De derde generatie van de SeaLife Microserie is een feit, de SeaLife Micro 3.0 is vanaf nu verkrijgbaar. Het is een videocamera die echt gebouwd is voor onder water en waarmee je zeker ook een hele mooie foto kan maken. Wat is er anders en hoe bevalt het? Onderwaterfotograaf Willem Versluis test het in eigen land.

Tekst en foto’s: Willem Versluis

Wat gelijk opvalt als je de camera in je handen hebt, is dat hij er net als zijn voorgangers lekker stevig en robuust uitziet. Hij is permanent geseald en heeft dus geen O-ringen waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een volloper.

Tevens hoef je hier dus ook geen onderhoud aan te doen. Hij is tot 60 meter waterdicht en echt voor duikers gemaakt, dit is heel anders dan veel losse camera‘s in een onderwaterhuis. Het opladen en uitlezen gebeurt dan ook vanaf de buitenkant zonder dat er iets open hoeft aan de camera.

Onderwaterfotograaf Willem Versluis test het in eigen land.

Hiervoor gebruik je een speciale adapter aan de onderkant. Ook een geheugenkaart hoeft er niet in, want hij heeft een vast geheugen van 64 GB. Dit is ruim voldoende voor uren video en duizenden foto’s. Het uitlezen van de Micro 3.0 kan overigens ook via zijn eigen wifi-verbinding.

De app is kosteloos te downloaden in zowel de Apple-store als de Google Play Store. De beelden kan je dan rechtstreeks op je smartphone of tablet bekijken en natuurlijk ook delen met je vrienden en familie via social media.

Update batterij

De Micro 3.0 ligt goed in de hand en door zijn inmiddels van SeaLife bekende grote pianotoesten, is hij heel gemakkelijk te bedienen. Zelfs in het Nederlandse koude water met dikke handschoenen aan.

Het 2.4” TFT lcd-kleurenscherm geeft een perfect beeld onder water. Alle instellingen zijn ook duidelijk afleesbaar in het scherm. Ten opzichte van zijn voorganger zijn de beeldpunten verdubbeld naar 260.000. De batterij heeft ook een update gekregen.

De SeaLife Micro 3.0 is permanent geseald en heeft dus geen O-ringen. Je hoeft daarom niet bang te zijn voor een volloper.

Na twee duiken van 90 minuten in water van 20 graden is de batterij nog half vol. Dit zal betekenen dat je op je vakantie de hele dag kan filmen zonder dat je hoeft op te laden.

Anderen lezen ook:  “Scuba Sur Gran Canaria: veiligheid en persoonlijke aandacht staan op nummer 1.”

De 3.7 volt batterij heeft een capaciteit van 2000 mAh. Als je de camera aanzet en je drukt op de menuknop, valt direct het duidelijke en zeer overzichtelijke menu op. Je krijgt gelijk een keuzeknop voor snel kiezen, hier kan je de keuze maken tussen land en onder water.

Kies je voor onder water dan krijg je de keuzes duiken, snorkelen of externe lamp. Selecteer één van de opties en de camera zegt «dat was makkelijk» en je bent klaar om te filmen of te fotograferen. Voor de duiker die zich er niet al te veel in wil verdiepen, is dit dus de meest gebruiksvriendelijke instelling.

«Dankzij de ingebouwde kleurcorrectiefilters krijg je toch mooie opnames. Een externe lichtbron is niet nodig.»

De SeaLife Micro 3.0 test

Natuurlijk zijn er ook vele opties die je wel zelf kan instellen, maar daarvoor gaan we eerst onder water. Helaas kan ik de SeaLife Micro 3.0 niet meenemen naar een prachtige bestemming, maar duiken om de hoek is ook superleuk.

De omstandigheden in ons Nederlandse water zijn meestal toch wel anders dan in de heldere blauwe wateren waar de camera‘s ontwikkeld worden. Dit blijkt ook gelijk als ik te water ga, want het zicht is matig tot slecht te noemen. Maar dat geeft gelijk een mooie uitdaging om de camera onder deze omstandigheden te testen.

Doordat het water groen is en het zicht slecht, kan ik gelijk kijken wat de ingebouwde filters doen en tevens de diverse witbalansfuncties uitproberen. Het zicht laat te wensen over, maar daardoor kunnen we de effecten in ons groene water misschien zelfs wel beter zien.

e camera heeft namelijk een zeer uitgebreide zelf in te stellen witbalans. Je kan hier kiezen voor automatisch, maar hij heeft ook ingebouwde kleurcorrectiefilters.

Anderen lezen ook:  Onze crew maakt de liveaboards uniek!

Twee roodfilters voor in het blauwe water, maar ook een speciaal filter voor in het groene water. Dit geeft in vergelijking met vele ander camera‘s een groot voordeel dat je niet met losse kleurfilters hoeft te werken om toch een goed beeld te krijgen zonder externe lichtbronnen.

Zoek de verschillen: handmatige witbalans (boven), met groenfilter (midden) en gebruik SeaLife Micro 3.0 Pro 3000 set (onder).

Wat ook nieuw is aan de Micro 3.0 is de handmatige witbalans, deze kan je op iedere diepte zelf instellen met behulp van een wit of grijs oppervlak. Het effect van het groenfilter is goed merkbaar en hier kan je zeker tot niet al te grote dieptes al goede beelden mee maken zonder extern licht. De handmatige witbalans werkt goed en dit kan je natuurlijk op alle dieptes gebruiken.

De grote knoppen op de camera maken dit ook heel gemakkelijk om onder water te doen. Ook de ISO-waarden kan je zelf instellen van 100 t/m 3200, maar in de hoge waardes ga je toch wel ruis zien in de beelden. Natuurlijk kan dit ook op de automatische stand.

Daarnaast kan je de belichtingswaarde zelf instellen van +2 tot -2, dit is zeker goed bruikbaar in de donkere Nederlandse wateren, maar ook in het tropische water met het witte zand als ondergrond.

Zeker voor de duiker die iets meer wil dan de automatische stand, zijn dit mogelijkheden die hele nieuwe uitdagingen kunnen bieden voor een net iets beter en mooier beeld.

Zoek de verschillen: handmatige witbalans (boven), met groenfilter (midden) en gebruik SeaLife Micro 3.0 Pro 3000 set (onder).

Gebruik extern licht

Het gebruik van extern licht is natuurlijk ook een optie, ik heb dan ook beelden gemaakt met de Pro 5000 set. Dit zijn twee foto/videolampen van SeaDragon van elk 2500 lumen op een duel tray in combinatie met de Flex-connect handgrepen.

Deze lampen hebben een warme kleurtemperatuur waardoor de beelden nog meer spreken. Het gebruik van lampen heeft toch wel mijn voorkeur omdat je zo de meeste kleur in je beelden krijgt.

Anderen lezen ook:  Kunstmatig rif Saba, restauratie van koraalriffen

Haarscherp

De lens is een vaste 100° groothoeklens die een focus heeft van 40 centimeter tot oneindig. Dit is in vergelijking met zijn voorganger iets minder en bij de Micro 2.0 kon je ook de beeldhoek instellen van 80° naar 100° en 130°. In het begin is dit wel even wennen en gaf het wat onscherpe beelden.

Met de optionele macrolens breng je de focus terug naar 10 tot 15 cm. Deze macrolens is een zogenaamde natte voorzetlens die je gewoon tijdens je duik kunt wisselen. De beelden zijn haarscherp, zowel op de foto als op de video, al is er in de beeldhoeken wel iets onscherpte te zien. Maar dit vind ik niet al te storend.

Nu heb ik ook alleen nog maar de beschikking over de oude macrolens, omdat de nieuwe nog onderweg is vanuit Amerika. Als het goed is, moet dit dan ook geheel opgelost zijn.

SeaLife ambassadeur Willem Versluis maakt ongeveer 75 duiken per jaar, waarvan de helft in Zeeland.

Video

Voor filmen heb je nu de mogelijkheid om dit te doen in 4K Ultra HD met 30fps of in 1080p HD met 120fps wat echt een grote verbetering is. De bestanden zijn natuurlijk wel een stuk groter dan dat je gewend bent, maar met de 64 GB opslag moet dat geen probleem zijn.

Foto‘s kan je opslaan in JPEG, maar nu ook in RAW + JPEG.  Met een foto geschoten in RAW heb je veel meer mogelijkheden om de kleurbalans van je foto later op de computer aan te passen.

Ook deze bestanden zijn een stuk groter, maar geeft voor de duiker die iets meer wil doen aan de nabewerking  van zijn foto’s, natuurlijk weer veel meer uitdaging en mogelijkheden.

Conclusie SeaLife Micro 3.0

De SeaLife Micro 3.0 is een robuuste camera die door zijn grote pianotoetsen makkelijk te bedienen is. De 4K en RAW-functies zijn een hele grote stap vooruit en biedt zeker voor de duiker die iets meer wil, perspectief.

Door de functies die je nu zelf in kan stellen is hij net een stukje interessanter dan vele andere camera’s. Maar ook voor de duiker die gewoon leuke foto’s en een goed filmpje wil maken is hij interessant, want ook op de automatische stand zijn de beelden heel erg mooi.

Een pefect duo, de Sea Dragon 3000F Auto foto/videolamp en de SeaLife Micro 3.0.

SeaLife Micro 3.0

16MP SONY® 1 / 2.3” beeldsensor

64 GB intern geheugen

Waterdicht geseald

Pianotoetsen

JPG- en RAW-beeldopname

Ingebouwde onderwater- kleurcorrectie

Burst-opnamen met volledige resolutie van 16 MP

Prijs: € 719

www.sealife-cameras.eu