Een bezoek aan Mexico is niet compleet zonder cenotes. Ik heb de afgelopen tijd verschillende van deze onderwater grotten al snorkelend en freedivend bezocht, maar het werd nu toch hoog tijd om ze ook op SCUBA te gaan ontdekken. We gaan duiken in de onderwereld van de Maya’s!

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

Ik ga wederom op pad met mijn vertrouwde duikschool Mexico Blue Dream. Zij bieden alle soorten duiken aan die je maar kan doen in de regio, dus ook dagtrips naar een heleboel verschillende cenotes. De eerste cenote die we bezoeken is de beroemde Pit, op zo’n half uurtje rijden van Playa del Carmen. In het kort is The Pit niet meer dan een groot, diep gat. Klinkt niet echt aantrekkelijk, toch? Het tegendeel is echter waar! Op zo’n 10 meter diepte opent de grot in een enorme ruimte van zo’n 30 meter diep en 40 meter doorsnede. Het water is kraakhelder, dus de hele ruimte is perfect zichtbaar. We dalen af naar de ‘bodem’, tussen aanhalingstekens, want op 30 meter bevindt zich namelijk een laag waterstof sulfide, waar je nog doorheen zou kunnen duiken.

onderwereld van de Maya’s

Ik blijf erboven en verwonder me over dit bijzondere verschijnsel. Grote dode takken omringd door deze giftige wolk maken het een spookachtige plek. Tijdens onze opstijging cirkelen we langs de wand van de cenote langzaam omhoog. We zijn inmiddels het enige groepje duikers in de grot. De zonnestralen die binnenvallen door de ingang creëren een prachtig effect. Ik staat nog een keer de duisternis in voordat we terug keren naar het oppervlak.

Anderen lezen ook:  Zeepaardjes ook in de winterse Oosterschelde

Cenote Dos Ojos

Op naar de volgende cenote, Dos Ojos, gelegen op een steenworp afstand van The Pit. Dos Ojos is een compleet andere cenote, geen groot, diep gat, maar een wirwar aan smalle gangenstelsels op niet meer dan zo’n 8 meter diepte. Het zicht is ook in deze grot weer perfect. Overal waar ik kijk zie ik prachtige stalactieten, stalagmieten, pilaren en gordijnformaties. Achter elke bocht en in elke hoek schuilt weer een nieuwe verrassing van moeder natuur.

onderwereld van de Maya’s

onderwereld van de Maya’s

Deze formaties dateren uit de tijd dat de grotten droog waren, toen regenwater door het kalksteen erboven heen drupte en kalk in verschillende formaties in de grot afzette. We maken twee duiken in Dos Ojos om alle uithoeken van de cenote te verkennen. Halverwege de tweede duik stijgen we op in de Bat Cave; deze doet zijn naam eer aan, er hangen tientallen vleermuizen aan het plafond! Toch leuk om nog iets van leven te zien tijdens onze duik.

Cenote Chikin-Ha

Een paar dagen later staat een trip naar cenote Chikin-Ha gepland. Deze cenote is niet zo populair als de vorige twee. Na een vroege start komen we als eerste aan en zijn we de eerste duikers in de grot. Net als Dos Ojos heeft Chikin-Ha ook twee verschillende routes, die we tijdens twee duiken verkennen. Wat meteen opvalt is dat deze cenote niet zo mooi versierd is met formaties als Dos Ojos, noch is het een grote indrukwekkende ruimte als The Pit. Na een stuk door een ruim gangenstelsel te zijn gedoken komen we achterin de grot echter in een prachtige ruimte uit waar de felle zonnestralen op spectaculaire wijze door het heldere water heen schieten. Aangezien het een ondiepe duik is, besluiten we om hier even op te stijgen en de grot vanaf het oppervlak te bekijken, alvorens langs dezelfde weg weer terug te duiken. We komen boven in een enorme ruimte, begroeid met lianen, die deels richting de jungle opent. Wat een contrast met de onderwater wereld!

Anderen lezen ook:  Plastic free ocean programma - ondernemers strijden tegen plasticvervuiling

onderwereld van de Maya’s

onderwereld van de Maya’s

Op de weg terug stoppen we in een verscholen hoekje van de cenote. Onze gids vertelde tijdens de briefing dat op deze plek het effect van de zonnestralen wederom spectaculair is, maar dat de zon op precies de goede plek moet staan waardoor het maar een half uurtje per dag zichtbaar is. Zodra de wolken wegtrekken wordt duidelijk wat hij bedoelt, een prachtige scene die wel een foto waard is!

Mysterieuze grotten

Na al deze duiken in het koude, zoete water heb ik wel weer zin om in zee te duiken met mijn vertrouwde vissen, schildpadden en koraal. Terwijl ik langs een van Playa’s prachtige riffen vol met leven zwem, krijg ik de cenotes echter niet uit mijn hoofd. De mysterieuze grotten en onderwereld van de Maya’s hebben een bepaalde aantrekkingskracht… ik wil terug!

Meer info: www.mexicobluedream.com

Lees ook de vorige blogs van Ruud uit Mexico:

Het perfecte plaatje van een krokodil

Stierhaaien in Playa del Carmen: non-stop actie

Freediving in de cenotes van Mexico

Cozumel: alle kleuren van de regenboog