Ik heb een lichte vorm van GBS (Guilian Barré Syndroom ) gehad, maar ik heb daar nu nog steeds medicijnen voor.

Onder andere amitriptyline HCI 25mg en tramadol HCI 50 PCH. Deze slik ik alleen voor het slapengaan en niet meer. Ook moet ik om de zes uur twee paracetamol innemen. Ik heb geen pijn meer, rijd gewoon auto, ben weer aan het werk, fiets met enige regelmaat weer 10 kilometer en ga twee keer in de week naar de fitness. Ik duik met een rebreather en ik heb ongeveer 700 duiken gemaakt.

Mijn vraag is het ik mag duiken met deze medicijnen? 


Antwoord

Het syndroom van Guillain-Barré is een aandoening van de zenuwen waarbij er een slappe verlamming optreedt van de spieren van armen, benen, romp en ademhalingsspieren.  In de meeste gevallen is er een infectie elders in het lichaam aan vooraf gegaan. Soms kan het nodig zijn dat mensen maandenlang beademd worden. Dit kan natuurlijk wel problemen geven voor de lange termijn. De rug en beenspieren kunnen pijnlijk zijn bij druk of rekken. Maar in veruit de meeste gevallen geneest het spontaan in enkele maanden tot soms twee jaar.

In ongeveer 25% van de gevallen blijven mensen wel problemen houden met de spieren die de voet heffen. Amitriptyline is een middel wat gebruikt wordt bij depressies en bij mensen met zenuwpijnen. Het is dus een middel wat op de hersenen werkt en onder andere een slaapverwekkend effect heeft. Kortom, een middel waar je als duiker onder water niet op zit te wachten.

Anderen lezen ook:  Duiken en rugklachten

Tramadol is een pijnstillend middel dat uit de hoek van de morfine komt. Ook dit heeft een slaapopwekkend effect en is dus niet aan te raden voor onder water. Maar belangrijk is dat je schrijft dat je geen pijn meer hebt en eigenlijk weer bijna functioneert als voorheen. Het is dan voor de vakantie ook zaak de medicijnen die je niet echt nodig hebt in overleg met je behandelend arts te staken.

Verder is het van belang om je duikpatroon qua diepte en frequentie aan te passen. Guillain-Barré is een aandoening die veel van het lichaam vergt en het herstel kost veel energie. Voor een persoonlijk advies is het van belang je licht op te steken bij een duikmedisch arts. Deze vind je www.mijnduikerarts.nl   

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl).

Foto’s Shutterstock