En kan dankzij die duikfles wel zestien minuten onder water blijven.

Onderzoeker Lindsey Swierk zag tot haar verbazing dat de anolis Anolis aquaticus – een hagedis te vinden in Costa Rica – wel heel lang onder water bleef. Ze besloot dat nader uit te zoeken en ontdekte dat de soort een ademhalingssysteem voor onder water heeft ontwikkeld. De hagedis ademt onder water uit, zodat een luchtbel ontstaat die op de kop blijft ‘plakken’. Vervolgens onttrekt deze zuurstof aan die luchtbel. Het trucje stelt de hagedis in staat om wel 16 minuten onder water te blijven.

Roofdieren

Mogelijk ontwikkelden de hagedissen het trucje met de duikfles in eerste instantie om aan roofdieren te ontkomen. “Deze hagedissen zijn niet bepaald snel en het water in duiken is een heel effectieve optie,” stelt Swierk, die benadrukt dat de anolis een heel goede duiker is. “Het is gemakkelijk om aan het oog van een roofdier te ontsnappen door je een paar minuten onder water te verbergen.”

Voedsel

Maar A. aquaticus lijkt zeker niet alleen onder water te duiken om aan roofdieren te ontkomen. Een analyse van de maaginhoud van de anolissen wijst uit dat zij ook insecten eten die enkel onder water voorkomen. Blijkbaar duiken ze dus ook om aan voedsel te komen.

Hoe het ademhalingssysteem dat ze gebruiken om lang onder water te blijven, precies werkt, is niet duidelijk. Wel is Swierk ervan overtuigd dat de anolissen zuurstof aan de bubbel op de kop onttrekken. “Ik denk dat het mogelijk is dat er enkele aanvullende luchtbubbels vast komen te zitten rond het hoofd en de nek van de anolis,” vertelt ze. “En dat het in- en uitademen van de luchtbubbel het mogelijk maakt om lucht uit de bubbel in te ruilen voor ‘nieuwe’ lucht. Ook denk ik dat het daarnaast mogelijk is dat de luchtbubbel de anolis in staat stelt om koolstofdioxide af te staan. En ik vermoed dat er morfologische aanpassingen bij komen kijken, met name als het gaat om de vorm van de bovenzijde van de kop van de anolis, waardoor een grote luchtbubbel vrij gemakkelijk blijft plakken.” Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe het allemaal exact zit. En of het trucje van A. aquaticus echt uniek is of dat andere soorten anolissen het ook kennen.

Anderen lezen ook:  Première film: 'Nederland Onder Water – Duik in onze ongekende natuur'.

Bron: Scientias

Bekijk ook: IJsland Silfra kloof, zicht van meer dan 100 meter