De Middellandse Zee mag dan wel bijna leeggevist zijn, bij Malta merk je daar niet veel van. Niet heel veel verschillende soorten en geen joekels, maar kleintjes zat en ook prachtige riffen die je vooral van dichtbij moet bestuderen. Ik ben namelijk ook dol op octopussen, koralen en zwaluwstaartjes. Het is gewoon gezellig druk onder water. En daar bovenop: heel veel machtige wrakken hier! Kom mee naar Cirkewwa!

Tekst: Nique Hanskamp Foto’s: René Lipmann

Deze week zitten René Lipmann en ik op Malta, waar het 22 graden is en het water dezelfde temperatuur heeft. Gewoon lekker nat duiken dus! Het zonnetje schijnt en onze gids Karsten van duikcentrum Dive Systems uit Sliema kwebbelt er vrolijk op los terwijl we hobbelend in zijn busje door het drukke Maltese verkeer manoeuvreren, op weg naar onze eerste duikstek: Cirkewwa.

Onze eerste duikstek op Malta: Cirkewwa.

Deze stek is heel compleet uitgerust met een ruime duikersparkeerplaats, koffie/thee-tentje en een toilet. Het is een drukte van jewelste met de vele duikcentra die hier onder water gaan, maar we vinden een mooi plekje vlakbij het instappunt naast het vuurtorentje.

We duiken vandaag samen met een jong Engels koppel, Adam en Emily. Als ik hen vraag waarom ze zo enthousiast zijn over deze duikstek, blijkt dat Adam ‘zijn’ Emily hier gisteren op een diepte van 19,5 meter ten huwelijk heeft gevraagd (zie foto). Dat is zeker een feestje waard! Hoe mooi ik dit gebaar ook vind, Cirkewwa heeft meer te bieden dan romantiek, zo blijkt al snel.

Anderen lezen ook:  Sharklab - Haaitjes gered van de vismarkt

Cirkewwa

Wuivend zeegras

Na een korte briefing gaan met een commandosprong te water, wat nog een flinke plons blijkt. Meteen daarna dalen we af en omdat het zicht hier zo goed is, ben je direct de drukte van de kade vergeten. Wuivend zeegras, een lichte deining en relaxt voorbij ‘cruisende’ vissen… ik ben helemaal zen.

We bezoeken eerst de Rozi, een sleepboot die op zo’n 30 meter diepte ligt. Het wemelt er van de vissen (vooral zeebrasem) en het wrak is prachtig begroeid. Je kunt er makkelijk in en uit zwemmen om de boot te verkennen en hoewel het boven water druk was, merk je daar helemaal niks van hier beneden.

Het is lekker rustig en we kunnen op ons gemak alles bekijken, inclusief het mooi begroeide anker dat niet ver van de Rozi in het helderwitte zand ligt.

We bezoeken eerst de Rozi, een sleepboot die op zo’n 30 meter diepte ligt.

Kleurrijk begroeid

Op duik 2 gaan we naar de P29, een ander soort wrak: een 50 meter lange patrouilleboot, waarbij op de boeg nog een fors geweer prijkt. Het is kleurrijk begroeid met vooral zeeanemonen. Tot mijn verbazing zie ik over het dek een vliegende poon zweven, ik dacht dat deze elfjesachtige schoonheden alleen ‘s nachts te bewonderen waren. Wat een mazzel!

Net als bij de Rozi kun je zien dat deze boot als kunstmatig rif ontzettend veel leven aantrekt. Je hoeft je geen moment te vervelen.

Op duik 2 gaan we naar de P29, een ander soort wrak: een 50 meter lange patrouilleboot.

We doen vandaag ‘maar’ twee duiken en zon begint al onder te gaan wanneer we terugkeren naar het duikcentrum. Even spoelen en gezellig nakletsen onder het genot van een drankje en dan terugwandelen over de boulevard naar het Preluna Hotel in Sliema, zo’n 500 meter verderop.

Anderen lezen ook:  Ontdekken op Malta: Valetta en Mdina

Hoewel het hotel heel veel mogelijkheden tot lekker eten te bieden heeft, zijn we best nieuwsgierig naar de promenade en vinden we daar ’s avonds een heel gezellige, kleine bistro waar we genieten van een heerlijke paddenstoelenrisotto. Wijntje erbij, gezellige drukte van Maltezers en toeristen en een zacht bed in het vooruitzicht. Zo’n duikdag als deze, dat mag van mij wel vaker!

Info duikcentrum Dive Systems

www.divesystemsmalta.com

Info Preluna Hotel, Sliema

www.preluna.com

Cirkewwa

Ook interessant voor jou:

Bommenwerpers en onderzeeërs op de zeebodem van Malta

5 Topwrakken die je niet mag missen in Malta