Stichtingen Curacao Clean Up, Sea Turtle Conservation Curaçao en milieu- en recyclingbedrijf Green Force slaan de handen ineen om Curaçao te ontdoen van plastic tasjes/zakken. In het kader van “plastic free July”, een wereld initiatief om het gebruik van minder plastic ter aandacht van de consument te brengen, starten Curaçao Clean Up, Sea Turtle Conservation Curaçao en Green Force een inzamelactie van plastic wegwerptasjes.

Op vele plekken in onze natuur zijn plastic zakken en tasjes te zien. Ook de landfill ligt er vol van. Dit soort plastic kan tussen de zestig en negentig jaar blijven liggen in de natuur (afhankelijk van omstandigheden zoals zon en water).

Plastic tasjes vormen een doorn in het oog van de vele bezoekers van dit eiland en horen zeker niet thuis in ons milieu. Vele dieren stikken in de plastic tasjes en ze vormen een ernstige bedreiging voor schildpadden. De Curaçao Clean Up (CCU), Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) en Green Force doen een oproep aan iedereen om hun plastic wegwerptasjes (zakken) in te zamelen gedurende een hele maand en die te komen brengen naar de parkeerplaatsen van Mangusa Hypermarket, Centrum Piscadera en Van den Tweel Zeelandia naast de recycling centers van Green Force.

 

Wegwerptasjes verbod?

Vrijwilligers van CCU, STCC en Green Force zullen op 19 Augustus tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends daar zijn om uw plastic tasjes te ontvangen. Tegelijkertijd zal er een petitie rondgaan op die dag om de regering van Curaçao te vragen om plastic wegwerptasjes voor nu en altijd te verbieden. Wetgeving daarover bestaat al in vele landen. Zelfs Aruba heeft een verbod.

Anderen lezen ook:  Genoom van witte haaien geeft geheimen prijs: immuun voor kanker

Daarnaast hebben vele staten in de Verenigde Staten ook een verbod en in vele landen zijn er initiatieven om de plastic wegwerptasjes te verbieden of hun gebruik te reduceren zoals wordt gedaan in China, India, Filipijnen, Mexico, Uganda, Zwitserland, Canada, Portugal, Engeland, Kenya, Malta, Haïti, Finland en Bermuda

De drie milieuorganisaties doen een oproep aan de bevolking van Curaçao om geen plastic wegwerptasjes meer te accepteren, hun huidige voorraad te komen recyclen op 19 augustus en gebruik te gaan maken van herbruikbare tassen.

Plastic zakken behoren niet in de natuur en onze omgeving.

Photo Credit: Troy Maine https://www.oceanicimagery.com/