Paradijselijk witte stranden bedekt met een laag afval, prachtige zeeschildpadden verstrikt in een stuk visnet en gestrande zeevogels, levenloos met plastic flessendoppen in hun maag. De desastruese gevolgen van plasticvervuiling zijn wereldwijd zichtbaar. Ook in de mooie Caribische natuur. Plasticvervuiling houdt zich niet aan landsgrenzen, maar verspreidt zich met stromingen van de zee over uitgestrekte gebieden. Daarom is een aanpak per land minder impactvol dan wanneer de landen in een regio gezamenlijk het probleem tegengaan. En dat is wat ze nu in het Caribisch gebied gaan doen!

Vervuiler aanspreken

En een goede aanpak begint bij het voorkomen van de plasticvervuiling. En goed onderzoek draagt daar enorm aan bij. Door niet alleen afval in te zamelen, maar ook de bijbehorende data, kunnen we de bron van de plasticvervuiling achterhalen en daarmee de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afval dat ze produceren aanspreken op hun verantwoordelijkheden.

Gestart op Bonaire

Merijn Hougee, oceaanexpert van WWF-Nederland, is een ervaren onderzoeker op het gebied van aangespoeld afval. In september heeft hij vrijwilligers op Bonaire getraind om te kunnen helpen bij het plasticonderzoek. Het onderzoek is gebaseerd op de richtlijnen van de OSPAR-Commissie. OSPAR is een afkorting voor de Oslo Parijs-conventies, een internationale conventie waar afspraken zijn gemaakt over bescherming van de natuur in de noordoost Atlantische zeeën.

Europees verbod op plastics

In Europa wordt deze ‘OSPAR-methode’ al meer dan 10 jaar gebruikt om een goede kennisdatabase op te bouwen over aangespoeld afval. Deze data, ingezameld door landen zoals Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal, heeft in de Europese Unie (EU) bijgedragen aan een verbod op plastic items.

Foto: Brent Stirton

Met de hele Caribische regio in actie

Landen uit de Caribische regio hebben aangegeven ook interesse te hebben in deze onderzoeksmethode en Merijn heeft daarom bijgedragen aan een tweedaagse workshop in Miami, waar zwerfvuilexperts uit de Caribische en OSPAR-regio aanwezig waren. Verschillende oplossingen werden besproken, waaronder: verbetering van het afvalbeheer op het land, uitvoering en handhaving van verboden voor bepaalde plasticproducten voor eenmalig gebruik, bewustwordingsprogramma’s, stimuleringsmaatregelen voor recycling en betrokkenheid van de industrie. Maar ook de verdere uitvoering van het Caribische regionale actieplan tegen zwerfvuil.

Anderen lezen ook:  Duikers en vissers werken samen aan een schone Noordzee

Bron: WNF

Bekijk ook: Ocean Clean Up wordt nu echt werkelijkheid