Jaren geleden ontdekte ik de diversiteit die Mexico te bieden heeft met betrekking tot duiken: riffen, wrakken, cenotes en grotduiken.  

Het duiken in de cenotes en grotten van Mexico stond heel hoog op mijn bucketlist. Een cenote is een water bevattende grot in Yucatán. Er zijn in Yucatán ruim 3000 cenotes waarvan er zo’n 1400 bestudeerd en geregistreerd zijn. Sommigen zijn via gangenstelsels met elkaar verbonden. In enkele van deze gangen bevinden zich prachtige druipsteenformaties.  De cenotes zijn een heilige plek voor de Maya’s, de oudheemse bewoners van Mexico. De Maya’s geloofden dat de cenotes de doorgang waren naar de onderwereld en werden gebruikt als offerplaatsen.

Cenotes met eigen ogen zien

Eindelijk was het dit jaar zover. Ik ging de cenotes met eigen ogen zien! Nog steeds ben ik razend enthousiast! Eind oktober vloog ik voor bijna 3 weken naar Mexico om een rondreis te maken en uiteraard op veel plekken te duiken. Ik kon niet wachten om de cenotes en grotten te ontdekken!

Aangekomen in Tulum was het zover, ik ging meteen naar het duikcentrum ‘Dive and Snorkel Tulum’. Toen was het officieel, de volgende dag ging ik naar Cenote Angelita en Cenote Dream’s Gate.

Cenote Angelita

In het duikcentrum leerde ik mijn guide Javier en mijn buddy’s van die dag kennen. Onze eerste duik was in Cenote Angelita, die bekend staat om zijn spookachtige uiterlijk en een gat van 56m diep. Je daalt direct af naar ongeveer 20m in het gat, het zicht is erg slecht, max 3m. Plots wordt het helder, 20m zicht en dan zie je waar het allemaal om draait! De mistlaag, op 30m, bekend als de Halocline of Hydrogen Sulfate cline.

cenote

De mist wordt gevormd door takken, bladeren, aarde, stenen en andere natuurlijke materialen die in het water vallen en naar de bodem zakken. Het rotten van deze materialen zorgt voor een gasvorming, waardoor een mistige laag wordt gevormd. Een berg van zand, stenen en takken steken door de mist heen, waar door het direct een spookachtig uiterlijk krijgt in het groene water. Het is prachtig, maar tegelijkertijd ook akelig! Het decor zou echt in een horror film passen.
De mist beweegt heen en weer, als witte lijnen op het groene water en mijn gids en buddy’s dalen verder af en verdwijnen in de mist. Het is echt bizar om de duikers te zien verdwijnen, snel ga ik erachteraan. Het is spannend, akelig, raar en supergaaf tegelijk.

Anderen lezen ook:  De effecten van jetlag zo klein mogelijk maken

De mistlaag is ongeveer 3m dik, het zicht is ontzettend wazig en nog geen meter ver. Eenmaal eronder is het helemaal donker. We zwemmen rondom de takken, op 40m, en vervolgen onze weg weer door de mist naar boven. Hier cirkelen we rustig door de cenote rond, steeds ondieper, om onze duik af te ronden. Wat een goed begin!

Cenote Dream’s gate

De tweede duik van deze dag is Cenote Dream’s gate. Een hele andere duikstek, we maken hier 2 duiken. We beginnen in de cenote en gaan de grot in, een gangenstelsel bekleed met druipstenen. Stalagmieten en stalactieten bekleden de binnenkant van de grot. Het is adembenemend, de formaties van de druipstenen, de vormen en kleuren die zij hebben. De gangen zijn allemaal bekleed en de grot is eindeloos!

Het is er donker. Je ziet alleen waar je lamp schijnt. Soms zie je alleen je eigen lamp en soms zie je het licht van nog een paar andere lampen, waardoor het hele stuk grot even oplicht. Overal waar je schijnt zie je iets anders.

In het begin van de grot is het water groen, verder de gang in, wordt het blauw. Opeens zie ik dat het water, aan de oppervlakte, door de luchtbellen beweegt. De grot is hier niet zo hoog. Toch lijken de druipstenen hier oneindig. Alsof er geen plafond is. Het water vormt een spiegel, de reflectie is adembenemend mooi! Ik kan hier uren naar blijven kijken. Ook zwemmen hier visjes. Ik kijk m’n ogen uit en vergeet soms dat ik hier daadwerkelijk doorheen zwem. Dream’s gate doet zeker zijn naam eer aan, een droom die uitkomt!

Cenote El Pit

De tweede dag ging ik naar Cenote El Pit. Dit keer alleen met Javier. El Pit is een gat van 60m en heeft, in tegenstelling tot Angelita, blauw water en zicht tot aan de bodem. De zon valt via een opening op het water en de zonnestralen schijnen door tot aan de bodem. Het is prachtig, magisch! Een lichtbundel danst in de cenote tot de bodem.

Anderen lezen ook:  Jouw perfecte duikuitrusting voor Bonaire

Ook in El Pit is een berg met takken die zorgt voor een Hydrocline. Minder dik dan Angelita, waardoor het een dunne mistlaag vormt door de takken op de bodem van de cenote. Het is mooi, anders, maar ook weer een prachtig gezicht.
El Pit is semi gesloten, dit betekent dat de cenote voor een deel overdekt is. Je gaat een grote opening in. Ook hier groeien enkele druipstenen en er zijn verschillende gangenstelsels dieper de grot in. Echter zijn deze alleen voor specifiek grot getrainde duikers. Wederom blijven we rustig onze weg naar het oppervlakte vervolgen en genieten van het prachtige schouwspel van het zonlicht. We doen een kleine fotoshoot en eindigen onze duik.

cenote

Cenote Nik-te Ha

De tweede duik gaat naar Cenote Nik-te Ha. Weer een duik van een eigen soort. Het is een hele groene en begroeide cenote vol waterplanten en lelies, waar zoetwater schildpadden, garnalen en vissen in rondzwemmen. Zoveel leven! Van beneden zie je de zonnestralen door de planten, de visjes dansen in het licht. Het is zo mooi!

Deze duik was heel anders dan de voorgaande duiken. De grot zelf is iets minder spectaculair, weinig druipsteeformaties, wel vind je hier overblijfselen van de maya caultuur. Er lagen schedels en botten verspreid door de grotten. Deze cenote had zeker zijn eigen charme.

cenote

Cenote ‘Dos Ojos’

Op de laatste dag was ik wederom alleen met Javier. Deze dag gingen we naar de meest bekende cenote ‘Dos Ojos’. Een mooie route langs enkele druipsteenformaties die een mooie indruk geven van de rest van de gangenstelsels. Tevens kan je naar de zogenoemde ‘Bat Cave’. Deze grot dankt zijn naam aan de vleermuizen die hier rondvliegen. Schattig! Het is een mooi gedecoreerde grot, makkelijk begaanbaar voor beginnende duikers en de lichtinval bij de entree was echt adembenemend! Jammer dat deze zo commercieel is en dus ontzettend druk.

Anderen lezen ook:  Red Slave Bonaire

Een leuke tip voor de niet duikers; deze cenote kan je ook snorkelen, waardoor je een mooie ervaring krijgt van de druipsteenformaties in de grotten. Via een smalle gang kan je zelfs in de bat cave komen! Dit mag echter alleen met gids.

cenote

Taak Bi-Ha

Taak Bi-Ha is een gesloten cenote. Er is geen natuurlijke lichtinval. Daarom hangen er lampen aan het plafond die zorgen voor voldoende licht en een ontzettend fijne sfeer.
We springen het water in en dalen af naar de ingang van de grot. Het blauwe water is zo mooi. Zo licht, het lijkt wel ijswater, maar gelukkig wel een stuk warmer! De druipstenen weerspiegelen aan het oppervlakte. Het is zo apart en zo mooi. Ook in deze grot zijn er adembenemende formaties. Grote en kleine druipstenen in verschillende vormen bekleden de grot. Het is eindeloos, gangen naar links en rechts, met zelfs waarschuwingsborden om niet van de route af te wijken.

De decoratie is prachtig, waar je ook kijkt komen de stalagmieten en stalactieten je tegemoet. Het hele plafond hangt vol. Ik weet niet waar ik moet kijken! Ik zwem, ik geniet, ik maak foto’s, film en probeer zoveel mogelijk vast te leggen. Op sommige plekken is deze grot wel heel krap en smal. Goed opletten met drijfvermogen en vinnen dus! Bij de entree blijven we nog even hangen en genieten, maar dan is het echt tijd om eruit te gaan.

cenote

Mexico: de moeite waard

Ik vond Mexico meer dan de moeite waard! Het is een heel divers land, waar je boven en onderwater van alles te doen hebt. Een eigen aparte cultuur waar je veel van terug ziet overal waar je gaat. Het duiken is zeker van wereldklasse, voor ieder wat wils en genoeg te ontdekken. Ik ga zeker weten snel weer terug!

Tekst en foto’s: Myrthe Hendriks

Bekijk ook: Duiken in de onderwereld van de Maya’s