Meten is weten!  Als duiker hoef je je tegenwoordig niet op te laten meten voor je droomdroogpak. Met het BIOMAP®-meetsysteem van Fourth Element ga je op de foto en vervolgens wordt jouw trilaminaatpak volledig op maat voor je in elkaar gedraaid. Ik testte het voor de Argonaut 2.0 Stealth Hybrid, de nieuwste telg van Fourth Element.

Tekst: Nique Hanskamp Foto’s: Fourth Element & Judith Rietveld

Al jaren zit ik omhoog met m’n droogpak. Van het ene lek naar het andere, irritatie door wachttijden bij reparatie, koud als het niet koud hoef te zijn, etc. Kortom: tijd voor een nieuwe. En laat nou Martijn Hanson van Duikcentrum De Grevelingen mij de mogelijkheid bieden om niet alleen in een Argonaut 2.0 Stealth Hybrid van Fourth Element te gaan duiken, maar ook om die heel eenvoudig voor mij op maat te laten maken. Bij vorige droogpakken werd ik van onder tot boven afgemeten met een meetlint. Niet alleen duurde dat proces best lang, het eindresultaat was tot nu toe niet geheel naar mijn zin. Wellicht was het ergens fout gegaan met dat lint, of er werd een nul toegevoegd hier en daar…

Dit keer doe ik het dus anders. Op naar Scharendijke, waar we Duikcentrum de Grevelingen bezoeken. Martijn maakt het mij daar wel heel makkelijk door alleen mijn lengte en gewicht op te meten en daarna mag ik even stilstaan op een lijn voor een foto van de voorkant en een foto van de zijkant. In een paar minuten gefikst! Ik ben verbaasd en verguld. Geen meetlinten en malle fratsen, maar wel een bak koffie, goed gezelschap en een snelle en volledige maatstelling.

Even op de foto voor de exacte maten…

Kind in een snoepwinkel

Ik mag vervolgens zelf mijn pak samenstellen en maak een keuze voor kleur, pockets, boots, seals, handschoenen etc. Ik voel me net een kind in een snoepwinkel. Martijn voert alles in in de computer en toont mij vervolgens hoe dat wat ik gekozen heb eruit zal komen te zien. Het wordt een machtig pak!De Argonaut 2.0 is de volgende stap in de evolutie van de Argonaut-lijn en blijft trouw aan het innovatieve karakter van Fourth Element’s duikkleding. Met verbeterde eigenschappen en functionaliteit, biedt het droogpak een ongeëvenaarde bewegingsvrijheid.

Anderen lezen ook:  Test: duikhorloge Tusa TC-1

‘Mijn’ versie, de Argonaut 2.0 Stealth Hybrid, heeft een bovenlichaam gemaakt van flexibel Stealth materiaal en de onderzijde is gemaakt van uiterst duurzaam trilaminaat met butyl toplaag. Het droogpak is zo ontworpen dat het meer bewegingsvrijheid geeft door een unieke combinatie van materialen, maar behalve een flexibel en licht droogpak heb je ook een duurzaam en sterk droogpak. Ik ben een grote kluns dus dat laatste is voor mij erg belangrijk. En de pasvorm wordt dus nog verder bevorderd door de manier waarop het droogpak aangemeten wordt.

…en dan kunnen we kijken naar wat we krijgen.

Mijn bestelling is verzonden en Martijn houdt me op de hoogte van de voortgang. Ik kan niet wachten op het eindresultaat! Hoe de Argonaut 2.0 bevalt, lees je in een van de komende nummers.

Info BIOMAP®

BIOMAP® is een geavanceerde 3D-tool van Fourth Element die wordt ingezet voor het op maat ontwerpen en vervaardigen van droogpakken. Deze innovatieve tool omvat een voetplaat en een geïntegreerde tablet, gemonteerd op een standaard. Met behulp van de tablet worden twee foto’s genomen van de duiker terwijl deze op de voetplaat staat, gekleed in J2 Baselayer onderkleding van Fourth Element. Hierbij wordt zowel een frontale als een zijaanzichtsfoto vastgelegd. Nadat de lengte en het gewicht van de duiker zijn vastgelegd, volgen er keuzemogelijkheden voor zaken zoals schoenen en ventielen (Apeks of SI-Tech). De genomen foto’s en geselecteerde opties worden naar de productiefaciliteit verzonden, waar de op maat gemaakte Argonaut 2.0 wordt vervaardigd.


Het onderscheidende productieproces van BIOMAP® heeft tot gevolg dat de levertijd van de Argonaut 2.0 relatief langer is (12 weken in vergelijking met een gemiddelde van 8 weken voor droogpakken van andere merken). Desondanks rechtvaardigt de uitzonderlijke kwaliteit van de Argonaut 2.0 zonder twijfel het wachten. Het op maat gemaakte droogpak biedt een ongeëvenaard niveau van draagcomfort voor de gebruiker.

Anderen lezen ook:  Lichtkanon Oceama Kaiman

.