Heel belangrijk: je fles laten keuren! Zo voorkom je ongelukken en weet je zeker dat je veilig te water kunt. Je fles laat je keuren bij de erkende duikwinkels.
Stap 1: lucht eruit
Als je je duikfles naar de keuring brengt, laten we in eerste instantie de lucht eruit lopen. Daarvoor gebruiken we een ‘silencer’ omdat het geluid van de ontsnappende lucht slecht is voor je oren. Ook zul je zien dat de lucht dermate afkoelt dat de kraan en de silencer bevriezen. Als je dat ziet, snap je ook waarom een ademautomaat onder water zou kunnen bevriezen.
Stap 2: demonteren kraan
Daarna demonteren wij de kraan. Dat betekent dat wij de kraan van de fles halen. De fles krijgt een code corresponderend met een keuringskaart mee. Ook de bijbehorende kraan krijgt deze code en een deel van de keuringskaart. Op de keuringskaart wordt genoteerd: hoe groot de fles is, voor welk gas hij geschikt is, welk merk de fles is, wat het oorspronkelijke gewicht is, wat het eerste jaar van keuring is en ten slotte op wat de testdruk is waarmee hij gekeurd moet worden.
Stap 3: keuring duikfles
Het keuringsinstituut controleert deze gegevens en keurt daarna de fles. Bij een keuring wordt de elasticiteit van het materiaal – ijzer, aluminium en/of carbon – gecontroleerd. De fles mag niet te veel uitzetten als hij op druk gebracht wordt. Tevens wordt de fles op uitwendige en inwendige roest gecontroleerd en altijd inwendig gestraald.
Stap 4: onderhoud kraan
De duikwinkel zelf onderhoudt meestal – tenzij de klant dat niet wil – de kraan. Dat betekent dat alle rubber O-ringen, kunststof plaatjes en eventueel andere onderdelen vervangen worden. Daarna wordt de kraan weer in elkaar gezet.
Stap 5: monteren kraan
Wanneer de fles terugkomt van het keuringsinstituut wordt de kraan met behulp van de corresponderende codes weer bij de juiste fles gezocht. Voor het monteren van de kraan op de fles worden de aanduidingen op de fles en de kraan gecontroleerd. Tot slot ‘voelt’ de specialist of de juiste kraan op de juiste fles zit. Niet passende kranen lopen te soepel in het begin en lopen aan het einde vast en moeten met geweld verder worden gedraaid. Uiteindelijk worden netje, voet en handvat gemonteerd. Als laatste wordt de fles gevuld.
Tekst & Foto’s: Pacific Diving Reeuwijk