Een dag aan boord van een liveaboard. Je boekt een vakantie als deze om lekker te duiken en die kans word je dan ook volop gegeven. Iedere dag organiseren ze 3 tot 5 duiken voor je en dat avontuur begint al voor het ontbijt. Na een klopje op je deur om je te wekken, kun je iets eten als je wilt, maar het ontbijt wordt pas na de eerste duik geserveerd. En dus krijg je eerst een briefing en spring je het water in voor het eerste duikavontuur van de dag. Eenmaal terug aan boord kun je na de maaltijd heerlijk relaxen, waarschijnlijk onderweg naar de volgende duiklocatie.

De een grijpt een boek, de ander luistert muziek en de derde werkt aan een prachtige bruine vakantiekleur, maar iedereen relaxt. En dat ritme van duiken-eten-relaxen wordt continu herhaald. De cruise director vertelt je vaak tijdens de maaltijden waar ze nu heen gaan en wanneer je de volgende briefing krijgt. En iedere activiteit, of het nu een duikbriefing is of een maaltijd wordt aangekondigd door de scheepsbel te luiden. Je hoeft dus niets te doen, alles wordt voor je geregeld.

Relaxt op reis met een liveaboard? Boek je reis naar de Tukangbesi  eilanden

Duikprocedures

De een gebruikt zodiacs, de andere een skiff of dhoni en in sommige gevallen spring je van de grote boot, maar ergens zal je worden uitgelegd hoe je het beste van deze boten te water kunt gaan en hoe je weer veilig aan boord kunt komen. Uiteindelijk begint iedere trip met een check-duik waar je je set test, lood controleert en een boei oplaat. Toch zijn er een aantal regels die op iedere trip gelden. Realiseer je dat je op zee bent en die is enorm groot en sterk. Daarnaast heeft de crew manieren om je veilig en comfortabel te houden en vooral een goed idee waar je boven komt. Doe geen gekke dingen maar volg de briefing en de volgende regels:

  • Voor de briefing tank controle: Check de druk en je gasmengsel en vul waar gevraagd het nitrox logboek in en dat alles voordat de briefing start.
  • Wil je duiken, dan volg je de briefing: Dit is niet een vraag maar een voorwaarde. Weet waar je duikt en wat het plan is en volg dat plan. Duik je niet, laat dit dan vooraf aan je gidsen weten zodat je de briefing niet onnodig vertraagt.
  • We duiken in groepen: de groepen wisselen met de dag en bepalen welke groep als eerste gaat duiken. Geef de duikers van de andere groep de ruimte op het duikdek om zich om te kleden.
  • Buddysysteem: Je checkt elkaar en je duikt met elkaar, zonder buddy duiken is uit den boze.
  • Volg de gids: Soms is het volgen verplicht en soms is het vrijwillig, wat het ook is, zodra je een gids passeert dan betekent dat jij de gids niet meer volgt.
  • Markering boot: Duik je vanaf het grote schip dan hangt er een vlag of een tank met automatenset naast de boot. Als de crew deze uit het water haalt, dan worden de motoren gestart. Zie je dit bij je eigen boot of die van een ander tijdens je duik, daal af tot 10 meter, ga naar het rif en maak daar evt. je veiligheidsstop. De crew komt je halen.
Anderen lezen ook:  Gratis marine biologie cursus vanaf de Malediven!

aan boord

  • Er zijn grenzen: Blijf binnen de grenzen van je certificering en de maximale duikdiepte, welke in de regel 40 meter is. Houd je aan je limieten van je duikverzekering.
  • Niet alleen en niet in de blue: Tijdens je duik blijf je bij je buddy en houd je altijd een visuele referentie op een wrak, ankerlijn of een rif. Verlies je je buddy of de referentie, zoek dan 1 minuut, maar stijg daarna op, maak een veiligheidsstop en breek je duik af tot je het gemiste weer gevonden hebt.
  • Geen mes en geen handschoenen: Over het algemeen zijn deze niet toegestaan om het rif en onderwaterleven te beschermen.
  • Raak niets aan neem niets mee en voer niet
  • Maak een veiligheidsstop: Blijf binnen de nultijden en maak altijd een veiligheidstop van 3 minuten op 5 meter.
  • Iedereen duikt met een boei: deze SMB laat je op tijdens je veiligheidsstop om een zodiac te roepen of je zelf zichtbaar te maken voor overig vaarverkeer.
  • Jouw materiaal is jouw verantwoordelijkheid: Het veilig, heel en compleet houden van je duikset en toebehoren is te allen tijde jouw eigen verantwoordelijkheid. Blijf dus je set controleren en verlies niets. Zodra je terugkomt van de duik haal je de 1e trap van de fles, zodat ze deze direct voor je kunnen vullen. Ruim je spullen op in je box en hang je pak op met rits dicht.

Alle crew aan boord helpt je bij alles wat je nodig hebt, of het nu speciale eetwensen zijn, het dragen van je duikset of het aandoen van je vinnen. Ze zijn er voor jou en laat hun gewoon weten als je hulp wenst, ze hebben het allemaal al eerder gezien.

Anderen lezen ook:  Haal alles uit je Olympus Tough TG-5

aan boord

Problemen en kosten voorkomen

Afhankelijk van waar je duikt en het soort duiken dat je maakt zul je eventueel speciale materialen nodig hebben. Denk aan rifhaken of nudipointers, lampen of speciale kleding of tanks. Vraag vooraf na of er speciale middelen nodig zijn en of je die aan boord gratis krijgt of moet huren of kopen. Of nitrox gratis is en hoe zit het met drankjes aan boord of een cursus die je wilt volgen. Laat je vooral niet verrassen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, daarom een aantal tips om problemen en kosten te voorkomen:

  • Respecteer het minimale duikniveau: vaak is deze gesteld op een Advanced brevet met 50 duiken. Het duiken vanaf een liveaboard kan erg uitdagend zijn, de regels zijn er niet voor niets.
  • Certificeringen en medische keuring: neem ze mee en zorg ervoor dat je ze hebt. Zonder mag je niet duiken.
  • Gebruik je eigen insert: Heb je een INT- aansluiting, neem dan je eigen insert mee, zodat je zeker weet dat alles past. Laat je automatenset niet vlak voor de reis servicen en ken al het duikmateriaal dat je meeneemt.
  • Breng een lamp mee
  • Iedereen duikt met computer en SMB

Alles wat je aan boord extra gebruikt kost geld. Vaak zijn koffie, thee, water en maaltijden inbegrepen plus lood en een 12 liter fles. Alles wat je daarbuiten nodig hebt, kost geld en is beperkt beschikbaar. Doe dus op voorhand navraag en laat je niet verrassen.

Geld en rekening

Aan het einde van je reis, vaak voordat je bij de haven terugkomt, wordt de rekening opgemaakt. Alles wat je aan boord hebt genomen moet nog worden afgerekend, al zijn er reizen waarbij vrijwel alles bij de prijs is inbegrepen. Als de rekening is opgemaakt, zal deze met jou gecontroleerd worden en kun je deze betalen. In de regel accepteren ze cash in dollars en/of euro’s en de lokale munt eenheid. Ook betaling met creditcard is mogelijk, maar wees niet verbaasd als ze hiervoor kosten in rekening brengen. Het is verstandig vooraf de betaalmogelijkheden en eventuele kosten na te vragen bij de operator.

Anderen lezen ook:  Duiken en duizeligheid

aan boord

Een fooi is gebruikelijk

Wij Nederlanders zijn het niet gewend, maar een fooi geven is gebruikelijk als je een liveaboardreis maakt. De gidsen en de crew krijgen natuurlijk loon, maar een aanzienlijk deel van hun inkomsten komt echter van de fooien. Wij vinden dat misschien raar, maar de praktijk wijst uit dat hierdoor iedereen net dat stapje meer doet om jou een supervakantie te geven. En dat mag natuurlijk wel gewaardeerd worden.

Het geven van fooi wordt in de regel georganiseerd, op die manier krijgen niet alleen de gidsen een goede fooi, maar ook de assistent-chef die de vaat doet in de keuken. Maar hoeveel fooi moet je nu achterlaten? Je wilt niet goedkoop overkomen maar ook niet te veel uitgeven, we blijven toch Nederlanders. De algemene regel is 10% van de som die je betaald hebt voor de bootreis. Het klinkt erg veel, maar als je bedenkt dat er 15 tot 18 personeelsleden zijn die dag en nacht voor je klaar staan, dan valt het uiteindelijk wel mee.

De fooien moet je contant betalen en in een munteenheid die ze ook daadwerkelijk kunnen wisselen. Dus heb je nog wat geld over van je reis naar Korea, dat geld kun je ze helaas niet geven omdat het vaak lokaal niets waard is. Ook het wisselen van munten kunnen ze vaak niet, dus houdt het bij papiergeld in een algemene munteenheid. Bereken voor je vertrek de 10% van je bootreissom en neem dat geld contant mee in euro’s of dollars, zodat je altijd genoeg geld hebt en je kun het eventueel later altijd voor iets anders gebruiken mocht je het niet aan fooi uitgeven.

Tekst en foto’s: Anke Westerlaken

Bekijk ook: Liveaboard duiken, wie wil dat nu niet?