Fluor-duiken wordt steeds populairder onder duikers. Je kunt natuurlijk materiaal hiervoor huren, maar een eigen fluor-lamp is uiteraard veel handiger! Willem Versluis test de nieuwe Sea Dragon Fluoro-Dual Beam van SeaLife op de Filipijnen.

Tekst en foto’s: Willem Versluis

Het sprak mij altijd al wel aan, foto’s die gemaakt zijn met een fluor-lamp. Het geeft toch een bepaalde mystiek aan een foto die het net even anders maakt dan alle andere foto’s. Nu heeft SeaLife dit voorjaar een nieuwe fluor-lamp uitgebracht die het blauwe led-licht op een nog iets andere golflente uitzendt, namelijk tussen de 450 en 460 nm. Dit zou een nog beter effect moeten geven. Ik ben heel benieuwd en neem deze nieuwe lamp mee naar Cabilao op de Filipijnen.

Voor de eerste nachtduik klik ik de SeaLife Fluoro-Dual Beam op de flexarm en doe de speciale gele filters voor de camera en mijn masker. Deze filters halen voor een groot gedeelte het blauwe licht weg zodat je de effecten van de fluor-reactie nog beter ziet. Als je de eerste keer je lamp aanzet, weet je echt niet wat je ziet! Je duikt in een lichtblauwe zweem en overal om je heen schieten de felle kleuren je tegemoet. Het is echter wel even wennen omdat je buiten je lichtbundel bijna niets ziet. Alles wat je wel ziet, is anders dan normaal. Wanneer ik eenmaal gewend ben aan het licht weet ik gewoon niet waar ik moet beginnen met fotograferen.

Het eerste wat opvalt, is dat de vele lederkoralen opeens felgroen zijn en als het ware je tegemoet springen. Een anemoon die overdag gewoon wit is, is nu ineens paars met gele puntjes en ook de porseleinkrab die erop zit geeft een mooi effect. Maar de volgende anemoon kan gewoon weer een andere kleur hebben of zelfs helemaal niet reageren op het licht! Vooral de harde koralen geven de speciale reactie waardoor er bij sommige soorten een bijna buitenaards landschap ontstaat. En dan ben je druk bezig met het fotograferen van een koraal, als er in je ooghoek opeens iets onder je door zwemt met wel een heel vreemde kleur… Even zoeken waar het gebleven is en ja hoor, een murene! Maar dan knaloranje! Sommige viltkokeranemonen geven overdag al een soort fluor-effect, maar met de lamp erop weet je helemaal niet wat je ziet. De fluorgroene en oranje kleuren schieten gewoon tussen het zeegras uit.

Anderen lezen ook:  Dolfijnen baren minder jongen door warmere oceaan

Ook sommige vissen reageren op het licht. Zo wordt de overdag zo goed gecamoufleerde schorpioenvis opeens knalrood en blijft er van zijn camouflage weinig over. Het rare is wel dat van dieren waarvan je verwacht dat ze zullen reageren op het licht, er soms niets gebeurt. En juist de dieren waarbij je geen verwachtingen hebt, zijn er vaak de mooiste effecten. Er zullen mensen zijn die dit absoluut niet mooi vinden omdat ze het niet écht vinden, maar er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open. Met voor de onderwaterfotografen onder ons weer een geheel nieuwe uitdaging.

Sea Dragon Fluoro-Dual Beam

De complete set met o.a. Flex-Connect Single Tray, Flex-Arm en bijbehorende filters voor de lamp en masker kost € 499.

www.sealife-cameras.com

Bekijk ook: Haaien fotograferen, National Geographic fotograaf Nuno Sá vertelt zijn geheim