Samen werken aan een schone Noordzee: Nederlandse vrijwilligers duiken al jaren in de Noordzee op scheepswrakken om verloren visnetten (spooknetten) te verwijderen. In 2013 heeft de vrijwillige duikorganisatie Stichting Ghost Fishing haar krachten gebundeld met het Healthy Seas-initiatief. Zij boden aan om de van de zeebodem verwijderde visnetten van de duikers in te nemen en er weer iets nuttigs van te maken, zoals bijvoorbeeld sokken, badpakken of tapijt. Deze samenwerking werd een best practice-voorbeeld voor circulaire economie. Dit inspireerde vele andere duikgroepen over de hele wereld waardoor het Healthy Seas-initiatief afgelopen jaren steeds groter en effectiever is geworden.

Schone Noordzee

In 2019 hebben 65 vrijwillige duikers die behoren tot twee Nederlandse duikorganisaties die samenwerken met Healthy Seas (Stichting Ghost Fishing en Wrakduikteam Zeester), door hun passie en vasthoudendheid, 3000 kg visnetten opgeruimd van scheepswrakken in de Noordzee. Een gedeelte van de financiering van de expedities komt van de Nationale Postcode Loterij, die onze Healthy Seas Socks als prijs weggeeft aan haar winnaars. Deze sokken worden geproduceerd door Star Sock, een van de oprichters van het initiatief.

Het Healthy Seas-initiatief werkt daarnaast via C.I.V. Den Oever U.A. ook samen met vissers uit de haven van Den Oever om te voorkomen dat hun gebruikte netten naar de vuilstort worden gestuurd. In 2019 werd door de vissers 20.000 kg netten ingezameld voor Healthy Seas. Net als de “spooknetten” die door de duikers van de Noordzeebodem werden teruggewonnen, werden ook deze ingezamelde netten door Nofir verwerkt. Vervolgens worden deze verwerkte netten door Aquafil samen met ander nylon afval geregenereerd tot ECONYL ® -garen. Dit is een duurzame grondstof die wordt gebruikt voor de productie van sokken, badkleding, sportkleding, tapijten en meer.

Anderen lezen ook:  #suuntofotochallenge, maak kans op een Suunto D5

Vrijwillige duikers

Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden daarom verwijderen de vrijwillige duikers van Stichting Ghost Fishing niet alleen de verloren “spooknetten” van wrakken en riffen, maar documenteren zij ook hun activiteiten door middel van foto’s en video’s. Dit indrukwekkende beeldmateriaal wordt gebruikt om het publiek zich bewuster te laten worden over de verwoestende effecten die deze onzichtbare “spooknetten” op het leven in zee hebben. Naar schatting wordt jaarlijks 640.000 ton vistuig in zeeën en oceanen achtergelaten of verlaten (FAO / UNEP, 2009).

Duikgroepen over de gehele wereld volgen het voorbeeld van de Nederlandse vrijwillige duikers en als gevolg daarvan zijn Ghost Fishing-subgroepen opgezet in het Verenigd-Koninkrijk, Griekenland, Libanon, Egypte, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Costa Brava, Malta en recentelijk Polen.

Bekijk ook: Voor het eerst baby-oesters in de Noordzee