West-Papoea is rijk. Gelukkig. Helaas zitten er altijd twee kanten aan een medaille. Vroeger waren het kostbare specerijen, paradijsvogels en parels, maar nu krijgen waardevolle bodemschatten zoals goud, koper, aardgas en tropisch hout veel politieke interesse.

Het westelijke deel van het immense eiland Nieuw-Guinea wordt herhaaldelijk getroffen door afscheidingsbewegingen van individuele stamgroepen die zich verzetten tegen de Indonesische regering. De regering reageert met militaire hardheid en verdrijving van de inheemse bevolking uit hun eeuwenoude gebieden. Toch reizen duikers hierheen. En we merken alleen iets van dit alles als we er specifiek interesse in tonen. Wat echter meteen opvalt bij onze aankomst? Zelfs hier aan het schijnbare einde van de wereld drijft er plastic afval in de zee. Vooral rond de havenstad Sorong. Hoe verder je je verwijdert van deze snelgroeiende stad, hoe beter het wordt – tot onze opluchting. 

We brengen twaalf nachten door aan boord van de elegante Indo Siren. Het programma omvat 35 duiken en ongeveer 740 nautische mijlen. Onze houten motorsailer van de Phinisi-klasse vaart rustig door de Seramzee, terwijl we ons tussen de duiken door laten verwennen door de bemanning met massages en lekker eten.

Wat onderscheidt West-Papoea van andere duikbestemmingen? Kleurrijke en visrijke onderwaterlandschappen zijn elders immers ook te vinden. Het is hier gewoon de overvloed aan kleuren en vormen die indruk maakt. Het lijkt groter en op de een of andere manier chaotischer in de onderwaterstructuur in de Seramzee. Deze enorme dichtheid aan begroeiing en vis van elke grootte. Waar je ook onder water kijkt: overal barst het van het leven. 

Anderen lezen ook:  West-Papua: Raja4Divers: een flinke portie rust en ontspanning

Duiken in de Dampier Strait tussen Sorong en het ten noordwesten gelegen eiland Halmahera onthult het geheim van deze barokke weelderigheid bij matige stroming: plankton! Er is hier een overvloed aan voedsel voor zowel grote als kleine zeedieren, waardoor elk stuk substraat een weelderig bloeiend landschap is geworden. Moeder Natuur heeft haar hoorn des overvloeds uitgestort over deze betoverende zee-tuinen.

Het grote eiland Misool bevindt zich aan de zuidelijke rand van het Raja Ampat-gebied. Hier bereiken het kleurenspectrum en de dichtheid van de zachte koralen hun hoogtepunt. 

Een ander hoogtepunt en meteen de waanzinnige afsluiting van onze reis beleven we in de Triton Bay.

Het zijn niet alleen de adembenemende riffen zoals Little Komodo of Larry’s Heaven die ons doen stralen. In de Bitsyara-baai, die behoort tot het Triton Bay-gebied voor de havenstad Kaimana, liggen zo’n 20 bagans. Vanaf deze drijvende houten platforms wordt ansjovis gevangen met behulp van grote netten, wat walvishaaien aantrekt.

West-Papoea is het westelijke deel van het equatoriale eiland Nieuw-Guinea en maakt deel uit van de Republiek Indonesië, terwijl het oostelijke deel bekend staat als Papoea-Nieuw-Guinea en een onafhankelijke staat vormt. Raja Ampat is een archipel in het westen van deze regio, bestaande uit de vier belangrijkste eilanden Misool in het zuiden, Salawati en Batanta in het oosten, en Waigeo in het noorden. Triton Bay ligt ongeveer 700 kilometer ten zuiden daarvan, in de buurt van de kleine havenstad Kaimana. 

Het hele verhaal lezen en meer reisinfo West-Papoea? Bestel dan Duiken Magazine van november 2023 hier! 

Anderen lezen ook:  Scuba Republic Indonesia: gezellig cosy duikcentrum op Raja Ampat