In het juninummer van DUIKEN vind je onze Middellandse Zee Special, waarin Port-Cros zeker niet mag ontbreken! Iemand die àlles weet over duiken in dit Nationale Park aan de zuidkust van Frankrijk, is Rolien. In 1992 startte zij met twee broers duikcentrum Lavandou Plongée.

Waar zit jullie duikcentrum Lavandou Plongée precies?

Lavandou Plongée vind je in het gezellige Franse badplaatsje Le Lavandou. Het is de ideale uitvalsbasis om in het gebied te duiken: het ligt vlak voor het nationaal park Port-Cros en er zijn heel veel accommodatiemogelijkheden. Op het eiland zelf is nagenoeg geen mogelijkheid om te overnachten.

Lavondou Plongee

Wat maakt duiken in Port-Cros zo bijzonder?

Het eiland Port-Cros is sinds 1963 een Nationaal Park, waarbij niet alleen het land, maar tevens de zee die het eiland omringt, tot beschermd gebied zijn verklaard. Binnen het park gelden strenge regels. Zo mag je bijvoorbeeld op het eiland, buiten de haven, niet roken, er zijn geen auto’s, scooters of fietsen, je mag er niet vissen, enz. In 1994 heeft het Park een speciaal reglement voor duikers opgesteld in samenwerking met enkele duikclubs uit de omgeving: la Charte du Parc National de Port-Cros. Alvorens in Port-Cros te kunnen duiken dient ieder jaar eerst deze charte ondertekend te worden. Het positieve resultaat van al deze regels is dat het zeeleven groeit en bloeit! Er is een enorme toename in aantal en verschillende soorten vis. De meest spectaculaire voorbeelden zijn de bruine tandbaarsen, de scholen barracuda’s, maanvissen (mola mola), en tandbrasem (dentex dentex).

In Port-Cros is het zeewater zeer helder, mede dankzij het feit dar er geen zware industrie noch grote rivieren in de buurt zijn. In het Nationaal Park Port-Cros zijn alle duikplekken uitsluitend bereikbaar per boot.

Anderen lezen ook:  Haaien vangen...

Naast het nationale park, hebben jullie nog meer gave duiksites voor de deur liggen…

Onze regio staat bekend om vele prachtige wrakken. De bekendste zijn Le Donator, Le Rubis, Le Grec en Le Togo. Deze duiken zijn enkel voor de ervaren duiker weggelegd; de diepte varieert 40 tot 60 meter.

Lavondou Plongee

Droombaan of hard werken?

Het is heel hard werken, vooral in de zomermaanden. Het is absoluut geen kantoorbaan van 9 tot 5. Je telt je uren niet, maar het is geweldig om van je hobby je werk te kunnen maken. En je eigen baas te zijn!

Mijn favoriete duikstek is…

De meest bekende (en beroemde plek) om te duiken is La Gabinière, een soort mini-rotseilandje aan de zuidkant van Port-Cros. Je kunt hier meerdere duiken maken: aan de oostkant via La Calanque Sombre (de sombere kreek) en aan de zuidkant. Er zijn heel veel grote tandbaarzen, enorme scholen barracuda’s, veel andere soorten vis en rifwanden met hoornkoraal. Minder bekend is La Pointe de la Galère; voor mij één van de mooiste duiken van Port-Cros, op de noordelijke punt van het eiland. In de rots zitten grote gaten, en die zitten vol verrassingen! Kongeralen, schorpioenvissen, langoesten, zeesterren en naaldvissen.

Het wrak Le Donator ligt tussen de 38 en 54 meter diepte.

Mijn mooiste encounter was…

… op het wrak Le Donator. Twee maanvissen kwamen zomaar uit het niets richting het wrak zwemmen. Het was de eerste keer dat ik maanvissen zag, en dacht eerst dat ik hallucineerde – het wrak ligt tussen de 38 en de 54 meter diepte…

Anderen lezen ook:  Bahama's - De haaien van de Bahama's

 Wat voor type duiken bieden jullie aan?

Bootduiken en alle CMAS-opleidingen. Ons duikcentrum is het hele jaar door open, met een zeer rustige periode in het winterseizoen van december tot maart. Tussen april en eind oktober varen we dagelijks uit. We verzorgen daarnaast complete duikverblijven met fullboard accommodaties (van camping tot hotel) voor groepen.

Meer info over Lavandou Plongée? www.lavandou-plongee.com

duikcentrum Lavandou Plongee

“Het is absoluut geen kantoorbaan van 9 tot 5”

Bekijk ook:

De mooiste huisriffen ter wereld: Indonesië, Raja Ampat