‘Duikongeval in de Grevelingen.’ Het is helaas niet zelden dat we zo’n bericht voorbij zien komen op social media. Speculaties volgen, maar vaak blijft uit wat er nu precies gebeurd is. Daarom is het noodzakelijk dat iedere duiker zijn duikongeval meldt bij de DOSA: Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. Zo leren we er allemaal van en maken we de duiksport weer een stukje veiliger.

Je vult je fles, komt aan bij de duikstek, maakt je gereed en gaat te water. Je maakt een mooie duik, ruimt je spullen op, praatje met je buddy en op naar huis. Gelukkig levert dit in de meeste gevallen geen enkel probleem op. Maar wat als er ergens in dit scenario iets verkeerd gaat wat direct met deze duik te maken heeft? Dan praten we over een duikongeval. Dit geldt overigens ook voor in het buitenland of tijdens je duiktraining in het zwembad.

DOSA

Wat ga je doen met datgene wat er gebeurd is? Houd je het voor je zelf of laat je anderen ook leren van de problemen die je tijdens dit traject hebt ervaren? Sinds een aantal maanden besteedt DUIKEN Magazine weer aandacht aan incidenten onder water in de rubriek ‘Van fouten leren’. Er wordt beschreven wat er onder of soms zelfs boven water misgaat en hoe een en ander uiteindelijk wordt opgelost. Doel van deze artikelen is anderen te laten leren van wat er fout is gegaan en hoe je deze probleemsituaties voorkomt. En hier komt de DOSA in beeld. De DOSA is ontstaan op initiatief van de Werkgroep Ongevallen Registratie (WOR) van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). De organisatie is onafhankelijk en dus geen onderdeel van welke duikorganisatie dan ook. DOSA onderstreept het belang van een centraal registratiepunt in Nederland voor alle duikincidenten en –ongevallen. De DOSA heeft contact met alle centra in Nederland die aan ziekenhuizen verbonden zijn en die beschikken over een decompressiefaciliteit.

Anderen lezen ook:  Slapende octopus lijkt te dromen

KNRM

Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de KNRM en enkele andere organisaties in Nederland die betrokken kunnen zijn bij duikongevallen, dat zij informatie doorspelen. Duikers hebben in 2016 weinig meldingen van duikongevallen doorgegeven. Er waren meerdere duikongevallen met een dodelijke afloop en er vonden vele incidenten onder water plaats. Toch kreeg de DOSA maar 14 meldingen door. Gezien het verschil in aantallen publicaties in Nederlandse media in verhouding tot het aantal DOSA-registraties, zijn niet alle duikincidenten/ongevallen gemeld. Hierdoor is DOSA niet in staat een analyse uit te voeren op alle voorgekomen incidenten. Waar het aan ligt? Of het meldpunt is onbekend of de duiker vergeet simpelweg het duikongeval te melden – je hebt wel andere dingen aan je hoofd. Toch is het noodzakelijk om het door te geven, is het niet voor jezelf dan wel voor een ander die ervan kan leren. En handig om te weten: het kan allemaal anoniem!

Hoe werkt een melding?

1 Ga naar www.duikongevallen.nl

2  Klik op menuonderdeel Incidenten

3  Klik op Sportduiken, Technisch duiken, Freediven of Melding door derden

4 De drie duiksoorten tonen vijf tabbladen (Algemeen, Duiker, Buddy, Incident, Inzenden) waarop je informatie kunt plaatsen. Bij Inzenden laat je personalia leeg indien je een anonieme melding wilt doen.

5 Melding door derden is voor als het een ander is overkomen en je weet dat er zich iets ongewoons heeft voorgedaan tijdens een duik. Bijvoorbeeld: je leest een artikel in de plaatselijke krant en ziet dat deze melding niet op de DOSA-site staat. Dan kun je als derden deze kennis van dit incident doorgeven. DOSA gaat er dan achteraan om te kijken of zij meer gegevens kunnen verzamelen.

Anderen lezen ook:  Zeehond Nylon weer terug in de Waddenzee

Belangrijk om te weten:

DOSA is niet geïnteresseerd in wie wat overkomen is, maar zij willen graag weten wat er gebeurd is en hoe het uiteindelijk is afgelopen.

DOSA is wel geïnteresseerd in de datum en plaats van het voorval om zo dubbele meldingen uit te sluiten.

Naam en locatie blijven anoniem bij publicaties op de website en in het jaarverslag.

Analyse duikongevallen 2017

In 2017 kreeg DOSA 33 meldingen, waarvan 2/3 afkomstig was van derden. 1/3 van de meldingen werd  gedaan door betrokkenen zelf. Wat viel er op in 2017:

– opnieuw medische problemen bij met name oudere duikers

– heel veel incidenten en ongevallen worden veroorzaakt door overschatting van de eigen vaardigheden door de duiker, knoeien aan eigen materiaal zonder voldoende kennis hiervoor te hebben en slecht onderhoud van materiaal

Lees het jaarverslag met een analyse duikongevallen 2017 op www.duikongevallen.nl

Bekijk ook: KNRM duikcampagne Check je hart!