Vanuit het vliegtuig zie je de vulkanische bergen, kraters en donkere diepe zee van La Palma al. Met mijn gezin gaan we een weekje naar Los Cancajos, waar het flink kan waaien en de zee spectaculair op de rotskust beukt. Tijdens het snorkelen zien we op vijf meter uit de kust al papegaaivissen en scholen gekleurde vissen. Dat belooft wat!

Tekst en foto’s: Eduard Bello

Een flabellina

Scheurend over haarspeldbochten zijn we in de pick-up van de duikschool op weg naar onze eerste duikstek in het zuiden, Malpique. We pakken alles uit, krijgen een briefing en de buddyparen worden aangewezen. We peddelen eerst een flink eind de zee in dat wel even een stukje ploeteren is. Wat staat er een hoop wind! Het plan is: diep afdalen, onder een boog van lavarots door zwemmen en vervolgens langs de wand van een pinnacle weer omhoog cirkelen.

Heel veel vis

Bijzonder spannend

Het zicht is geweldig. Gelijk zweven we over een vlinderrog en een grote puffervis. Een trompetvis passeert onze route. De bodem is wel eenzijdig met rotsformaties en weinig begroeiing. Dat komt door de vulkaanuitbarsting van de Teneguía in 1971. De duik gaat best diep, mijn duikcomputer lijkt op een gegeven moment zelfs van slag te zijn. Maar dan leidt een veld van zeealen snel af. Het is een geweldige duik, alleen ik ben best wel verrast dat onze duikgids de diepte (inclusief deco) niet in de briefing had aangekondigd. Zo diep was niet mijn bedoeling. Deze duik heb ik geen camera meegenomen, vanwege het hoge tempo is er toch weinig tijd voor foto’s. De kinderen maken gelijktijdig een veel minder diepe duik over de donkere rotsformaties langs de kust. Ze vinden het bijzonder spannend, maar ze zien wel heel veel vis.

Anderen lezen ook:  Egelvis vraagt om hulp

 

 

Het eerste kruis

Ongelooflijke haast

De tweede duik is richting een begraafplaats van Jezuïeten, uit omstreeks 1560. Op deze plek duiken is alleen mogelijk als het weer en de stroming gunstig zijn. Vanaf het zwarte zand, met vulkaangesteente in zo’n 50 tinten grijs, lopen we het water in. We dalen af langs een kloof naar 20 meter en dan doemt het eerste kruis op. Wanneer ik dichterbij ben, zie ik daarachter een veld met enorme stenen kruizen, 40 stuks in totaal. Een aantal staan scheef of zijn omgevallen. Mysterieus en allemaal begroeid, waardoor er geen tekens of inscripties te herkennen zijn. Ik ontdek een flabellina, een prachtige naaktslak. Helaas weer weinig tijd voor meerdere foto’s, mijn buddy wil verder. Ook wanneer ik een murene en trompetvis zie, moet ik snel achter de groep aan die een flink tempo aanhoudt. Een mooie, maar razendsnelle duik. De volgende dag duik drie. Eerste optie is het strand van Los Cancajos, maar de wind staat verkeerd. Het wordt La Bajita, een idyllisch plekje net voorbij het vliegveld. De instap is door de flinke deining een uitdaging. We zwemmen uit tot voorbij de vloedlijn en gaan onder.

Felle kleuren

Na de afdaling komen we langs prachtige donkere rotsformaties. Er is weer weinig begroeiing, en dit keer is het geen zwarte, maar een witte zanderige bodem. Losse rotsblokken liggen verspreid en we zweven over twee velden met zeealen. Tussen de rotsen vind ik een murene en spinkrabben. Onder een richel hangen wat trompetvissen en kleine vissen rond. Even verderop zwemt een prachtige koningsvis en een hagedisvis gaat er snel vandoor. Het tempo ligt ook vandaag hoog, dus ik maak even snel wat foto’s. Mijn jonge buddy heeft alleen oog voor de gids en zwemt zonder links of rechts te kijken gewoon door! Ik tik haar nog een keer aan en wijs op de zeealen. Op de terugweg zwemmen zo’n acht slijmvissen onder mij door. Ik geef aan mijn buddy door dat ik nog even naar beneden ga voor een foto, maar de gids heeft al twee duimen omhoog. Een groep met wat meer geduld en minder tempo is toch fijner foto’s maken. Maar het waren drie geweldige duiken op bijzondere locaties.

Kiekeboe

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Anderen lezen ook:  Dive Systems in Sliema, Malta

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

Lees ook Mijn duikavontuur Bunaken, ons tweede thuis