbril is verleden tijd;

* Je kunt ademen door zowel mond als neus, net als boven water;

* Problemen met klaren kunnen daardoor verleden tijd zijn;

* Veiligheid: bij bewustzijn verlies kun je nooit je automaat verliezen;

* Er zijn opties voor het inbouwen van een communicatiesysteem in het masker.

Een nadeel is dat een gas-switch wat complex is, mocht je technisch willen duiken. Een ander nadeel is dat indien er een storing optreedt in je ademautomaat, je het hele volgelaatsmasker af zult moeten zetten.

Full Face Mask Shop

Kan iedereen een volgelaatsmasker aanschaffen?

Ja, in principe kan je vanaf het niveau van Open Water-duiker gebruik maken van een volgelaatsmasker. Ik zeg er bewust ‘in principe’ bij, omdat ik te allen tijde aanraad om een bijbehorende instructie of specialty te volgen voordat je gaat duiken met een volgelaatsmasker. In deze instructie worden specifieke procedures geoefend en krijg je uitleg over de werking van het masker en de juiste afstelling.

Wat ga je doen op Duikvaker?

Op de beurs heb ik een stand waarin ik een groot deel van onze producten tentoonstel en verkoop. Ook kan je kan bij ons ervaren hoe het is om een volgelaatsmasker op te hebben. We staan met een enthousiast team klaar om al je vragen over volgelaatsmaskers en toebehoren te beantwoorden. Mocht je interesse hebben, kom gerust langs en we zullen je adviseren waar nodig!

Website Full Face Mask Shop: www.fullfacemaskshop.com