Santa Maria, het gele eiland, maakt deel uit van de Azoren en is een waar onderwaterparadijs met zestig duiklocaties. Het milde klimaat in combinatie met een watertemperatuur tot 26 graden en een zicht van 40 meter zorgen voor ideale duikomstandigheden in de periode van juni tot oktober.

Vanwege de hogere watertemperaturen in vergelijking met bijvoorbeeld het eiland Pico, kunnen hier andere soorten worden waargenomen tijdens het duiken. Wat dacht je van walvishaaien?!

Bait balls

Blauwe en mako-haaien ontbreken, maar duiken bij de pinnacles is spectaculair en uitdagend. In het blauwe water bij duiklocaties Ambrosio of Pedrinha zie je regelmatig duivelsroggen. De afgelopen jaren zijn het echter vooral de majestueuze walvishaaien die hier vanaf half juli de aandacht van duikers trekken.

Ook de enorme scholen met barracuda’s en sardines zijn onvergetelijk. Een bijzonder hoogtepunt is het snorkelen in een bait ball waar tonijnen, barracuda’s, jacks en zelfs trekkervissen jagen. Deze vissoorten jagen vaak samen met walvishaaien in bait balls. Afgelopen jaar heeft Netflix hier gedurende drie maanden een adembenemende aflevering opgenomen in samenwerking met duikcentrum Pico Sport voor een nieuwe documentaire serie over oceanen.

Walvishaaien

Dankzij het onderzoek van Jorge Fontes weten we nu iets meer over de migratieroutes van de walvishaaien. Elk jaar geven deze dieren ons vraagtekens, omdat ze steeds weer in hetzelfde ondiepe water te vinden zijn. Uit eerste onderzoek is gebleken dat het waarschijnlijk dieren zijn die migreren op de thermische lijn van de Atlantische Oceaan en afkomstig zijn uit Suriname, de Golf van Mexico en de Sargassozee.

Anderen lezen ook:  Waarom zijn er zoveel duivelsroggen bij de Azoren te vinden?

Vanaf half juli vormen ze enorme voederballen van snipvissen en makreel. Dat is superspannend, want waarom reizen deze reuzen helemaal door de Atlantische Oceaan? Blijkbaar zijn het warme water en de rijke voedingsbodems de indicatoren die de migratie op gang brengen. De dieren lijken te weten dat er vanaf augustus enorme scholen vissen te vinden zijn rond Santa Maria. Nu willen we weten hoe ver deze dieren zich in de Atlantische Oceaan verplaatsen.

Bescherming trekroutes

Alleen door serieus onderzoek is het mogelijk om beschermingszones voor trekroutes vast te stellen en visserij te verbieden. Ook de transatlantische scheepvaart moet worden beheerd, omdat veel diersoorten op deze routes migreren. Bultruggen migreren van de Silverbanks naar Noorwegen en de Barentszzee.

Dat kon de Noorse onderzoeker en natuurfotograaf Audun Rikardsen bewijzen met behulp van een satelliettag. De Europese paling migreert naar de Sargassozee om zich voort te planten. De tonijn migreert in de Atlantische Oceaan. De jonge Atlantische bonito’s (makreelsoort) worden geboren in de Golf van Mexico en trekken naar de westelijke Atlantische Oceaan.

Onechte karetschildpadden leggen hun eieren in de Bahama’s en reizen vervolgens in de Golfstroom die de Azoren passeert. Daarom is het tijd om dit alles te documenteren en de beschermde gebieden en visserijquota in de Atlantische Oceaan te reguleren.

Wil je kennismaken met het unieke duikgebied rond Santa Maria?

Pico Sport biedt verschillende mogelijkheden om de duikgebieden rond het eiland Santa Maria te verkennen. Deelname is mogelijk voor advanced duikers die minimaal tot 30 meter diep mogen duiken. Bekijk hier de aanbieding voor de Whale Shark and Dive weeks Santa Maria at Quinta do Falcao.

Meer info op pico-sport.com

Anderen lezen ook:  Hoe een inheemse rover de dominantie van invasieve zonnebaars voorkomt

Ook interessant voor jou:

Duiken met blauwe haaien in Europa!

Overdonderend wildlife op Pico, Azoren