De Haaksgronden bij Den Helder is een verraderlijk gebied waar door de jaren heen vele schepen onder de zeespiegel zijn verdwenen en nu op de zeebodem liggen met tal van vergeten verhalen. Bijna 200 scheepswrakken liggen verborgen in het zand en van tijd tot tijd onthult de zee of de mens delen van hun verhaal. Wat voor schepen waren het, wie was de bemanning en zijn zij gered of met het schip naar de zeebodem verdwenen?

Gezonken Reddingen

Het Nationaal Reddingmuseum heeft de verhalen van zeven van deze scheepswrakken en de legendarische reddingsacties die bij het vergaan van deze schepen gemoeid waren verwerkt in de bijzondere expositie Gezonken Reddingen. De reddingacties werden uitgevoerd door de heldhaftige redders van Den Helder en Huisduinen. Het levert prachtige en spannende verhalen op die bol staan van moeilijkheden, gevaren, ontberingen, onverschrokkenheid, heldendom en familieleed.

Zee aan informatie

De expositie bevat verder een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit verraderlijke gebied. Deze informatie wordt vormgegeven op een unieke interactieve wrakkenkaart. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze expositie iedereen.

https://youtu.be/8zO7TVa2ono

Opening expositie

Vandaag vrijdagmiddag 2 juli werd in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers de nieuwe expositie Gezonken Reddingen geopend door de directeur van het Waddenfonds, de heer Gerben Huisman. Naast een welkomstwoord van directeur Jan de Ruiter spraken o.a. Jeroen Lemmers van de Northseadivers en Janneke Bos van Rijkswaterstaat. Ter afsluiting las stadsdichter van Den Helder Yanaika Zomer een gedicht voor. Hierna opende de directeur van het Waddenfonds de expositie door de bel te luiden. Vanaf zaterdag 3 juli is de expositie geopend voor het publiek.

Anderen lezen ook:  In de laatste 10 jaar 20.000 nieuwe zeedieren ontdekt

Realisatie

De realisatie van de expositie was mede mogelijk door de samenwerking met de Northseadivers, Periplus Archeomare, Museum Kaap Skil en het Marinemuseum. Zij hebben geholpen met het verzamelen van de relevante gegevens van de wrakken en de objecten die te zien zijn in de expositie.

Dankzij de brede steun van verschillende fondsen: Waddenfonds, Mondriaanfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Stichting Ondernemers aan Zee en de Coöperatiefonds Rabobank kon het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers dit project realiseren.

www.reddingmuseum.nl

Ook interessant voor jou:

Mirko Diving Center: «Op korte afstand varen liggen veel oorlogswrakken»

De oorlogsschepen van Scapa Flow