Na de tragische haaienaanval op 29 december 2024, waarbij een toerist om het leven kwam en een andere gewond raakte, sprak DUIKEN Magazine met Luke Atkinson, bestuurslid van milieuorganisatie HEPCA, over het incident.

Hoe hoorde je over de haaienaanval en wat was uw eerste reactie?

“Ik hoorde het enkele uren na het incident en was diep bedroefd. Elk verlies van leven is een tragedie, en door de omstandigheden en het feit dat het vlak voor Kerstmis gebeurde, was het vooral traumatisch voor de nabestaanden.”

Weten we al welk soort haai verantwoordelijk was?

“Er is nog geen absolute bevestiging, maar velen denken dat het een tijgerhaai was. Er zijn echter ook tegengestelde meningen.”

Wat gebeurde er daarna in de duikcentrum?

“De duikcentra in de regio werken nauw samen en overleggen goed met elkaar. Er zijn diezelfde dag discussies geweest, maar iedereen was het erover eens om door te gaan met duikactiviteiten totdat er officieel advies kwam om dat te stoppen. Haaienaanvallen zijn over het algemeen zeldzaam, en vooral op duikers. In feite vinden de meeste duikers het juist geweldig om haaien onder water te zien.”

Had deze aanval voorkomen kunnen worden?

“Dat is moeilijk te zeggen. Als je bedoelt of het slachtoffer of het hotel iets had kunnen doen, dan denk ik van niet. Er zijn rapporten dat het slachtoffer buiten een aangewezen zwemzone was, maar zelfs daar verwacht je geen risico op een haaienaanval. Zulke aanvallen zijn uiterst zeldzaam, hoewel ze altijd veel media-aandacht krijgen. Fysieke preventiemiddelen zoals haaiennetten zijn bovendien schadelijk voor het milieu en bieden vraagtekens bij hun effectiviteit. We moeten accepteren dat de zee het thuis van haaien is, en wij zijn slechts bezoekers.”

Anderen lezen ook:  DUIKEN JUNI: Reiskoorts

Shutterstock

Hoe reageerden lokale bewoners en de duikgemeenschap?

“De milieubeschermers en duikers willen geen maatregelen die de haaiensituatie of het milieu negatief beïnvloeden. Dit was een tragisch, maar zeldzaam incident. Het wordt vaak gezegd dat meer mensen jaarlijks door koeien worden gedood dan door haaien, en dat blijft waar. Toch lijkt het aantal aanvallen wereldwijd iets toe te nemen, ook in de Rode Zee. De dalende visvoorraden door overbevissing spelen daarbij waarschijnlijk een belangrijke rol. De Rode Zee heeft al weinig vis, dus we zijn blij met het visverbod dat eerder dit jaar in Egypte is ingesteld. We hopen dat de nieuwe wet goed wordt gehandhaafd, zodat zowel het milieu als de veiligheid van zwemmers verbetert.”

Hoe is de situatie nu?

“Niet-duikactiviteiten vanaf de kust werden drie dagen verboden in Marsa Alam, terwijl de autoriteiten en HEPCA met boten het water controleerden. Voor zover ik weet, zijn er tijdens deze periode geen haaien aan de kust gesignaleerd. Inmiddels is de zee weer opengesteld voor normaal gebruik.”

Egypte reisadvies

Incident niet willekeurig

Een door het Ministerie van Milieu en de gouverneur van de Rode Zee ingestelde commissie heeft bevestigd dat overbevissing en lage visvoorraden de belangrijkste oorzaken zijn van de recente haaienaanval. Rapporten wijzen uit dat tientallen vissersboten actief zijn binnen en buiten de natuurreservaten van de Rode Zee, wat bijdraagt aan een daling van de voedselbronnen voor haaien.

De commissie benadrukte dat het incident niet willekeurig was. De haai viel meerdere keren aan, wat wijst op een aanval uit voedselnood. Aanbevelingen uit het rapport omvatten:
– Een volledige scheiding van het visgebied van de Rode Zee en de Golf van Suez.
– Een visverbod van Ashrafi-rif in het noorden tot de grens met Soedan.
– Snelle erkenning van het Grote Fringrif als natuurreservaat.

Anderen lezen ook:  Wadi Sabarah Lodge Marsa Alam: uniek in zijn soort voor de ultieme duikvakantie 

Door deze maatregelen hoopt men niet alleen de haaienpopulatie, maar ook de veiligheid van zwemmers beter te beschermen. Bron: Egypt Independent, 6 januari 2025

Foto’s: Shutterstock