Jarco Havermans van Ecomare ken je vast al van zijn leuke blog over de zeepaardjes. Dit keer vertelt hij ons over zeehonden en welke verschillende soorten zij in hun opvang hebben rondzwemmen, van gewone tot zeehonden met albinisme en melanisme.

“Per jaar vangen we zo’n 60 tot 80 zeehonden op”

Op dit moment hebben we 23 zeehonden in de opvang: 5 gewone zeehonden en 18 grijze zeehonden. Ecomare is de zeehondenopvang voor Texel, dieren worden bij ons gemeld door mensen die ze aantreffen op het strand, op de dijk, op het wad of rond het eiland. Mensen denken bij een zeehond op het strand aan problemen, maar dit is zeker niet altijd zo.

Ecomare

Wij proberen aan de telefoon te horen of er reden tot zorg is, hoe groot het dier is, hoe ver het van het water ligt en niet onbelangrijk: waar het zich bevindt. Als we twijfel over een zeehond hebben, dan gaan we zelf beoordelen of het dier hulp nodig heeft. .Zo niet, dan wordt het dier blauw gemarkeerd en blijft hij lekker op het strand. Zo ja, dan gaat hij mee naar de opvang.

In de opvang bij Ecomare

Bij binnenkomst wordt de zeehond beoordeeld door een dierenarts. Als behandeling mogelijk is, dan stellen we in overleg met de dierenarts een behandelplan vast. De zeehond wordt gewogen en aan de hand van het gewicht op een bepaald voedingsschema gezet. Daarna krijgt hij een plekje in de binnen-quarantaine, in een verblijf met vloerverwarming.

Als de dieren zelf eten en geen medicatie meer nodig hebben, mogen ze naar buiten. Als ze uiteindelijk weer helemaal gezond zijn en ongeveer 30 kg wegen, worden ze weer uitgezet.

Anderen lezen ook:  Documentaire Life on the rocks

Ecomare

Momenteel

Op het moment zwemt in de laatste fase van de opvang een hele speciale zeehond rond, genaamd Black Hors. Black Hors is een jonge, grijze zeehond met melanisme. Dieren met melanisme hebben een genetische afwijking waardoor het pigment melanine in overvloed geproduceerd wordt. Hierdoor zijn ze helemaal zwart. Bekendste voorbeeld hiervan is de zwarte panter. Black Hors is alweer helemaal gezond en kan als hij de 30 kg bereikt heeft, weer terug naar zee.

Ecomare

Grootte opvang

Qua vaste verblijven in de opvang kunnen we ongeveer 40 dieren een plekje bieden verdeeld over de verschillende fases. Vol zitten is natuurlijk geen optie, want dat betekent dat je een zeehond niet zou kunnen helpen. Met wat creativiteit kunnen we ook in uitzonderlijk drukke tijden alle dieren een plek bieden.

Ecomare

Bijzondere zeehonden

In de opvang is het een komen en gaan van dieren natuurlijk, we vangen ongeveer 60 tot 80 zeehonden per jaar op. Sommige dieren blijven je bij, andere vergeet je sneller. Voor mij waren in de afgelopen 5 jaar de meest speciale; Skyp,een prematuur geboren gewone zeehond; Donder, een jonge grijze zeehond die zo sterk was dat hij niet te hanteren was; Balou, een volwassen gewone zeehond die zeer ziek binnenkwam, maar die we uiteindelijk toch uit hebben kunnen zetten; Mika, 2-jarige grijze zeehond die we op de Razende Bol van zwerfvuil hebben bevrijd en nu nog in de opvang is; Betty, een 2-jarige grijze zeehond die als huiler in Engeland was opgevangen en als blind dier een jaar later in de opvang is gekomen.

Anderen lezen ook:  Een visportret, kwestie van geduld

Betty is niet uitzetbaar verklaard en gebleven in onze vaste groep; Snow-white, de tegenhanger van Black Hors, dit was een jonge gewone zeehond met albinisme. En ja, Black Hors komt ook zeker in dit rijtje terecht!

www.ecomare.nl

Ecomare

Ook interessant voor jou:

Farne Islands. Roofdieren met een hoog knuffelgehalte

Gewone zeehonden terug als invloedrijk roofdier in Waddenzee en kustzone